Introductie

Storm Chasen, ook wel storm spotters genoemd, het is iets wat de meeste mensen vooral kennen uit documentaires van Discovery channel of uit de film Twister van Jan de Bont. Wat we dan te zien krijgen zijn schijnbaar half gekke mensen die letterlijk jagen op zware onweersbuien, met hun soms wel zeer uitgesproken vehikels. Hun jachtterrein is doorgaans het Midden-Westen van de Verenigde Staten, waar meer zware windhozen voorkomen dan in ons gematigd klimaat.

De laatste jaren echter zien we ook in Europa het aantal "storm chasers" stijgen. Dit niet in het minst dankzij de technologische evolutie, waarbij het mogelijk wordt mobiel te internetten en via het net allerlei chase verhalen uit te wisselen. Ook het fotograferen en filmen van onweersbuien en bijhorende randfenomenen is tegenwoordig zeer gemakkelijk en betaalbaar geworden. Er zijn ook weinig redenen te bedenken waarom storm chasen in Europa niet zou kunnen, aangezien meer en meer duidelijk wordt dat ook in (West) Europa veel zwaar onweer voorkomt, inclusief soms met significante windhozen.


foto: Ferry Schmets

Letterlijk vertaald betekent de term 'storm chasen', het jagen op onweer, maar daar dit niet echt bekt houden we het best bij de oorspronkelijke jargon term. In geen geval maken we er 'storm jagen' van want in de Engelse taal betekent 'storm' onweer, en niet 'storm' zoals wij dit kennen uit de herfst en de winter.

Mensen kunnen om diverse redenen beslissen achter onweer aan te hollen: voor de kick van het spektakel, voor het fotograferen of filmen van het onweer of de bliksem, voor het zoeken naar bijzondere randfenomenen zoals spectaculaire wolkenstructuren of windhozen of een combinatie van dit alles. In elk geval is een 'chase' geen garantie tot succes want er komt veel bij kijken en niet zelden komt men van een kale reis terug.

Bij een geslaagde chase kan het verzamelde beeldmateriaal soms zeer indrukwekkend zijn. Deze beelden en video-reportages worden actief uitgewisseld via het web. Het is dan ook zo dat naast de puur esthetische waarde van het beeldmateriaal, de verzamelde informatie ook kan dienen om onweersituaties makkelijker te bestuderen achteraf. Anders gezegd, de wetenschappelijke wereld heeft ook vaak veel aan de gegevens van stormchasers
, zeker wanneer beelden worden genomen van bijvoorbeeld windhozen of grote hagelstenen. Ook opnames van schade kunnen achteraf bij analyses nuttig blijken en tenslotte wordt tegenwoordig ook heel wat filmmateriaal genomen (niet zelden met HD kwaliteit) zodat de dynamiek van onweersbuien nog beter wordt vastgelegd.


foto: Ferry Schmets

Om al deze informatie samen te brengen werd deze website opgestart in juli 2010. De site kan zowel nuttig zijn voor de Belgisch-Nederlandse chaser-community, alsook geeft het een beeld aan de buitenwereld over de activiteiten van de storm chasers in de Benelux. Alle verslagen en beelden zijn daarom ook openbaar. De website biedt overigens de mogelijkheid om bijzondere onweerfenomenen en significante schadegevallen door onweer online te melden op een efficiënte en snelle manier.

Elkeen die op min of meer regelmatige basis actief is als storm chaser kan zich op deze website inschrijven, waarna een profiel verschijnt op de site. Er zijn voorlopig geen voorwaarden verbonden hiervoor, al dient wel te worden aangegeven door de chaser dat op een verantwoorde manier zal worden gewerkt. Cowboys zijn uiteraard niet gewenst, het moet boven alles een veilige hobby blijven!

Karim Hamid

Foto's: eerste 2 foto's : extreemweer.nl;
foto linkboven &
linkonder: Piet Berger


Hieronder enkele van de genomen foto's tijdens storm chases en damage surveys...

deze "shelfcloud" werd genomen tijdens het ongemeen zware onweer van 14 juli 2010 (Foto: Hans Stans)
Nog een "shelfcloud" tijdens een chase op 22 juli 2006 (Foto: Peter Vancoillie)

Na een uitzonderlijk zware tornado (EF4) in Hautmont in het noorden van Frankrijk nabij de Belgische grens werd deze opname gemaakt tijdens een "damage survey" door het KMI (Foto: Karim Hamid)

Opname van een "wall cloud" genomen op 21 juli 2010 (Foto: Youri de Vree)


Deze bijzonder fraaie bliksemopnames werden gemaakt tijdens een chase op 22 juli 2009. Let op het dichte neerslaggordijn links op de foto (Foto: Bart de Bruyn)

  Spectaculaire "shelf cloud", vastgelegd bij een nadernde onweerslijn op 12 juli 2010 (Foto: Patrick Defesche)


Aanstormend zwaar onweer met typische "shelf cloud", genomen vlak voor dramatisch onweer op 14 juli 2010 (Foto: Niele Geypens)
Damage survey in Grote Brogel na doortocht van een tornado op 21 januari 2008 (Foto: Karim Hamid/KMI)


Damage survey in Grote Brogel na doortocht van een tornado op 21 januari 2008.  Wandelen in het spoor van een tornado (Foto: Karel Holvoet/KMI)

Nog een opname na de tornado in Hautmont, gemaakt tijdens een "damage survey" door het KMI (Foto: Karim Hamid)

Damage survey in Dendermonde na doortocht van een tornado op 5 februari 2008. Het spoor van de tornado doorheen een bomenrij is duidelijk te herkennen (Foto: Karim Hamid/KMI)

Damage survey na doortocht van een zeer zwaar onweer in de streek van Ciney op 14 juli 2010. Verschillende hoogspanningsmasten werden neer gewaaid (Foto: Karim Hamid/KMI)

Nog een opname na doortocht van een zeer zwaar onweer in de streek van Ciney. De kerk van Ciney werd hierbij zeer zwaar beschadigd (Foto: Karim Hamid/KMI)