Рубрики‎ > ‎

Отбрани незвисими публикации

Гледайте български филми онлайн!

публикувано 15.06.2013 г., 8:54 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal


NETCINEMA.BG ви предлага българските филми легално по мрежата. Само срещу 2.40 лв. или 1.20 лв. можете да видите който и да е от филмите в растящата колекция.

Книги на български в Amazon

публикувано 29.12.2012 г., 12:21 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Колибри е първото българско издателство, което разпространява и доставя книги чрез Amazon за вас - сънародниците ни от Канада.

Стремежът ни е да направим родната култура достъпна за всички българи, живущи извън пределите на страната. Вярваме, че за тях е важно да се запознават със съвременната българска и световна литература на майчиния си език. Също така, нашите речници и помагала за изучаване на чужди езици могат да бъдат в услуга на всеки, които има интерес към чужд език, а множеството книги за най-малките, ще помогнат на децата ни да запазят и развият усета към родния ни език.

Ние поддържаме богат каталог от автори, в който фигурират едни от най-достолепните имена в световната литература. Нашите издателски проекти включват изтъкнати съвременни творци от всички жанрове. Репутацията на „Колибри е свидетелство за целенасочен, многогодишен труд, буден професионализъм и самовзискателност. Тя е и залог за пълноценно взаимодействие с всеки, който цени добрата литература.

Прилагам линк към всички книги и речници в Amazonнатисни тук

Официален сайт на ИК „Колибри“: http://www.colibri.bg

Facebook страница: http://www.facebook.com/ColibriBooks

Ваня Георгиева за Мис Канада!

публикувано 27.03.2012 г., 9:41 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

 
18-годишната Ваня Георгиева е сред 65-те момичета, допуснати до конкурса за мис на северноамериканската държава. Ваня от 12 години живее в канадската столица Отава. Заминава заедно с цялото си семейство - майка, баща и сестра й Юлия. Българката е студентка по икономика и политика в University of Ottawa. В гимназията мечтаела да се занимава с мода, но след това се насочила към по-сериозните науки. Почти всяко лято си идва при роднините в Дупница. Нашето момиче ще се качи на подиум за "Мис Канада" на 17 май. Конкурсът е в Торонто и ще продължи три дни.
 
Всеки българин може да я подкрепи в състезанието, като гласува за нея на

Спортна инициатива на Гн. Йордан Славчев - за здрав дух и здраво тяло!

публикувано 20.11.2011 г., 17:23 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal   [ актуализирано 20.11.2011 г., 17:24 ч. ]

Уважаеми сънародници,

Имам удоволствието да представя на вашето внимание една прекрасна инициатива на сънародника ни Йордан Славчев. Нека да сме със здрав дух в здраво тяло!

 

 

Йордан Славчев  - perelik999@yahoo.de

 

Имам желание да организирам спортуване за всички (възрасти) по време на тренировките на Добри Динев. В колеж Нотр-Дам" имат огромна спортна зала до басейна. Бих я описал като два терена за тенис на корт. Условията са повече от прекрасни – има съблекални, душове и всичко, което е необходимо за спортуване.

 

Цената на залата е 55$ на час, най-вероятно плюс такси.

 

Идеята ми беше да не се чудят какво да правят родителите докато децата им плуват, но сега се целя доста по-нависоко. Да обявим спорт за всички желаещи. Мисля, че особено за зимата ще е популярно.

 

Предлагам два варианта на участие:

 

1. Абонамент - твърда такса, според абонираните, за да се покрият разходите

2. На посещение - за хора, които не искат да се ангажират и не са сигурни колко пъти могат да участват.

 

Имам молба да го разпространите по вашите списъци с адреси, за да стигне до по-голям брой сънародници.

 

Бъдете здрави и усмихнати!

 

Йордан Славчев

ПРИЗИВ за изборните права на Българите в чужбина

публикувано 20.11.2011 г., 17:18 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

На 14-и декември, ще се състои кръгла маса в София, където институции и политически партии ще отговорят пред гражданите на въпроса : Как да се сложи край на изборната дискриминация спрямо 2-та милиона Българи пребиваващи в чужбина?

След многобройни срещи с българи живеещи зад граница и консултации на френски и други специалисти по конституционно право, на 25-и май 2011 година Румяна Чеков-Угърчинска се обърна към Омбудсмана на Република България, господин Константин Пенчев,  с “Отворено писмо” разпространено в същото време в българските медии. Основна тема на писмото е дискриминацията спрямо притежателите на “двойно гражданство”, и  не-“уседналите” български граждани лишени от избирателни права.  Те имат право да гласуват, но не по същите правила. Могат да избират,  но не да бъдат избирани. Не гласуват за свои представители в парламента. Вписани в една Конституция създадена през далечната 1991 година, много преди влизането на страната ни в Европейския съюз, тези правила са не само отживелица, те лишават близо 25% от българите от техните елементарни граждански права по принцип гарантирани от същата Конституция.

Чеков-Угърчинска сочи също така в обръщението си към омбудсмана незачитането на подписания от българското правителство “Лисабонски договор”, гарантиращ представителността на всички национални общности, където и да се намират те на територията на Стария континент и ограниченията в българската избирателна система, свела до “0“ представителността на 2 милионната ни емиграция. Разделена и разединена българската нация се нуждае от ново законодателство, насочено към обединението на българите от чужбина с тези от страната. В заключение Чеков-Угърчинска подчерта, че само равнопоставеността на всички български граждани е способна да възвърне интереса на емигрантите към Родината и отвори пътя за връщане на част от тях. (с пълния текст на „Отворено писмо”, може да се запознаете – ТУК)

Само 24 часа след получаване и оповестяване на “Отвореното писмо”, господин Константин Пенчев отговори на Румяна Чеков-Угърчинска с официално становище, в което изрази пълната си подкрепа в полза на необходимото обновяване на българската Конституция написана преди 20 години. Омбудсманът, запознат с общоевропейското законодателство, подкрепя идеята за участие в управлението на страната на българите придобили “двойно гражданство”, практика широко разпространена в демократична Европа. Според господин Пенчев, придобилите опит и знания в чужбина, биха били от полза за България, ако им се предостави законова рамка за реализация в Родината. (с цялото становище на Омбудсмана, може да се запознаетеТУК)

Получила подкрепата на Омбудсмана, Румяна-Чеков Угърчинска, преведе разменената между двамата кореспонденция и информира международните организации и дипломатически представителства за началото на борбата за промяна на избирателното законодателство. За да информира българските си приятели, инициаторката създаде Фейсбук групаОтворено писмо до Омбудсмана на Република България в която публикува редовно всички прояви, нейни и на съмишлениците ù, свързани с искането за промяна, както и уебсайта на "Отворено писмо".

Междувременно офиса на Омбудсмана публикува на сайта си, въпросник предназначен да сондира общественото мнение и нагласа по въпроса. Участието чрез попълване на допитването се оказа сравнително скромно. Някои посочиха техническите затруднения, други – липсата на гласност. Този първи “неуспех” не спря динамиката на инициативата. ( желаещите да попълнят въпросника могат да намерят формуляра ТУК, и да го изпратят на адрес: otvorenopismo@mail.bg до края на месец ноември )

След съвмесна телевизионна изява, госпожа Чеков-Угърчинска и господин Константин Пенчев се споразумяха за организиране на Кръгла маса по този въпрос с всички заинтересовани страни : държавни институции, политически партии, депутати, неправителствени организации, българи от чужбина и от страната.

На 14-и октомври, Омбудсмана на Република България потвърди поетия от него ангажимент за организиране на общонародна дискусия за участие в управлението на страната на българи с двойно гражданство и създаването на избирателни райони в чужбина. Датата, която той определи е 14-и декември 2011 година. Желаещите да участват трябва да го заяват на адрес  a.raleva@ombudsman.bg. Съобразно с изявеното искане от Румяна Чеков-Угърчинска, ще бъде гарантирана от администрацията на омбудсмана и скайп връзка за българите от чужбина, които няма да имат възможност да пътуват до родината на определената дата. ( запознайте се с подробностите за участие - ТУК)

След печалния хаос, който лиши хиляди българи от участие в последните избори, въпреки усилията положени от ред будни граждани зад граница от цял свят ( вижте: "Обществени съвети на българите в чужбина", "Искаме да гласуваме", "Еврочикаго", "Българи от Австрия", "Гласуване без граници" , "Разномишленици", "България Сега", "Deutsche Welle" , "Mediapool" ) дадената възможност да се изрази искането за промяна на конституцията, която да гарантира реална равнопоставеност на всички български граждани е едно РЕШАВАЩО СЪБИТИЕ. Наш дълг е да не изпуснем тази възможност и да проявим гражданската си отговорност чрез активно участие.

Сгрешените протоколи, “забранителните списъци”, купените гласове, платената медийна пропаганда от последните избори, доказват че настоящата избирателна система е порочна, а управлението на държавата – неспособно да гарантира гражданско равноправие. Време е да поемем съдбата си в ръце и да наложим истинска демокрация с правото на всеки да избира и да бъде избиран. От нас зависи !

За контакт : otvorenopismo@mail.bg

Официален сайт:

Отворено писмо

Фейсбук група:

Отворено писмо до Омбудсмана на Република България

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Шампиона по плуване Петър Стойчев ще се състезава в Канада!

публикувано 28.07.2011 г., 18:22 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Драги сънародници и приятели на водните спортове,

С голямо удоволствие и гордост ви съобщаваме, че Петър Стойчев пристигна днес (27 юли) в Мореал директно от Шангхай, където стана световен шампион по плувен маратон на 25 км.

Той ще участва в поредното състезание по преплуване на езерото Сен Жан на 30 юли 2011 г., състезание, което печели вече 10 пъти. Финалът на това състезание ще бъде в Робервaл около 14 часа.

Следващото му участие е в преплуване на езерото Магог на 6 август 2011 г. с финал на Морската гара в Магог (плаж на Магог), отново около 14 часа.

Нека да идем да го посрещнем като победител финалист на тези състезания! Има отново с какво да се гордеем ние Българите в Квебек.

Нека да му пожелаем успех! Ние сме с теб Петьо!
 
____________________
Новини от Разпространителния лист на Църквата Св. Иван Рилский

Българите в Отава лекуват носталгията с кръшно хоро

публикувано 18.04.2011 г., 5:49 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

... Така започва статията във вестник Новинар, която описва историята на 10-годишния танцов състав Родина от Отава. [прочетете още]

Интересна статия в NewYorkTimes.com за Музея на Хумора в Габрово (на английски)

публикувано 18.11.2010 г., 4:22 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal   [ актуализирано 18.11.2010 г., 4:30 ч. ]

Хановете

публикувано 3.03.2009 г., 9:58 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal   [ актуализирано 7.03.2009 г., 7:46 ч. ]


Създайте свойта империя! Можете да строите замъци, укрепления, да тренирате войски (23 бойни единици), да правите политически бракове, съюзи. Най-новата онлайн масова игра в България! (И e безплатна!)

[Hanovete.com]

Внимание: БГ футболен клуб "Тракия" в Монреал

публикувано 3.03.2009 г., 9:55 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, MontréalЗнаете ли за монреалския футболен клуб Тракия? Посетете техния сайт за повече информация, и календар на летниете им мачове.


"Оле-олее!!!"

1-10 of 11