Bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag - 3 maart 1945

 
  
https://sites.google.com/site/bezuidenhout3maart1945/home/beveilig%20de%20winst.jpg

 
http://www.deoud-hagenaar.nl/tag/bezuidenhout/

 
 https://sites.google.com/site/bezuidenhout3maart1945/_/rsrc/1487503596397/if-the-american-people-ever-find-out-what-we-have-done-they-would-chase-us-down-the-street-and-lynch-us/sara.JPG   Nieuwsbief 2 mei 2017
 
 
https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2017/06/De-mythe-van-de-goede-oorlog-320x479.jpg
  

De toekomst gebouwd op een heftig verleden
maart '45 het bombardement
Kort voor het eind was de prijs van de vrede
Bitter voor wie toen de wijk heeft gekend
 


Mijn ouders waren de eigenaars van de tabakswinkel op de hoek van de Anna van Buerenstraat met de Francois Valentijnstraat (120).
Winkel en woonhuis werden door het bombardement van 3 maart 
1945 verwoest. Dit gebeurde enkele weken voor mijn geboorte.

  
Oproep:  Ik ben op zoek naar mensen die in de veertiger en vijftiger jaren mijn ouders hebben gekend.  >>>

 • Op 8 september 1944 worden vanuit Den Haag de eerste twee Duitse V2 raketten op Londen afgevuurd. Tijdens de zwangerschap van mijn moeder zullen er nog 1039 volgen (waarvan er 87 na de lancering in de omgeving neerkwamen).
 • De geallieerden vielen de lanceerplaatsen aan vanuit de lucht, maar hadden geen echt antwoord op deze raketaanvallen. [Dive bombing the V2s] Het bombardement op de woonwijk het Bezuidenhout op 3 maart 1945 had de raketten in het nabijgelegen Haagse Bos moeten vernietigen. (Bericht voor de overlevenden http://www.v2platform.nl/borsboom.html )
 • Mijn ouders hadden in deze wijk een sigarenwinkel met woning op de hoek van de Anna van Buerenstraat met de Francois Valentijnstraat (120). Winkel en woonhuis werden door het bombardement van 3 maart 1945 verwoest. Mijn moeder was in de achtste maand zwanger. Mijn ouders en mijn oudere broers en zus konden in de ontstane inferno slechts het vege lijf redden door de brandende wijk uit te vluchten. Al hun bezittingen gingen verloren.

  Stress
 • Gedurende de gehele zwangerschapsperiode van mijn moeder, die eindigde met mijn geboorte op 19 april 1945, vonden in de onmiddelijke omgeving hevige oorlogshandelingen plaats. Tg. daarvan leed mijn moeder onder hevige stress.
 • Foto's    Meer foto's >>
 • http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/lijst/form/advanced?q_searchfield=3+maart+1945&f_year_facet%5B0%5D=%5B1940+TO+1949%5D
  Ongeboren baby's die tijdens de zwangerschap stress ondervinden, maken grotere kans op gezondheidsproblemen in de rest van hun leven. Daarnaast is er bewijs gevonden voor een verstoorde ontwikkeling van het neonatale brein. (Bron: http://www.hersenstichting.nl )
  Stress tijdens zwangerschap verstoort brein van foetus observantonline 
  Stress van moeder op kind www.wetenschap24.nl
  Baby's van de hongerwinter / druk 1: de onvermoede erfenis van ondervoeding 
  Europese studie naar vroege ontwikkeling en latere gezondheid: www.medicalfacts.nl
  Samenvatting onderzoek naar de invloed van prenatale stress op de ontwikkeling, het gedrag en het temperament van kleine kinderen. Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen / UMC-Utrecht 2001-2005 
  Foetale programmering, stoornissen hPA-as en ziekte bij de volwassene [PDF] [tekst]
 • Op 24 maart 1945. Drie weken na het bombardement stierf mijn opa (vader van mijn moeder) tgv honger en zeven weken na het bombardement werd ik geboren. Steeds meer aanwijzingen zijn er dat stress tijdens zwangerschap kan leiden tot levenslange gezondheidsklachten bij het kind. Dat is overduidelijk in mijn leven het geval!
 • Er was te weinig voedsel. Volgens het Voedingscentrum heeft een vrouw per dag 2000 kilocalorieën nodig. Het rantsoen in de Hongerwinter van 1944-1945 was ongeveer 667 Kcal. Niet
  genoeg dus, zeker niet voor een zwangere vrouw. Mijn broer vertelde mij eens dat vader een extra ei had weten te bemachtigen voor zijn zwangere vrouw. Mijn ouders kregen onenigheid omdat mijn moeder het ei niet zelf opat, maar het deelde met haar kinderen.
  Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap hongersnood leden, kunnen eerder last krijgen van afnemende hersenprestaties.
  Onderzoek naar Hongerwinterbaby’s laat de eerste aanwijzingen zien dat de hersenen mogelijk sneller verouderen.(Bron: noorderlicht.vpro.nl)
  Hongerwinter achtervolgt nageslacht. De blijvende afdruk van voedselgebrek op het DNA. http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/40204008/ Wageningen University: Diabetes door honger in baarmoeder: http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Diabetes101104.htm
  http://www.hongerwinter.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=44&lang=dutch  Het korte termijn denken van het ongeboren kind (Hongerwinter onderzoek)
  Grote subsidie voor Hongerwinteronderzoek  http://www.nieuwsbank.nl/inp/2011/12/13/R381.htm   
  Zestig jaar na bollen en bonnen: http://www.kennislink.nl/publicaties/zestig-jaar-na-bollen-en-bonnen 
 •  "Het staat in ieder geval vast dat de foetus zich in de baarmoeder al voorbereidt op het leven op basis van de berichten die hij van zijn moeder ontvangt.", aldus onderzoeker Curt Sandman. Bron: http://gezondheid.plusonline.nl/dip-of-depressie/nieuws/6605/geestelijke-gesteldheid-moeder-beinvloedt-foetus 
 • Tgv.van deze oorlogscalamiteiten die mijn moeder ondervond tijdens haar zwangerschap bleek dat ik gehandicapt ter wereld was gekomen. Dat had weer tot gevolg dat ik gedurende mijn ontwikkeling én tijdens mijn gehele leven grote moeilijkheden heb ondervonden. 
 • "Foetus" van acht maanden heeft géén juridische rechten in de WUBO. 
  Sinds begin jaren tachtig is er de WUBO, de Wet Uitkering BurgerOorlogsgetroffenen. (Mijn ouders waren toen al geruime tijd overleden en hebben dus nimmer gebruikt van de WUBO kunnen maken!)
  Ik heb in 2002 een aanvraag voor een tegemoetkoming ingediend om mijn levensomstandigheden te kunnen verbeteren, maar die is afgewezen omdat ik tijdens die oorlogsgebeurtenissen nog geen "juridisch" persoon was. Een foetus van acht maanden blijkt (behoudens in erfenis-kwesties) in Nederland géén juridische rechten te hebben! Voor de na-oorlogse generatie(s) burgeroorlogsgetroffenen is er slechts een Tijdelijke vergoedingsregeling voor Psychotherapie (Tvp) in het geval de zorgverzekeraar deze kosten niet vergoed.
   Een ocr-scan van de beschikking en het verslag van de mondelinge toelichting op de afwijzing staat onder deze link.


  Extra wrang is dat er aan deze vrouw  een miljoenen-pensioen is toegekend!  

  Antwoord van de staatssecretaris op vraag in de 2e Kamer

  " ... Deelt u de mening dat ook de tweede generatie burger-oorlogsslachtoffers in aanmerking zou moeten kunnen komen voor een uitkering in het kader van de Wubo, ook wanneer zij op het moment dat de oorlogshandelingen plaatsvonden nog niet geboren waren, maar als gevolg daarvan wel blijvend letsel hebben opgelopen? ..."
  Antwoord Bussemaker:
  Zie hier >>
  https://rijksoverheid.archiefweb.eu/#archive
  Zoekterm: OHW-K-U-2831800
  18 februari 2008

  Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Wiegman-van Meppelen Scheppink over het recht van ongeboren kinderen op een uitkering in het kader van de Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945 (2070810490).
  Vraag 1
  Klopt het dat een ongeboren kind in de Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945 (Wubo) niet als juridisch persoon wordt aangemerkt en op grond daarvan ook niet in aanmerking kan komen voor een uitkering in het kader van die wet?
  Antwoord 1
  Ja.
  Vraag 2
  Deelt u de mening dat ook de tweede generatie burger-oorlogsslachtoffers in aanmerking zou moeten kunnen komen voor een uitkering in het kader van de Wubo, ook wanneer zij op het moment dat de oorlogshandelingen plaatsvonden nog niet geboren waren, maar als gevolg daarvan wel blijvend letsel hebben opgelopen?
  Antwoord 2
  Nee.
  Vraag 3
  Hoe verhoudt deze bepaling in de Wubo zich tot de bepaling in het Burgerlijk Wetboek (BW) dat een ongeboren kind als geboren wordt aangemerkt, indien dat in zijn of haar belang is?
  Antwoord 3
  Zie onder 4.
  Vraag 4
  Ziet u aanleiding om na te gaan hoe de Wubo op dit punt in overeenstemming kan worden gebracht met het BW?
  Antwoord 4
  Nee. Artikel 2, Boek 1, BW levert geen grondslag op voor het recht op een uitkering zoals die bedoeld wordt in de Wubo, maar biedt bescherming aan het ongeboren kind met name wanneer het gaat om vermogensrechtelijke rechten die geldend kunnen worden gemaakt indien het kind levend wordt geboren, zoals het benoemd worden tot erfgenaam of het ontvangen van schenkingen.
   
  25 februari 2015:
  Premiere filmdocumentaire over Bezuidenhout vóór, tijdens en ná het bombardement
  Samen met de Haagse Amateur Filmclub (HAF) heeft de Stichting een film gemaakt over het Bezuidenhout van vóór, tijdens en ná het bombardement.
  De première van deze film is op woensdag 25 februari om 20.00 uur in het Wijk- en Dienstencentrum Bezuidenhout aan de Johannes Camphuysstraat.
  Daarna is de film te zien in de Bibliotheek Haagse Hout aan de Theresiastraat, op maandag 2 maart (18.30uur), dinsdag 3 maart (13.30 uur) en donderdag 5 maart (10.00 uur). De film is ná de première te koop bij de Stichting (10 euro per stuk), o.a. ook bij de herdenking.
  Klik hier voor veel meer informatie over het bombardement op het Bezuidenhout.
   
   

   
  Bezuidenhout, vergissingsbombardement
  Voorwoord
  De feiten
  Net op tijd vertrokken
  Het bombardement
  Getuige, op afstand
  Bezuidenhoutlied
  Kast vol herinneringen
  Met dank aan
  Luisterfragmenten Bombardement
  Videofragmenten Bezuidenhout
  Uw verhaal

  Bevrijding Bezuidenhout in '45

   

   
   
   

   Brandweerlieden in de François Valentijnstraat kort na het bombardement van 3 maart 1945. Foto door onbekende fotograaf, identificatienummer 5.22733.
   
    

  Anna van Buerenstraat Bron Haagse Beeldbank
   
   
  http://www.mijnalbum.nl/Album=3URC4XE7#C4QYGVCZ
   
   
  http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/6?q_searchfield=binckhorst&f_year_facet%5B0%5D=%5B1940+TO+1949%5D


   
   
   
  http://images.memorix.nl/hga/thumb/660x660/bbfb474e-e6a7-4f7c-8824-6a2b3b9285af.jpg
   
  http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/cc5c9f3f-ee5a-4481-b838-ea7b3e641b5e
   Link >>>   1e Van den Boschstraat, westzijde, gezien naar het Bezuidenhout, achterkant van de zaak Englebert

   
   
  https://anderetijden.nl/aflevering/299/Kleykamp
    Contact 


http://www.haagseherinneringen.nl/pagina/43/bombardement_bezuidenhout,_vergi


 

Bombardement Bezuidenhout

Twee maanden voor de vrede
De Hongerwinter overleefd
Brullend vertrekt er nog een V2
De Theresiastraat schudt en beeft

’t is anders, mompelt Koos Speenhoff
Bommenwerpers boven de stad
Een lading bestemd voor de mof
Gooit per abuis het Bezuidenhout plat

Het beeld van Juliana van Stolberg
Heeft het drama van nabij gezien
Beelden gingen door been en merg
Verandert voorgoed het aanzien

3 maart 1945 – 3 maart 2013
Cor van Welbergen
 
"Ik sta naar de hemel boven het Bezuidenhout te kijken. 
Het is 3 maart 1945. De wijk wordt gebombardeerd.
 Wij zijn bij een vrouw aan de andere kant van de stad geïnterneerd,
 maar mijn ouders waren teruggegaan om spullen op te halen."
"Als ik aan die mevrouw vraag waar mijn vader en moeder zijn, 
wijst ze naar het vuur in de verte en zegt: 'Die zijn daar.'" 


 
http://bahaiteachings.org/series/bahais-and-nazis
 http://bahaiteachings.org/series/bahais-and-nazis
 
http://gerard45.bloggertje.nl/
 
 


Adolf Hitler, september 1939 : "Ab jetzt wird zurruckgeschossen!"  Maar wie schoot er eigenlijk het eerst?


                  

 Oorlogsgetroffenen WO2 
 
 
http://www.amazon.com/gp/product/B00KGMIW7A/ref=as_li_qf_sp_asin_il_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B00KGMIW7A&linkCode=as2&tag=wakitime09-20&linkId=R6SWVNNVHSAZITW7
Over de Amerikaanse rekrutering van nazi's en de vernietigende gevolgen daarvan. (Verboden boek) 
 
https://sites.google.com/site/bezuidenhout3maart1945/nazi-achtergrond-eu-brussel                                                                                                                                                                       


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 5 mei 2010: V2-raket goed aangekomen in Haags museum
  
DEN HAAG - De laatste V2-raket in Nederland is maandag het Haags Historisch Museum ingetakeld. Het projectiel ter grootte van een bus kwam na een transport over de weg aan bij het museum.
  
De enig nog in Nederland overgebleven V2-raket wordt maandag naar het Haags Historisch Museum gebracht. ANPDe raket is onderdeel van de tentoonstelling Oorlog en Bevrijding in 3D, die van 5 mei tot eind september te zien is in het museum in Den Haag. Speciaal voor deze expositie werd de raket uit een depot van het Legermuseum in Grave naar het Haags Historisch Museum verplaatst.
Volgens een woordvoerder van het museum zijn er in heel Europa slechts drie V2-raketten bewaard gebleven. De Duitsers lanceerden er alleen al in Den Haag zo'n drieduizend, vooral in de richting van Londen. (AD 26/04/10)
 
defensie — 27 april 2010 — De enige in Nederland overgebleven V2-raket, uit de collectie van het Legermuseum, is gisteren door genisten, bouwkundige militairen, vanuit voormalig mobilisatiecomplex Grave/Driehuis naar Den Haag vervoerd. Daar aangekomen werd de bijna 14 meter lange raket, ter grootte van een bus, het Haags Historisch Museum in getakeld.

In de oorlog werden Nederlanders gedwongen in de Duitse wapenindustrie te werken. Dat is bekend. Minder bekend is dat ze ook moesten werken aan de beruchte V2-raketten. Midden in het Harz-gebergte werkten ze 18 uur per dag in een ondergrondse rakettenfabriek. Tot ze erbij neervielen...

http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/2007-2008/Kamp-Dora.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mittelbau-Dora
http://en.wikipedia.org/wiki/Mittelbau-Dora
 


 

Ooggetuigen

Onder de aanwezigen waren verschillende ouderen, die hun eigen herinneringen bewaren aan de verschrikkingen van 3 maart 1945.
"Ik was zes jaar ten tijde van het bombardement", zegt een bejaarde man die nog steeds op de Schenkkade woont. "Mijn vader zei meteen toen de vliegtuigen verschenen; dat gaat mis, en hij had gelijk"
De herdenking kreeg dit jaar extra reliëf door het voorlezen van een ooggetuigenverslag door Daphne van Kampen van de Nutsschool Bezuidenhout: "...Met angst gingen we den dag tegemoet. Omstreeks 8 uur de eerste aanval, zoals gebruikelijk met jagers, meestal Spitfires of Mosquito's. ledereen foeterde over de zinloosheid van dat gegooi, 'want tot op heden weet nog niemand wat ze nu eigenlijk in het Bezuidenhoutkwartier zochten". En verder: "Meteen een aantal ontzettende explosies. Het werd plotseling nacht. We hoorden gillen, kermen, op straat brak paniek uit, stof drong de huizen binnen, de grond golfde, een broodkar werd omgesmeten..." 
 
 
V2 (wikipedia)

 

Optreden van Koos en en zijn dochter Cees Speenhoff ter gelegenheid van hun veertigjarige jubileum als dichter-zangers met de liederen: "Een brief van een moeder aan haar zoon die in de gevangenis zit", "Het broekje van Jantje" en een lied van de Rotterdamse Schutterij "Daar komen de Schutters". Koos Speenhoff stierf op 3 maart 1945 tgv het Bombardement op het Bezuidenhout.
 
1945 Plattegrond Bezuidenhout

 

 
 
Meer foto's, films en geluidsfragmenten op: OORLOG IN BLIK Audiovisueel erfgoed van 1933 tot 1950