Начало‎ > ‎

Предупреждение

Материалите в този сайт се отнасят до много тясна подобласт на превода от английски: превод на потребителски интерфейс, документация за софтуер и литература на компютърна тематика. Целевата аудитория са главно доброволците, които превеждат безплатен и свободен софтуер, и непрофесионалните преводачи (например студенти по информатика или програмисти в нужда :-), които превеждат де факто всички книги на компютърни теми през последните години.

Длъжен съм да предупредя, че и аз не съм завършил филология, а информатика; не мога и не искам да твърдя, че мнението ми по разглежданите въпроси е меродавно. От друга страна, от почти 20 години работя като преводач и редактор на компютърна и художествена литература, автор съм на няколко книги и винаги съм имал отлични оценки по български и английски език. ;-) Затова се надявам, че има с какво да съм полезен на по-неопитните непрофесионални преводачи (а може би – и на професионалните, които за пръв път се сблъскват с компютърната терминология).

Много ще се радвам, ако филолози или преводачи ми пишат с коментари и препоръки за материалите в сайта. Иска ми се да запълним пропастта между „инжинерите“ и филолозите, за да осигурим на потребителите и читателите качествено преведен софтуер и литература вместо „кликане на чекбоксове“. :-)


Михаил Балабанов