Magyar TÖK Mozgalom

2011. január 13-án Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumában megindítottam a  Magyar Természettudományi Önképző Körök (TÖK)  Mozgalmát, melyet 2011. január 14-én Gyöngyösön, a  Berze TÖK-ön is meghirdettem. Január 15-én, kihasználva a téli tavaszt, a kedvező időjárást, otthonomban, Viszneken elültettem öt magról kelt kis diófát a Magyar TÖK Mozgalom indulásának emlékére. Remélem, hogy majd a néha kedvezőtlen körülmények között is életképesek maradnak, és mind a TÖK mozgalom, mind a kis diófák nagyra nőnek majd, és gyümölcsöt hoznak majd a felnövekvő nemzedékek számára. A régiek azt mondták, aki diófát ültet, bízik a jövőben...  


Csörgő Tamás, 2011. január 16.

Álljon itt néhány dokumentum, internetes mutató az ezzel kapcsolatban megjelent sajtóanyagokról:

         

A TÖK - jó, Délmagyarországi Napilap, 2011. I. 14.

"

Természettudományos Önképzőkör Mozgalom

A professzor előadása végén tett bejelentésével szeretné újraszervezni a Természettudományos Önképzőkör Mozgalmat, ami saját diákkorában nagyon inspiráló, szellemajtó-nyitogató tudományos műhely volt. Aggodalmat váltott ki belőle ugyanis a természettudományos, és a matematikaórák számának riasztó csökkenése. Ennek ellensúlyozására a magyar tudományos potenciál bölcsőjeként működhetnének az önképzőkörök, ahová a diákokhoz híres kutatók, tudósok is szívesen jönnek előadni a világ minden tájáról, a tanulók saját kedvenc témáikat mutatják be társaiknak ..."

További részletek:

Szeged Ma, 2011. I. 14.

Ötlet:  Az Önképzőköri Mozgalomról hallgassa meg Csörgő Tamás  hanganyagát a Szeged.Ma riportja végén!

Az audio anyag mellett ajánlható a www.szeged.com videofelvétele is az Önképzőköri Mozgalmat indító előadás részleteiről.


Önálló kezdeményezéstől az önképző körökig

Csörgő Tamás nem győzte hangsúlyozni az önképzőkörök szerepének fontosságát, melyek véleménye szerint óriási erőket mozgatnak meg. A péntek délutánonkénti foglalkozások mára nyári táborozással bővültek, ahol a gyerekek többek között deriválnak, atomfizikával, csoportelmélettel, RSA-kódolással foglalkoznak, azaz az őket érdeklő témákban mélyednek el és mutatják be társaiknak is...

A tanárok, diákok, kutatók és szülők összefogásával megvalósított önálló kezdeményezés, az önképzőkör nagyon nagy hatású lehet Csörgő szerint. Ezt bizonyítandó hivatkozott a Játékos részecskefizika című könyv megszületésére, amelyről a legnagyobb tudományos folyóiratok írnak recenziókat – és amely egy önképzőkörbe járó fiatal fejében született meg.

Éppen ezért a középiskolák és a sajtó megjelent képviselői előtt kérést és indítványt tett – amelyet a következő nap a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban is megismételt –, hogy országszerte útjára indulhasson a Természettudományi Önképző Kör. Ehhez a pedagógusok, szülők, diákok és kutatók hathatós segítségét kérte, és azt, mindenki csak annyit tegyen meg mindezért, amennyi tőle telik.

Mint elmondta, a gyöngyösi gimnáziumban sikeresen működik a csoport, a legnagyobb nevű kutatók is szinte kivétel nélkül térítésmentesen vállalják egy-egy, a szakterületükről szóló előadás megtartását. Csörgő hangsúlyozta, e kezdeményezésnek nem szabad anyagi okok miatt el nem indulnia vagy félbeszakadnia – és számos magyar (érdekeltségű) fiatal kutatókat támogató szervezet is segítséget nyújthat, melyek száma hazánkban kiugróan magas...."

További részletek:

Délmagyarország, 2011. I. 14, Szekeres Nikoletta írása