Linkovi‎ > ‎

Servisi i informacijePrave informacije treba potražiti na pravim mestimaProvera brzine interneta provera brzine interneta. Možete proveriti brzinu svog interneta i na sajtu Ookla Net Metrics a ako želite da proverite brzinu interneta na mobilnom uređaju sa Android ili iOS operativnim sistemom možete preuzeti odgovarajuću aplikaciju sa sjta Speedtest.net Mobile.

Akamai - ovde možete videti statistiku prosečne brzine interneta u različitim državama. Imate i statististiku od 2007. godine pa na dalje. Možete pogledati i mapu zemalja sa trenutno najaktivnijim internet saobraćajem, države sa najvećim brojem napada i gradove sa najvećim brojem korisnika sa sporim internetom ili pogledajte grafikone sa sličnim informacijama. Sve je u realnom vremenu.

Besplatan internet u Beogradu - samo bi još u svakom parku trebalo postaviti solarno drvo da ne brinemo o kapacitetu baterija pa komotno možemo da se preselimo na neku klupu i igramo šah online. Ovo je samo šala. Nije kritika. U principu podržavam sve što je fraj.Sunčev sistem - moguć je uvid u trenutnu situaciju u sunčevom sistemu a može se odabrati i neko drugo vreme. Prisutni su različiti alati za bolji i jasniji pregled.

Pozicija satelita u Zemljinoj orbiti - sačekajte desetak sekundi dok se učitaju svi sateliti. Prikaz položaja satelita se osvežava svakih 30 sekundi. Nemojte se začuditi ako vam sateliti izgledaju kao roj muva oko naše planete. Ima ih mnogo ali nisu svi aktivni. Neki od njih su samo delovi pojedinih satelita koji su se raspali. Zumirajte ili smanjite zum za bolji uvid.

Pozicija međunarodne svemirske stanice - prikaz položaja se osvežava svake sekunde. Možete je videti i golim okom kada prelazi iznad oblasti u kojoj živite ukoliko je pelazak u toku noći. Prelazak traje nekoliko minuta a MSS je najsvetlija tačka na noćnom nebu (posle meseca).

Pozicija aviona u vazduhu - svi avioni koji su u vazduhu i koji imaju ADS-B uređaje (70% u Evropi i 30% u SAD). Prikaz položaja aviona se osvežava svakih par sekundi.

Pozicija i kretanje ajkula - informišite se pre nego krenete na more :)

Geo Srbija - ovde možete pogledati položaj svojih katastarskih parcela i još dosta toga. Mapu dograđuje republički geodetski zavod. Ako primetite da je komšija zauzeo deo vaše parcele (dvorišta) ne paničite odmah. Možda je vaš komšija bio nepažljiv ili bezobrazan a moguće je i da je u pitanju nesavršenost pribora za crtanje i preračunavanje koji su se koristili u prošlosti. Sajt radi ali morate biti strpljivi i sačekati da se mapa učita. Čini mi se da je sajt optimizovan za Internet Explorer pa pojedini alati rade samo u njemu.

PlanPlus - odlična autokarta Srbije.


Kamere uživo - možete pratiti šta se događa u svetu putem javnih kamera koje su instalirane širom sveta.


Republički hidrometeorološki zavod Srbije - ako sumnjate u tačnost pogledajte kakva je prognoza na YUBC. Prognoza je preuzeta sa Weather 2 Umbrella i malo je detaljnija.

Republički seizmološki zavod Srbije - grafikon stalnog merenja možete videti na stranici Seizmogrami klikom na željeni dan u plivajućem meniju seizmološke stanice. Sajt je optimizovan za Internet Explorer pa ovo najbolje funkcioniše u njemu.

TimeAndDate - vremenske zone, kalendari, izlasci i zalasci sunca i meseca...Večiti crkveni kalendar pravoslavni kalendar sa pravilima posta.

Pravoslavac - još jedan pravoslavni kalendar koji se može preuzeti i kao aplikacija za kompjuter.

Pravoslavno hrišćanstvo odlična baza linkova ka svim pravoslavnim sajtovima.Republički zavod za statistiku - možda je bolje ne gledati.

Worldometers - svetska statistika. Prikaz statistike je u realnom vremenu. Ovo obavezno pogledajte.

Koji ste po redu čovek na zemlji? - unesite vaš datum rođenja u predviđena polja i saznaćete koliko ljudi je živelo na zemlji u vreme vašeg rođenja i još dosta toga.

Geo Hive - statistika stanovništva u svetu po državama i gradovima, rast populacije od 1950. - 2050. Statistika populacije 1750. - 2100.

If It Were My Home - uporedite život u Srbiji sa nekom drugom zemljom. Zanimljivo poređenje.Akcije i katalozi - ako volite (ili morate) da kupujete robu kada je na akciji ovo je sajt za vas. Kuda u kupovinu je sajt koji se bavi istom tematikom.

Kataloška procena vrednosti vozila - za putnička vozila, motocikle, kamione i čamce. Ovaj katalog koristi Republička poreska uprava kao i osiguravajuća društva, sudski veštaci i agencije koje se bave prometom vozila.Kamatica - ako su vam potrebne informacije o kreditima, kamatama, bankama, kursu... sve je na jednom mestu. Imate i linkove do svih banaka i njihovih ponuda. Ipak, imajte na umu da banke često menjaju kamate i uslove a ne ažuriraju svoje sajtove baš redovno. Valjda štede jer ažuriranje sajtova je jako skupo. Najtačnije informacije ćete dobiti ako ih pozovete telefonom ili odete lično da se raspitate o kamatama ili uslovima.

Vesti - možete filtrirati vesti po oblastima koje vas zanimaju i po državama. Evo i nekoliko srpskih sajtova koji vas mogu dobro informisati: Naslovi.net - najvažnije vesti iz svih srpskih medija. Sličan sajt je i Vesti.rs. Možete pogledati i Sve vesti ali ovde ćete imati izmešane i nove i par dana stare vesti.

TV Program Srbija - na kablovskoj televiziji sa mnogo kanala teško je po'vatati šta se kada daje. Zato je tu ovaj sajt. A možete gledati TV programe i preko interneta.

Sportal - sportske vesti i samo sportske vesti i ništa drugo osim toga. Koga ne zanima neka ne obraća pažnju na ovaj link.Informacija - informativni portal o aktuelnim pretnjama na internetu i savetima kako da se zaštitite.

Prevara - opisi svih mogućih i nemogućih prevara na internetu a i šire.

Pravne informacije - linkovi do sajtova sa zakonima i propisima i do sajtova koji vam besplatno mogu pomoći u ovoj oblasti.

Policijske akcije - informacije o aktuelnim akcijama saobraćajne policije u Srbiji.Centralni registar HoV - ako ste kojim slučajem svoje akcije prodali ne obraćajte pažnju na ovaj link. Ne osvrćite pažnju ni na ovaj: Beogradska berza.

Agencija za privredne registre - preduzeća u Srbiji. Možete pogledati i registar sudskih zabrana za pravna i fizička lica.

988 Poslovni imenik Srbije - ako su vam potrebni neki proizvodi ili usluge. Možete pogledati i Portal privrede Srbije.

Najbolje iz Srbije - najbolji brendovi u Srbiji.

Poljoprivredne informacije - linkovi do sajtova sa pravim informacijama za poljoprivrednike.Najpopularniji sajtovi u svetu  i  Sajtovi koje Srbi najčešće posećuju - možda Alexa nije baš najprecizniji u merenju ali pruža dobru orjentaciju.

Social Bakers - statistički podaci o korisnicima, stranicama i korišćenju društvenih mreža Facebook, Twitter, YouTube, Google+, LinkedIn...

Central Ops - alati za proveru domena, IP adresa, email adresa i još mnogo toga.