Рубрики‎ > ‎

От Църквата

Съобщения от Църковното Настоятелство
Храм Св. Иван Рилски, Монреал
1191, Sauvé est, Montréal, QC, Canada H2C 1Z8
Tel. +514 802 7055,
board@stivanrilski.org, www.stivanrilski.com

Записване за новата учебна година

публикувано 19.08.2013 г., 18:36 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Българското училище „Свети Климент Охридски“ при Българска Православна Църква „Свети Иван Рилски“ в Монреал обявява записвания за  втора учебна година.

Кога?        1-ви септември 2013 (неделя) от 10,30 ч.
                    8-ми септември 2013 (неделя) от 10,30 ч.

Къде?        В сградата на църквата: 1191, boul. Sauvé Est

Добре дошли са всички деца на възраст от 4 до 16 години.

Извънкласни занимания : детски хор, ансамбъл за народни танци, ателиета

За допълнителна информация: Деница Цветкова 514-582-5530 bgschoolmontreal@hotmail.com

Галя Цветкова 514-451-3290 (след 16,00 ч)

Благодарност

публикувано 19.08.2013 г., 18:29 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Отец Димитър Шумов  и църковното настоятелство към Българската Православна Църква Св. Иван Рилски изказват сърдечната си благодарност на временно управляващия посолството на Република България в Канада – Отава, г-н Злати Казарски, за неговия огромен принос църквата ни да получи помощ от България на стойност 20, 000.00 долара, връчена ни на 18 август след редовната неделна служба. Тази материална помощ е огромно признание за всеотдайния труд  на Отец Димитър, църковното настоятелство и всички наши сънародници, които даряват общността ни със своя доброволен принос.   

След получаването на паричната награда бяха връчени и две грамоти – награди с почетен плакет на Валентина Будникова – председател на Българското културно-спомагателно дружество в Монреал и Татяна Цанова – председател на църковното настоятелство за техния принос за запазване на българщината тук и сплотяване на общността ни. 

Наградата за председателя на настоятелството при Българската православна църква Св. Иван Рилски е всъщност награда за всички, които се включват в ежеседмичните активностти  на организацията ни. Наградата включва принос за създаване на Българското училище към Св. Иван Рилски, а всъщност то беше създадено с денонощния труд на Радослава Димитрова, зам. председател на настоятелеството по това време и Деница Цветкова – директор на училището, за да продължи с активното съдействие и работа на членовете на родителския комитет. Общността ни се събуди и оживя чрез нашите деца.   

Българската православна общност и църквата ни се радват на най-добрия хор в северна америка, заслужено признание за самоотвержената работа на диригента на хора г-н Георги Лазаров и постоянството, и стремежа към съвършенство на всички хористи.    

И не на последно, а на първо място трябва да се спомене изключителната всеотдайност на свещеника към църквата ни – нашия дядо поп – отец Димитър Шумов.  Този млад и всеотдаен човек, зет 7 дни от 7 намира за всеки, който има нужда, време и добра дума. Всичкото свободно време, което би могло да му остане той доброволно посвещава на храма – поддръжка, цели или частични ремонти там където се налага. 

Мисля, че така споменатите награди – парични и морални са повод за голяма гордост от страна на всички изброени в това писмо, както и за онези, чиито имена не са споменати тук, но са наши активни подръжници, помощници и спомоществователи.        

От настоятелството към Българската Православна църква Св. Иван Рилски

Караоке парти – 6 април

публикувано 28.03.2013 г., 10:19 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Да позволим на песента да ни обедини... и направи по-добри!

Който пее зло не мисли...

Ева Савова и църковното настоятелство при църква Св. Иван Рилски ви канят на голямо караоке парти с участието на всички присъстващи.  Нека да се повеселим и попеем всички Българи заедно, и опитаме от предложената кухня (бира ще се консумира след изпълнението – трик за запазване на гласа силен и ясен - виното помага).   

Дата на срещата: 6 април 2013

Място: Приземния етаж на църквата 

1195, Blvd. Sauve Е, Montréal, QC, H2C 1Z8.

Час: 18.30

Вход: Свободен!

Ева Савова и настоятелството


-- 
Българска Православна Църква "Св. Иван Рилски" - Монреал, Канада

Конкурси за почистване и ремонт

публикувано 18.04.2012 г., 8:01 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Уважаеми сънародници,

Българската Православа Църква СВ. Иван Рилски обявява два конкурса за извършване на определени работи в сградата на църквата. Огледите преди подаване на офертите могат да бъдат извършвани по време на работното време на църквата (без Великденската служба в събота вечер – 14 април 2012 г.)

Те са както следва:

1.       Конкурс за наемане на фирма за почистване на църквата:

Почистването включва всички помещения на църквата и прилежащите им стълби, а именно основна зала на църквата, офиси, коридори и амвон, приземен етаж – голяма зала, малка зала зад сцената и сцената, коридор пред тоалетните и двете тоалетни, балкон (мястото където пее хора) и прилежащото стълбище към него. Умоляваме ви след визитите в срок да 1 май 2012 да предложите цена, честота и ред на почистването. Голямата и малката зали в приземния етаж, както и тоалетните се чистят четири пъти в месец.

2.       Конкурс за боядисване на едно от бюрата, след ремонт на покрива, както и на малкото помещение пред котелното, заедно със смяна на прозорците на същото. Умоляваме ви след визитите на обекта за ремонт да подадете вашите оферти в срок до 1 май 2012 г.

До членовете на църковната общност - допитване!

публикувано 5.09.2011 г., 8:07 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Уважаеми сънародници и приятели на нашата църква,
 
Преди повече от месец получихме запитване от отец Алексей,  свещеник към Молдовската епархия в Кишинев за провеждане на служения в нашата църква в съботните дни – часовете ще бъдат доуточнени за да не се пречи на нашите съботни треби и свободни посещения.
 
Вие знаете, че ние сме започнали също така със служения в църква, която сме наемали за времетраенето на службите.
 
Отец Алексей би искал да бъде приет в диосеза на Негово Високопросовещенство Митрополит Йосиф, с постоянно седалище  в Ню Йорк, както и да получи неговото благословение.
 
За приемането му негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф изисква от нас да му предоставим резултат от допитване до нашите енориаши (членове на църковната общност) за съгласието ни отец Алексей да бъде приет в нашия диосез.
 
Църковното настоятелство разгледа въпроса на последното си събрание в сряда – 17 август. Нашето мнение е, че това не би могло по никакъв начин да попречи или да влезе в конфликт с нашата Българска Православна Църква в Монреал. Ние смятаме, че това само още повече би ни популяризирало като православен храм с вече утвърдени традиции. Разбира се ние ще информираме Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф, само след получаване на вашите отговори на това допитване. 
 
Отговор и вашето мнение може да бъде изпратен на е-майл на църквата или на персоналния е-мейл на Татяна Цанова   - taniatzanova@hotmail.com, както и на специално подготвените за целта формуляри, на разполжение в църквата от тази събота.
 
Можете също да галсувате за или против на страницата ни в рубрика „Новини от отец Димитър”
 
От настоятелството

Призив за участие в последната за сезона бригада - 27 август 2011 - 10 ч.

публикувано 5.09.2011 г., 8:06 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Уважаеми сънародници,
 
Обръщаме се към вас, убедени, че ще отговорите на нашия зов за доброволен труд в събота 27 август 2011 г.
 
Тази събота ще има втори контейнер, който се надяваме да досъбере останалите от предишната бригада отпадъци, както и тези, които се насъбраха в продължение на две седмици усилена работа по тоалетните.
 
С тази последна бригада ние се надяваме да успеем да подготвим приземния етаж за полагането на фаянс и плочки, за довършването на започнатите ремонти в рамките на следващите две седмици.
 
От една седмица в църквата се работи ежедневно, но въпреки това без допълнителната ви помощ малкото хора, които са там всеки ден, не биха се справили.
Като се надяваме на вашето разбиране смятаме, че ще успеем да завършим започнатото. Благодарим ви!
 
Благодарим ви, че ще разпространите този наш призив сред ваши приятели и познати, които биха могли да нямат достъп до интернет или просто не са в нашия групов лист.
 
От настоятелството

--
Българска Православна Църква "Св. Иван Рилски" - Монреал, Канада
www.stivanrilski.org

Новини от Църквата

публикувано 21.08.2011 г., 10:40 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Здравейте сънародници,

Здравейте членове на църковната общност,

 

Както отец Димитър съобщи на последната тържествена литургия в понеделник, а и почти всички вече бяхте в течение, ние започнахме ремонт на санитарните възли в църквата и на някои други помещения с цел подобряване на общите условия за по-пълноценно използване на сградата от всички нас.

 

Ние имаме намерение да ви дадем информация относно ситуацията с окончателното подписване на сделката по закупуване на сградата, както и официалното ни владение на сградата от 19 Октомври 2010 г. В момента тази информация се подготвя – очакваме някои допълнения от административни служби на Квебек.

 

Информация относно финансите на църквата ще бъде поставена на сайта, както и месечна информацията за приходите от различните дейностти – свещи, треби, анонимни неделни дарения и поименни такива. Сайтът на църквата ще бъде променен за да отговаря по-пълно на вашите изисквания за прозрачност и своевременна информираност на общността.  Междувременно докато трае това обновяване вие можете да задавате своите въпроси по е-майл на посочения църковен адрес или лично по телефона на дадените в момента в сайта телефони на Димитър Петков и Татяна Цанова, както и директно към свещеника.

 

Ремонтът, който тече в момента не е възможен само с труда на няколко човека и ние бихме искали да ви помолим да се включите в него, кой с каквото може – с работа или средства, или и двете. Тази събота ще се довършват изкопните работи за канализацията на санитарните възли, а следващата ще имаме нужда от доброволци за да доизхвърлим отпадъците, все още доста останали стари предмети, както и да направим едно общо почистване и подготовка за довършването на ремонта от специалисти. Ще има контейнер за боклуците и вашето присъствие ще бъде подобаващо оценено.

 

И накрая бихме искали да ви информираме, че с цел по-пълното използване на църквата и по-добър достъп за всички нас, от 1 септември 2011 църквата ще бъде отворена и в събота от 10 ч. до 16 ч. за посещения, изповед и молитви, както и всички останали треби, от които ние бихме имали нужда.

 

Още веднъж предварително благодарим на онези, които ще се включат в работата следващата събота. Ние всички заедно можем да направим повече, отколкото си мислим, че сме способни. Нека да покажем съпричастност към това добро дело и от втората половина на м. Септември да се почувстваме добри домакини в разкрасения си дом.

 

От настоятелството


--
Българска Православна Църква "Св. Иван Рилски" - Монреал, Канада www.stivanrilski.org

Ремонт в църква "Св. Иван Рилски"

публикувано 28.07.2011 г., 18:32 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Драги сънародници и приятели на Българската Православна Църква Св. Иван Рилски,

На 6 август 2011 г., събота ще започне ремонт в приземния етаж на църквата. Този ремонт е наложителен и спешен. Той включва както цялостен ремонт на тоалетните, така и ремонт на помещението зад сцената, което ще бъде използвано за занимание с деца по време на църковната служба, курсове и т.н.

По време на обявения ден, събота 6 август, ще се започне разбиването на едната тоалетна и стени. За целта ще има поръчан контейнер за отпадъците. Това е тежка и трудоемка работа за извършването на която ще имаме нужда от вашата помощ. Почти всички от настоятелите ще присъстват (освен онези, които са във ваканция), но както знаете част от настоятелите са жени и едва ли биха могли да бъдат толкова полезни. Те биха могли да приготвят "вкусна подкрепа" за онези, които ще се включат в основната работа.

Като ви благодарим предварително за разбирането и съдействието се надяваме да ви видим многобройни, с работни дрехи, за да можем наистина да отхвърлим този първи етап от ремонта. Моля предайте тази молба на вашите близки и приятели.

Очакваме ви на 6 август, събота от 10 ч.

Ако имате въпроси, свързани с ремонта и това писмо, моля обърнете се към Татяна Цанова 514-739-0527 /мобилен 438-877-0527 или Димитър Петков – 514-739-6949
От настоятелството
--
Българска Православна Църква "Св. Иван Рилски" - Монреал, Канада
www.stivanrilski.org

Църковен Бюлетин - месец Aприл 2011

публикувано 3.04.2011 г., 15:38 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal   [ актуализирано 3.04.2011 г., 16:23 ч. ]

БЪЛГАРСКА

ИЗТОЧНО-ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

“СВ. ИВАН РИЛСКИ

‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗‗

 

21 април–Велики четвъртък

19.30ч. Начало на вечерната служба.

22 април–Велики петък–Разпети петък

Храмът ще бъде отворен от 10.00ч. през целия ден,за преклонение пред плащеницата. 19.00ч. Начало на вечерната служба и лития около храма.

23 април–Велика събота

9.00ч. Литургия с даване на причастие.23.00ч. Начало на вечерната Великденска служба и лития около храма.

24 април–Възкресение Христово-Пасха, Великден

12.00ч. Великденска служба.

 

Именни дни през месец Април :

1 Април  - Аврам

14 Април - Мартина, Мартин.

16 Април -Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар

17 Април -Венета, Венцислав, Венцислава, Виолета, Върбан, Гиргин, Гиргина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Здравка, Здравко, Латинка, Лиляна, Лиляна, Маргарита, Невена, Роза, Росен, Росица, Трендафил, Трендафилка, Цветан, Цвета, Цветанка,Цветомир, Цветелин, Цвятко, Цено, Цонко, Цоньо, Цоко, Явор, Ясен

18 Април - Виктор, Виктория

21 АприлЖелю

24 Април - Анастас, Величка, Велика, Велико, Величко, Велко, Светла, Светозар

25 Април - Марк, Марко

28 Април - Виталий, Витан

29 Април -  Живка, Живко

Прилагаме линк до  разказ
 на Чудомир
http://chitanka.info/lib/text/14515-kritik

Покана за музикален 8ми март!

публикувано 8.03.2011 г., 9:52 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Скъпи български жени,

 

Честит 8-ми март! Желаем ви от все сърце здраве, любов и късмът! По случай този прекрасен празник мъжката част от църковния хор организира за вас една малка серенада с китари, веднага след неделната служба на 13 март.

 

Скъпи съпрузи, разчитаме на вашата мъжка подкрепа. Елате да поздравите с песен, стихотворение или друго вашата любима. Донесете си текстовете на любимите ви песни, както и музикални инструмeнти, ако имате такива.

 

Това е първият 8-ми март който празнуваме в църквата от както тя е наша собственост. Нека го отбележим с любов и загриженост. Всички средства които се съберат от събитието ще бъдат вложени в сметката за изплащане на храма.

  

Очакваме ви с нетърпение, нека се повеселим и попeeм!

 

Георги ЛазаровБългарска Православна Църква
Св. Иван Рилски - Монреал,Канада
www.stivanrilsky.org

1-10 of 22