Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy a Balaton északi partjának egyik legkedveltebb üdülőhelye. Gondozott, 6 hektáros strandja, virágos parkjai, programjai, fesztiváljai évről-évre egyre több látogatót vonzanak. A több, mint 2000 lakosú település utcái a keszthelyi Balaton öböl partjától egészen a Keszthelyi-hegység tetejéig kúsznak, ahol pazar panoráma várja a látogatókat. A falu rengeteg lehetőséget kínál a sportolás és a természet szerelmeseinek, legyen az kerékpározás, túrázás, teniszezés, teke, biliárd, vagy lovaglás.

http://www.vonyarcvashegy.hu

Vonyarci Lidó strand

A Nyugat-Balaton egyik leglátogatottabb strandja a vonyarci Lidó strand, mely népszerűségét a számos koncert, rendezvény mellett elsősorban vízisípályájának köszönheti. Ezen kívül méltán büszkélkedhet hatalmas füves területű, homokos partszakaszával, a kicsik kényeztetését szolgáló gyermekmedencével, EU komfortos játékaival és óriáscsúszdájával.
A vonyarci strandon a fürdőzés mellett számtalan színvonalas egyéb szolgáltatás is biztosítja a gondtalan pihenést. Többek között:
 • szörfiskola                
        

 • vízisípálya
 • vízibicikli
 • vízibanán
 • minigolf
 • csónakázás
 • vitorlázás
 • kézilabdapálya
 • strandröplabdapálya
 • homokos-, és füves focipálya
 • büfék
 • étterem
Hogy a strandolás még emlékezetesebbé váljon, július elsejétől a Lidó Strand család és vendégbarát animációja várja a család minden tagját.A gyerekek kézműves sátorban rajzolhatnak, festhetnek vagy mini olimpiákon mérhetik össze ügyességüket különböző sorversenyekben vízben és földön egyaránt, de a kalandos kincskeresésbe is benevezhetnek, ahol kalózokkal vívhatnak csatákat. A felnőttekre is gondoltak, akik délelőttönként aerobikkal indíthatják a napot, hogy délután felfrissülve strandröplabda, tollas, kézilabda és foci-, vagy akár pókerbajnokságokba nevezhessenek be. Esténként pedig a vízi színpad fellépői szórakoztatják a közönséget minden idők legnépszerűbb slágereivel.

Vonyarcvashegyi rendezvények

Számos rendezvény közül a legjelentősebb vonyarci program a minden nyáron július végén megrendezésre kerülő borfesztivál. A néptánc bemutatók, szabadtéri színpadon lévő koncertek mellett a környékbeli és helyi borászok kínálják kiváló boraikat, mely ékes bizonyítéka annak, hogy még ma is ápolják Vonyarcvashegy szőlőművelési és borászati hagyományait. A rendezvények mellett júliustól a minden este működő, hangulatos kertmoziban tekinthetik meg az év legsikeresebb filmalkotásait.

Bulizni vágyóknak

Vonyarcvashegyen található az északi part egyik legnépszerűbb szórakozóhelye, a Magyar Tenger Disco, mely a nyár minden napján neves fellépőkkel, italakciókkal, és hatalmas partikkal várja a fiatalokat.     http://www.magyartengerdisco.hu

Emellett több hangulatos kávézó, étterem, bár és söröző kínál esti programot a bulizni vágyóknak. Itt mindenki megtalálja a zenei ízlésének, vérmérsékletének megfelelő szórakozóhelyet, hallgasson akár D'n'B, disco, reggae, mulatós vagy cigányzenét.

Látnivalók

A község jelképe a Szent-Mihály domb, mely régebben különálló sziget volt. Mellette fut a Balatoni Bringakörút, így ha a környéken kerékpározunk, érdemes a dombot is megmászni - jutalmunk a felejthetetlen panoráma lesz.

A lenyűgöző panorámájú dolomit dombon lévő középkori vár maradványaira épült a Szent Mihály kápolna, melyhez a 40 balatoni halász legendája kötődik. A kápolna közelében emlékhelyet alakítottak ki, ahol Németh János kerámiája is látható, amely a halászok biztos haláltól való megmenekülését jeleníti meg.

Vonyarcvashegy központjától a zöld háromszög turistajelzés vezet a község feletti Vas-hegyre, a felújított Kitaibel kilátóhoz.A Kitaibel Pál kilátó az egyik pihenőpontja annak az új turistaútnak, ami a Keszthelyi-hegység kilátóit köti össze, feledhetetlen élményt nyújtva a bakancsos túrák kedvelőinek. Az itt túrázóknak az akár 17 kilométeres hosszúságú úton több mint 700 méteres szintkülönbséggel kell megbirkózniuk. Ez a túraútvonal a gyenesdiási Nagymező mellett található Festetics-kilátótól indul, érintve a Berzsenyi-kilátót, majd a Cseri-kapun át juthatnak fel a túrázni vágyók a Kitaibel Pál-kilátóhoz.

A hatalmas zöld területeivel büszkélkedő Vonyarcvashegyen a Milleniumi emlékparkot 2009-ben újította fel a helyi Önkormányzat. A helyi fafaragó művész keze munkáját dicséri az ezredfordulón avatott parkban található Szent István szobor.