Kako izbrisati Facebook nalogFacebook stop

Postoji niz razloga zbog kojih bi neko želeo da ukloni svoj profil sa Fejsbuka. Ovde mi nije cilj da ulazim u nečije razloge već da samo objasnim kako se to može uraditi.

Korisnici uglavnom znaju kako se može deaktivirati profil jer se ova mogućnost nalazi u podešavanju bezbednosti. Brisanje profila je već nešto drugo. Ova mogućnost postoji ali Fejsbuk se pobrinuo da je teško možete pronaći.

Dakle, brisanje profila može biti privremeno sa mogućnošću vraćanja (deaktiviranje) ili permanentno brisanje bez mogućnosti povratka podataka i profila. Evo nekoliko reči o tome.


Deaktiviranje Fejsbuk profila


Deaktiviranjem vašeg naloga privremeno uklanjate svoj profil sa Fejsbuka. Vaš profil više neće biti vidljiv bilo kome a ono što će ostati vidljivo to je vaše ime koje će ostati vidljivo u spisku prijatelja vaših prijatelja i poruke koje ste pisali (biće vidljive primaocima). Vaš kompletan nalog (profil) će i dalje postojati ali neće biti vidljiv bilo kome pa ni vašim prijateljima. Sve ono što ste lajkovali ili komentarisali takođe će biti privremeno uklonjeno.

Ako želite tako nešto i želite da na određeno vreme deaktivirate nalog:

- Ulogujte se na svoj profil
- U Podešavanju naloga kliknite na stavku Bezbednost a zatim na Deaktiviraj nalog
- Pratite uputstva za deaktiviranje

Na vašu email adresu dobićete obaveštenje od Fejsbuka:
"Deaktivirali ste Vaš Fejsbuk nalog. U bilo kom trenutku možete ponovo aktivirati Vaš nalog logovanjem na Fejsbuk koristeći vaš stari login email i lozinku. Bićete u mogućnosti da koristite sajt kao što ste i navikli."

Dakle, ukoliko odlučite da ponovo aktivirate svoj profil to možete učiniti bilo kada. Samo se ulogujte na Fejsbuk koristeći svoj email i šifru i profil će ponovo biti aktivan. Svi podaci i objave na profilu biće sačuvani i prikazani onako kako ste ih zadnji put ostavili kao i lajkovanja i komentari.

Ukoliko često deaktivirate i aktivirate nalog Fejsbuk će vam i to dozvoliti ali će vas za ovakav bezobrazluk kazniti na taj način što ćete na aktiviranje naloga svaki put morati da čekate 24 sata od trenutka kada pokrenete aktiviranje (logovanje).Brisanje Fejsbuk profila


Ako mislite da vam profil na Fejsbuku više nije potreban i želite da ga trajno izbrišete bez mogućnosti oporavka, kliknite na link → Brisanje profila na Fejsbuku i pratite uputstva za brisanje (pre toga morate biti prijavljeni na svoj fb profil ili se prijavite nakon što kliknete).
Brisanje profila nije teško, čak je i lakše od deaktiviranja jer nećete morati da odgovarate na neka glupa pitanja koja su samo Fejsbuku bitna.

Ali...

Imajte u vidu da vas Fejsbuk neće pustiti tako lako. Vaš profil će biti zaista izbrisan tek za 14 dana! Profil će vam odmah biti deaktiviran a tek za 14 dana biće trajno izbrisan. Ukoliko se ulogujete na svoj profil u ovih 14 dana, vaš profil će biti ponovo aktiviran a vaš zahtev za brisanjem će biti poništen!

Na vašu email adresu dobićete obaveštenje od Fejsbuka:
"Primili smo zahtev za trajno brisanje Vašeg naloga. Vaš nalog je isključen sa sajta i biće trajno izbrisan u roku od 14 dana."

Budite karakter! Uzdržite se!
Ako ste se baš navukli na ćaskanje Evie vam može pomoći u odvikavanju. Nije loša... samo je malo glupa ali ne osvrćite pažnju :)

I čemu služe ovih 14 dana? Pretpostavljate i sami. LinkedIn će, recimo, trajno obrisati vaš nalog istog trenutka kada izrazite želju!

VAŽNO:
- Ako ste se za registraciju na nekom sajtu prijavili preko Fejsbuk profila, nakon brisanja fb profila ta registracija vam više neće važiti i više nećete moći da se prijavite na tom sajtu.
- Ako se na ovakav način prijavite na određeni sajt dok vaš Fejsbuk profil čeka na brisanje - zahtev za brisanjem će biti otkazan.
Dakle:
Ako ste se na nekom sajtu registrovali pomoću Fejsbuk profila, pre brisanja profila promenite način prijavljivanja na taj sajt.Evo i nekoliko korisnih linkova da bi ste se bolje obavestili o ovome:Profil umrle osobe na Fejsbuku


Ukoliko je neki vaš rođak ili prijatelj preminuo a imao je profil na Fejsbuku, možete poslati zahtev za memorijalizacijom ili brisanjem profila pokojnika.

Pročitajte nešto više o tome:


Budite sigurni da vam Facebook neće dozvoliti pristup nalogu umrle osobe niti da u nalogu bilo šta menjate čak i ako ste u bliskom srodstvu i zakonski naslednik.

U slučaju da imate testament u kome su navedeni svi potrebni podaci za pristup ovakvom nalogu (email i lozinka) Fejsbuk će to tretirati kao "kršenje uslova korišćenja usluge" pri čemu su prekršioci i preminula osoba koja je putem testamenta otkrila svoju lozinku i naslednik koji pristupa nalogu.
Ovo možete pročitati u Uslovima korišćenja usluge u
Odeljku 3. pod tačkom 5. i u
Odeljku 4. pod tačkama 8. i 9.

Ukoliko koristite usluge nekog hakera koji bi vam obezbedio šifru za pristup nalogu umrle osobe to bi se tretiralo kao krivično delo neovlašćenog pristupa.

Novina na Fejsbuku je da korisnici sada mogu da odrede svog naslednika koji će upravljati njihovim profilom u slučaju smrti. Svog naslednika možete odabrati na stranici podešavanja bezbednosti pod opcijom Legacy Contact pri dnu stranice. A šta ćemo sa nalozima onih koji tu mogućnost ranije nisu imali a preminuli su?

Dobro je da znate da vaš nalog neće moći da nasledi neko ko nema nalog na Fejsu. Podrazumeva se da neko ko nema nalog na ovoj drušvenoj mreži i ne postoji! Kako da vas nasledi neko ko ne postoji? U tom slučaju vam jedino preostaje da u slučaju smrti izaberete opciju da vaš nalog bude trajno obrisan. Zašto? Ako vi više ne postojite i ako vaši naslednici nikada nisu ni postojali (što se Fejsbuka tiče) - postojanje vašeg naloga će biti neka vrsta Fejsbuk atrakcije. Tako je to. Faraoni su u muzejima a piramide u Egiptu. Izaberite opciju da vaša piramida bude srušena ili postaje turistička atrakcija na fejsu. Da budem iskren, i niste baš neki faraon kad neko drugi može da prisvoji ono što je vaše i da vašu volju ograničava. I da se ne lažemo: faraon je onaj ko nameće pravila - robovi biraju odobrene mogućnosti.

Rekosmo ovde da vaš nalog posle vaše smrti može biti trajno obrisan. Tu postoji samo jedna začkoljica - kako Fejsbuk zna jeste li živi ili ne? Pa samo ako ih neko obavesti. Tu se vraćamo na one linkove pri vrhu ovog odeljka. Twitter je taj problem lako rešio - nalog će vam biti izbrisan nakon šest meseci neaktivnosti.A evo kako je i Gugl rešio problem sa nalozima osoba koje su preminule. Ovo se odnosi na e-poštu, Google+ profile, YouTube naloge i sve druge Google servise i proizvode. To je neka vrsta virtuelnog testamenta. Samo kažite šta da se uradi sa vašim podacima nakon vaše smrti i Gugl će to odraditi. Sveobuhvatno rešenje.

Živi bili!Budite u toku sa dešavanjima na ovoj društvenoj mreži
---------------A možda ste greškom na Fejsu. Možda bi vam više odgovarao bolji društveni ekosistem

Evo vam preporuka nekih društvenih mreža ako imate više para nego vremena:Kad je ovo moguće sve je moguće