Windows uputstva‎ > ‎

Program ne radi u Windowsu 7


Većinu programa i igara koje ste koristili u Windowsu XP možete koristiti i u Windowsu 7. Ako ipak imate neki program koji ste koristili u Windowsu XP a u Windowsu 7 neće da radi imate dve mogućnosti da to popravite.Prva mogućnost: Podesite kompatibilnost

- Kliknite desni klik na ikonicu (prečicu programa) i u plivajućem meniju kliknite "Properties"
- Kliknite na karticu "Compatibility"
- Čekirajte "Run this program in compatibility mode for:"
- Otvorite padajući meni i odaberite verziju operativnog sistema. Na primer "Windows XP (Service Pack 2)"
- Kliknite "OK" a zatim pokrenite program.
Važno:
Nemojte ovaj način pokretanja koristiti za pokretanje antivirusa ili sistemskih programa!Ako i dalje imate problema sa pokretnjem programa ili program ne možete ni da instalirate u Windowsu 7 preostaje vam druga mogućnost: Instalirajte virtuelni Windows XP

Možete instalirati virtuelni Windows XP u Windowsu 7 (Professional ili Ultimate). Virtuelni Windows XP ne morate instalirati na posebnoj particiji kao kada je u pitanju višestruki (multiboot) operativni sistem već ćete ga instalirati u Windowsu 7 kao aplikaciju (program). Dakle i dalje ćete imati samo Windows 7 kao operativni sistem ali ćete u njemu moći da pokrećete određene programe kao u Windowsu XP.

Za ovo instaliranje ne možete koristiti standardni instalacioni disk Windowsa XP. Za ovo instaliranje morate koristiti Virtuelni Windows XP koji besplatno možete preuzeti sa Majkrosoftovog sajta (Windows XP Mode and Windows Virtual PC). Instalacioni fajl za Windows XP Mode je veličine 500 MB. Ovde možete preuzeti i Windows Virtual PC i ispravku za Windows 7 ukoliko vaš Windows 7 nije SP1.
O sistemskim zahtevima, načinu instaliranja i korišćenja možete se detaljno informisati ovde.

Važno!
Nakon instaliranja virtuelnog Windowsa XP trebalo bi u njemu instalirati i antivirus. Virtuelni Windows XP operativni sistem se pokreće kao aplikacija ali funkcioniše kao i svaki drugi samostalni operativni sistem i u njemu neće funkcionisati antivirus instaliran u Windowsu 7.