Linkovi‎ > ‎

Besplatni programi

Reinstalacija Windowsa nije neki veliki posao. Daleko veći posao je da se nakon toga instaliraju svi potrebni drajveri i programi koji su korisniku potrebni. Najnovije drajvere potražite na sajtovima proizvođača vašeg hardvera a ovde navodim listu linkova ka besplatnim programima koje uglavnom koristim i koje ocenjujem kao interesantne i korisne. Ovakva lista dosta skraćuje vreme potrebno za pronalaženje potrebnih programa po internetu. Za kratko vreme kompjuter bi bio u operativnom stanju.

Većina linkova vodi ka matičnim sajtovima proizvođača softvera, svi programi su besplatni i naravno u pitanju su najnoviji programi tj. njihove najnovije verzije. Iako su programi besplatni preporuka je da ne instalirate ono što vam nije potrebno. U suprotnom bi ste nepotrebno opteretili svoj kompjuter a i sebe jer bi ste redovno morali da ažurirate instalirane programe da ne bi postali meta hakera.

Ovde nećete naći linkove ka piratskim sajtovima niti ka proizvođačima softvera koji svoj softver prodaju.

Samo fraj i samo legalno!
Audio i video     Grafika     Internet     Korisni alati     Ostalo
Za brzu pretragu pritisnite F3 ili Ctrl+F i kucajte naziv programa koji tražite
ili kucajte za koju namenu vam je potreban neki program
Ovu listu stalno dopunjujem i ažuriram a trenutno fraj preporučujem:ZAŠTITA


avast! Free Antivirus - odličan i besplatan antivirus preveden i na srpski. Nakon instaliranja treba se samo registrovati u narednih 30 dana i nastaviti besplatno korišćenje narednih godinu dana. Besplatna verzija se može koristiti i neogrančeno ako se registracija obnavlja svake godine. Ima ugrađeni anti-spyware, web shield, anti-rootkit, automatsko ažuriranje, jaku samozaštitu, antivirus jezgro, čistač virusa i jednostavan korisnički interfejs. Može se instalirati na 32-bitni i 64-bitni Windows. Postoje i besplatne verzije ovog antivirusa za Android avast! Mobile Security i Mac operativne sisteme.

Avira Free Antivirus - da bi ste ga instalirali morate imati 64-bitni Windows XP service pack 2 ili 32-bitni Windows XP service pack 3 ili noviji operativni sistem.

AVG AntiVirus Free - treba znati da besplatna verzija ovog antivirusa ne skenira automatski fajlove koji se preuzimaju sa interneta i elektronsku poštu, kao i da nema firewall. Prveden je na srpski.

Ad-Aware Free Antivirus + - ima ugrađen anti-spyware.

Microsoft Security Essentials - ako je neko emotivno vezan za Majkrosoft.

Comodo Internet Security - antivirus, firewall, anti-spyware, filter malicioznih sajtova i još dosta toga. Sve u jednom. Ako ne želite ovakav paket možete odavde preuzeti i instalirati ono što vam je potrebno.

Bitdefender Free Antivirus - osim besplatnog antivirusa na ovoj stranici imate i druge besplatne alate za zaštitu.

DODATNA ZAŠTITA

MCShield - antimalware program koji sprečava infekcije koje se prenose putem eksternih hard diskova, USB fleš memorija, memorijskih kartice fotoaparata, mobilnih telefona, plejera, GPS uređaja. Takođe nadzire i sve ugrađene hard diskove i njihove particije. Skeniranje uglavnom traje samo par sekundi i ima zanemarljiv uticaj na brzinu rada računara. Koristi generičke rutine pa je sposoban da detektuje i potpuno nove crve. Viruse i trojance ne detektuje. Radi u realnom vremenu i može se koristiti i ako već imate instaliran neki antivirus. MCShield je domaći proizvod a nešto više o njemu pogledajte ovde.

Malwarebytes - nije klasičan antivirus ali često pronalazi opasne fajlove koje antivirus programi ne otkrivaju.

Sophos Virus Removal Tool - nije klasičan antivirus i može se koristiti i ako već imate instaliran neki antivirus. Nema mogućnost rada u realnom vremenu već skeniranje vrši na vaš zahtev. Pronalazi infekcije koje je antivirus možda propustio, uklanja lažne antiviruse...

Kaspersky Security Scan - nije klasičan antivirus i može se koristiti i ako već imate instaliran neki antivirus. Skeniranje vrši tri puta nedeljno ili na vaš zahtev. Automatsko skeniranje se ponekad otegne pa može privremeno da vam uspori kompjuter. Pronalazi infekcije koje je antivirus možda propustio. Ne uklanja maliciozni sadržaj ali ga pronalazi i obaveštava vas o tome.

Bitdefender QuickScan - instalira se kao dodatak u pregledaču i veoma brzo vrši skeniranje sistema na vaš zahtev. Ne može da uklanja maliciozni sadržaj ali ga pronalazi i obaveštava vas o tome. Dodatak ne funkcioniše u Operi.

VirusTotal - nije aplikacija već besplatni Googleov servis na mreži koji koristi desetine antivirusnih rešenja za detekciju virusa, crva, trojanaca... Ako vam je nešto sumnjivo ovde možete skenirati bilo koji fajl iz vašeg kompjutera i bilo koji sajt (stranicu) na internetu.


--- ili odaberite sami besplatni antivirus koji želite na sajtu: Antivirus Ware ili Freebyte ---
--- pročitajte i nešto o lažnim antivirusima i lažnim antivirusima za Android ---


OSNOVA ZA SVE OSTALO


K-Lite Codec Pack ili Windows 7 Codec Pack - svi potrebni kodeci za video i audio.

DirectX - podrška za aplikacije, video, audio, igre...

Java - podrška za aplikacije, igre, 3D... Java je često meta hakerskih napada. Informišite se malo bolje o Javi.

Adobe Flash Player - program za pregled swf filmova i animacija neophodan svakom kompjuteru.

Adobe Shockwave Player - podrška za 3D igre, interaktivne sadržaje, demonstracije (ne ulične :), ...


VIRTUELNI UREĐAJI I REZANJE


DAEMON Tools Lite - alat za simuliranje virtuelnih CD/DVD uređaja. Može se preuzeti i preko Download Zone.

Virtual CD-ROM Control Panel - besplatni program iz Microsofta za mountovanje ISO fajlova. Ako vam je potrebno uputstvo za korišćenje na srpskom imate ga ovde.

Img Burn - za sve Windows platforme.

CD Burner XP - besplatan program za rezanje CD/DVD. Podržan od svih Windows operativnih sistema. Postoje 32-bitne i 64-bitne verzije. Među najboljima u besplatnoj kategoriji. Ima mnogo mogućnosti. Nema srpski prevod ali ima hrvatski.

Infra Recorder - besplatan program za rezanje CD/DVD. Podržan od svih Windows operativnih sistema. Postoje 32-bitne i 64-bitne verzije. Među najboljima u besplatnoj kategoriji. Ima mnogo mogućnosti i srpski prevod.


TEKST


GetDiz - program za čitanje nfo i diz fajlova.

Foxit Reader - program za čitanje pdf fajlova. Mislim da je najbrži u svojoj kategoriji.

Nitro PDF Reader - program za konvertovanje, kreiranje, izmenu i čitanje pdf fajlova.

PDF Creator - besplatni alat za kreiranje pdf fajlova iz bilo koje Windows aplikacije iz koje je moguće štampanje. U ove svrhe možete koristiti i doPDF pa odaberite sami.

Open Office ili Libre Office - pa odaberite sami. U pitanju su kancelarijski paketi slični kao Microsoft Office samo besplatni. Imaju podršku na srpskom jeziku. Imaju podršku za čitanje i pisanje formata koje koristi Microsoft Office i drugi paketi.

AbiWord - sličan kao Microsoft Word samo besplatan. Ima podršku na srpskom jeziku.

Microsoft Office Vieweri - ukoliko nemate Open ili Microsoft Office instaliran a potrebno je da čitate Microsoft Office formate (dokumenta) možete odabrati odgovarajući Viewer. Ukoliko je potrebno da otvarate novije formate nakon toga instalirajte i Microsoft Office Compatibility Pack.

Tastatura sa srpskim akcentima - ćirilična tastatura sa naglascima za Windows.

FONTOVI


Fontfabric - besplatni fontovi pogodni za izradu naslova, logoa, postera.

WebToolHub - preko 20.000 besplatnih fontova. Ako vam je potrebno uputstvo za instaliranje imate ga ovde.

Типометар - изаберите "Ћирилице на поклон" и преузмите фонт који вам се допада. Одлични су.

Србица - лепи ћирилични и старословенски фонтови.

Нови Србљак - ћирилични и црквено-словенски фонтови.

Ћирилица - старословенски фонтови.

Миша Панфилов - препоручујем Царевич олд

PaintFont - napravite sopstveni font ili koristite Fontello da napravite font koji će sačinjavati ikonice. Ako vam je potrebno, možete koristiti Font Converter da bi ste određeni font konvertovali u neki drugi format.


AUDIO I VIDEO


AIMP 3 - odličan audio plejer. Stiže iz Rusije. Odaberite sa kog servera ga želite skinuti ("Скачать с сервера").

Winamp Standard - besplatna verzija Winampa. Već duže vreme renoviraju sajt pa ćete verovatno biti usmereni na forum.

VLC player - odličan je kao plejer a osim toga može da konvertuje video fajlove, preuzima video sadržaje sa YouTube, snima vaš ekran ili snima koristeći vašu kameru.

BS Player - dobar video plejer.

Readon TV Movie Radio Player - hiljade TV i radio programa uživo. Omogućava snimanje muzike i videa a ima i druge korisne alate. Bićete oduševljeni ogromnim izborom radio i TV programa koji se mogu filtrirati po kategorijama ili državama.

TV uživo na vidiku - nije mu baš ovde mesto jer nije program ali se nekako logički nameće. U pitanju je sajt na kome možete pratiti ogroman broj TV kanala iz čitavog sveta. Ako ste ljubitelj radija onda je za vas sajt Radiostanica. Pokrivena je cela bivša Jugoslavija.

XBMC Smart TV - osim internet TV i radio programa ovaj program vam omogućava i online gledanje filmova sa titlovima, pristup svim online servisima sa klipovima kao što je YouTube i Vimeo i gledanje slika sa interneta ili računara. Može se instalirati na različitim operativnim sistemima i uređajima. Jednostavno uputstvo za instaliranje i podešavanje možete pronaći na sajtu Baguje.

Popcorn Time.io ili Popcorn Time.se - ovi programi su namenjeni za online gledanje filmova i serija sa titlovima ili bez. Programe je moguće instalirati u različitim operativnim sistemima i na različitim uređajima. Kao što vidite, postoje dve nezavisne verzije programa koje razvijaju dve grupe programera pa odaberite ono što mislite da bi vam više odgovaralo. Inače obe verzije su veoma slične i odlične su sa ogromnom kolekcijom filmova i serija kako starijih tako i najnovijih.

Virtual DJ - za sve one koji vole da mute u muzici velika preporuka. Ko ga do sada nije probao biće oduševljen. Ili odaberite neki drugi DJ softver.

Free Video Converter - odličan program za konvertovanje i osnovnu obradu videa uključujući i DVD i rezanje. Podržava mnogo ulaznih formata i dosta izlaznih uključujući i FLV, SVF, MP3... Možete probati i Free Studio 5 pa odlučite šta je bolje.


GRAFIKA


Irfan View - program za pregled svih vrsta fotografija i osnovnu obradu fotografija.

Photoshop CS2 - ne samo Fotošop već kompletan Creative Suite 2. Aktivacioni kodovi su objavljeni na ovoj stranici u koloni "SERIAL NUMBER" i namenjeni su samo onima koji su legitimno kupili program. Malo je smešna situacija da se aktivacioni kodovi objavljuju javno. Ostavljeno je svakome na savesti da ih zloupotrebi ili ne. Softver je iz 2005. godine.

GIMP - program za obradu fotografija sličan Fotošopu. Najbolji besplatan program za obradu slika. Ima srpski. Uputstva možete naći ovde. Program ima mnogo mogućnosti a ako su vam potrebni neki dodaci potražite ih u GIMP Plugin Registry.

Photoscape - program za osnovnu obradu fotografija i gif animacija. Nema previše mogućnosti ali je interesantan.

Inkscape - besplatna zamena za Corel Draw.

Photo Pos Pro Photo Editor - nisam ga probao ali nameravam.

Greenfish Icon Editor Pro - program za izradu ikonica, kursora, gif animacija... (jedan od najboljih). Pošto vlasnik često menja domen pa će link u doglednom vremenu biti nevažeći najnoviju verziju programa možete skinuti ovde i ovde a neku stariju ovde.

@ Icon sushi - jednostavan program za izradu ikonica. Sajt je japanski ali možete koristiti Gugl prevodioca.

UnFREEz - najjednostavniji program za pravljenje gif animacija. Pokrenite program, prevucite (gif) slike koje će sačinjavati animaciju i izaberite brzinu.

GiftedMotion - mali i dobar program za izradu gif animacija. Jednostavan za korišćenje. Sličan kao UnFREEz ali ima više mogućnosti. Radi na svim operativnim sistemima.

pCon Planner - solidan program za trodimenzionalno crtanje i projektovanje. Jednostavan za korišćenje.

Google SketchUp - program za 3D modelovanje koji stiže iz Gugla. Možete pogledati video Modelovanje i Geo modelovanje ili neki drugi video tutorijal koji možete lako pronaći na YouTube.

Skulptris - besplatan program namenjen kreaciji digitalnih skulptura i 3D modelovanju (vajanju).

Blender - program za 3D modelovanje i animaciju (sličan kao 3D StudioMAX). Uputstva možete naći ovde i ovde.


INTERNET


Real Player - plejer sa mogućnošću skidanja i konvertovanja svakog videa sa interneta, ripovanje audio CD-a, rezanje muzike i videa... Ukoliko vam nešto ne funkcioniše deinstalirajte i ponovo instalirajte pregledač ili Real Player.

aTube Catcher - skidanje video i audio fajlova sa interneta, konvertovanje, video snimanje radne površine i još mnogo toga. Odličan program. Radi i na Linuxu.

Orbit Downloader - preuzimanje videa, audia i fajlova sa interneta. Moguće je i pauziranje i nastavljanje preuzimanja. 

Google Chrome - najbrži web browser sa dosta dodatnih funkcija.

Mozilla Firefox - brz internet pregledač sa dodatnim funkcijama.

Apple Safari - nemam baš najbolja iskustva sa ovim pregledačem ali ko želi neka ga proba.

Opera - nije najbrži ali ima i previše dodatnih funkcija. Koristi ga najmanji broj ljudi ali ja mu dajem visoku ocenu baš zbog dodatnih mogućnosti.


Adblock Plus - dodatak pregledaču koji će blokirati većinu iskačućih prozora, banera i dosadnih reklama. Sa ovakvim dodatkom opstanak na internetu je mnogo lakši. Preporučuje ga i Avast Antivirus. GoogleChrome mu blokira rad valjda zato što Google živi od reklama.

KeePass - ako imate mnogo šifri i korisničkih naloga moja preporuka je da ih čuvate u nekom tekstualnom dokumentu ili koristite KeePass ili LastPass ili neki sličan program.


KORISNI ALATI


7-zip - besplatan arhiver (kao WinRAR ili WinZip). Odličan. Može sve da raspakuje ili zapakuje.

FreeCommander - fajl menadžer sličan Total Commanderu pa izaberite sami.

Locate32 - odličan program za pronalaženje fajlova i fascikli u kompjuteru (možda i najbolji).

Unlocker - ako imate problem sa brisanjem nekog fajla ili fascikle ovaj program je najbolji.

OverDisk - super program za uvid u zauzetost hard diskova.

WinDirStat - dobar program za uvid u zauzetost hard diskova.

Process Hacker - zamena za Task Manager (nemenjen iskusnijim korisnicima).

EaseUS Partition Master - program za izmenu veličine particija bez gubitka fajlova. Nikada me nije izneverio.

WinASO RegDefrag - program za defragmentaciju registri baze. Ipak, ne čačkajte mečku ako vaš kompjuter radi dobro.

Recovery Toolbox for CD Free - program za spašavanje fajlova sa oštećenih diskova CD, DVD, HD-DVD, Blu-Ray...

Recovery Toolbox File Undelete Free - program za spašavanje izbrisanih fajlova na NTFS particijama. Recuva vam može pomoći i uslučaju da želite da povratite neke fajlove sa memorijskih kartica, MP3 plejera ili digitalnih foto aparata.

Programmer's Notepad - program za sređivanje teksta za programere i veb dizajnere (za rad u nekom programskom jeziku).

BlueGriffon - vizuelni uređivač veb stranica pogodan i za početnike i iskusnije korisnike. Podržava savremene standarde.


OSTALO


Stellarium - program za prikaz realističnog neba u 3D (zvezde, planete, sateliti...). Ima srpski.

Slovo - program za učenje slepog kucanja od Majkrosofta na srpskom. Prestanite da kljucate i počnite da kucate

Microsoft Money Plus Sunset - program za uredno vođenje finansija i troškova. Prihode i rashode možete voditi i u Excelu.


Sajtovi sa besplatnim programima - kakav god besplatan program da vam je potreban ovde ćete ga sigurno pronaći.

Besplatni programi na internetu - ono što ne želite da instalirate imate kao uslugu na mreži.

Besplatni operativni sistemi - nije Windows jedina mogućnost.

Komercijalni programi - ponekad se mogu dobiti besplatno.