Exhibitions‎ > ‎

Mobile Global Exhibition Show your hope 2011 and 2012

PREVIOUS * EXHIBITIONS * NEXT

SHOW YOUR HOPE  SLOVENIAN COLLECTION
16.–28. 8. Svet ex-YU

Zbirka slikarskih del, ki bo premierno na ogled v KUD France Prešeren, je nastala v sodelovanju med Strip Core/Forum Ljubljana, 80Q Foundation, ZDSLU, DLUM, KUD France Prešeren in Kulturnim frontom. Na razstavi sodelujejo avtorji iz področja bivše Jugoslavije, prevladujejo pa avtorji iz Slovenije.

.Del razstave bo gostoval tudi v Mariboru v organizaciji Galerije DLUM in na KAMfestu v Kamniku, kot pripovedovalski performans na prostem. Slike boMr.Martin razstavil na svojem potujočem kamionu.
 Iskra Beličanska


Sodelujoči avtorji: SLOVENIJA: Goran Medjugorac, Marko Kovačič, Matej Lavrenčič, Matej Stupica, Jakob Klemenčič, Aleksander Peca, Marko Kociper, Iskra Beličanska, Saša Kerkoš, Milan Erič, Lado Leban, NatanEsku, David Krančan, Helena Maček, Tina Drčar, Terrah, Matej Kocjan Koco, Andreja Kocjan, Boštjan Plesničar, Domen Finžgar, Matej de Cecco, Petra Preželj, Mina Žabnikar, Petra Varl, Kaja Avberšek, Marina Žlender, Andrej Štular, Andrej Pavlič; Želve: Alenka Kandušer, Daniela Janžekovič, Edita Černerlč, Edvard Strmole, Irena Radej, Jože Pahor, Marinka Mohar, Marko Petek, Marta Pahor, Štefka Šolinc, Tanja Fürst, Tomaž Gržinič, Živa Agrež, Zlata Jeras-Pohl; ZDSLU: Bojan Klančar, Erna Ferjanič, Azad Karim, Berko, Iztok Šmajs Muni, Vesna Čadež, Jana Vizjak, Saška Mitrova Jordanova, Viktor Šest, Veljko Toman, Silvije Arc Popovič, Elena Churnosova, Cvetka Hojnik, Irena Gajser, Emi Vega, Jože Kumer, Dušan Muc, Apolonija Simon; SRBIJA: Dragan Nešić, Mr. Stocca, Jasmina Stepić, Mila Gvardiol, Tijana Kojić, Marija Branović, Sandra Djukić, Nemanja Golijanin, Iva Kuzmanović, Lidija Delić, Bojana Stamenković, Natalija Stanić, Milenko Mihajlović, Siniša Pavlović, Danilo Jovanović, Tijana Titin, Predrag Ćirić; BOSNA in Hercegovina: Senad Alić, Josip Svoboda, Almir Dervišević, Borislav Janković, Berina Šuščević, Đurđica Bjelošević, Olivera Šipka; Hrvaška: Igor Hoffbauer, Bojana Stankić, Nena Sesić-Fišer, Kristijan Trummer, Dragan Andjelić; Črna Gora: Dragan Despotović; MaKedoniJa: Jovan Balov, Žarko Jakimovski; Kosovo: Arif Telaku, Bardita Telaku, Shefqet Avdush Emini;


 

Galerija DLUM, Maribor 2012

4. – 26. 5. 2012 Izrazi svoje upanje: Svet ex-YU

 

Svet ex-YU

Zbirka slikarskih del, ki je bila v manjšem obsegu že na ogled na Trnfestu v KUD France Prešeren, je nastala v sodelovanju med Strip Core/Forum Ljubljana, 80Q Foundation iz Nizozemske, ZDSLU, DLUM, KUD France Prešeren Ljubljana in Kulturnim frontom iz Boegrada. Na razstavi sodelujejo avtorji iz področja bivše Jugoslavije, prevladujejo pa avtorji iz Slovenije.

 

 Martin Voorbij (1965) z umetniškim imenom Mr. Martin je svojo umetniško-kulturniško pot začel kot koordinator mladinskega centra, ki se je pozneje preobrazil v kulturni center 2B. V 2B je 12 let sodeloval pri oblikovanju umetniškega in kulturnega programa. V tem času je vodil glasbene oddaje, organiziral koncerte in tudi kot glasbenik nastopal sam. Vojna na Balkanu ga je popeljala v Bosno in Hercegovino, kjer je najprej sodeloval pri projektih glasbene terapije, potem pa pri različnih kulturno-socialnih projektih za otroke, žrtve vojne. Iz Mostarja se je preselil v Sarajevo, kjer je bil do 2008 koordinator mednarodnih projektov pod okriljem fundacije Peace Office Eindhoven. Med 1994 in 2007 je bil tudi kurator in organizator različnih kulturnih dogodkov: Eindhoven Fotostad (1994), Zwaartepunt  Sarajevo (2003), Children drawings from Tibet (2003), Balkan Peace Team (2005), Eindhoven city connection foundations De Vaal (South Africa), Gedaref (Sudan) in Byalistok (Poland), Foundation Dusabane (Ruanda) (2005), Foundation Bambale (Congo), Aadamiga (Somalia), Foundation Hapin (Papua) (2006), Vrede, Natuurlijk (2007). Je pobudnik in pripovedovalski performer pri projektu Mobile Global Exhibition SHOW YOUR HOPE. Pri projektu sodeluje preko 800 likovnih ustvarjalcev iz mednarodnega področja. Projekt, ki ga vodi od leta 2003, je doživel že 200 razstav, 850 predstavitev v živo in skupaj preko 350.000 obiskovalcev. Martin Voorbij je tudi ustanovitelj in kurator muzeja Inkijkmuseum s sedežem v Eindhovnu. Redno vodi delavnice, predvsem na Nizozemskem, vendar tudi v Indiji, Turčiji, Romuniji, Gruziji, Bosni in Hercegovini in Albaniji.

 IZRAZI SVOJE UPANJE

»Upanje je strast do možnega,« je nekoč zapisal danski filozof Søren Kierkegaard.

 Hrepenenje po nečem, kar je uresničljivo, v danem trenutku pa ne-še-uresničeno, je tisto, kar opredeljuje upanje: gre za proces zavesti, ki skozi naočnike optimizma predpostavlja in umerja prihodnost. Upanje je osrediščeno na stvar, ki jo subjekt ima za dobro in veličastno in ki si jo želi doseči z vsem svojim bitjem. Tako bi lahko trdili, da je upanje še ena izmed tistih danosti, ki človeka ločujejo od ostalih živih bitij – kar pa nenazadnje velja tudi za umetnost. Nizozemski umetnik Martin Voorbij se je s pobudo za obsežni mednarodni projekt Izrazi svoje upanje na poseben način lotil združitve obojega, upanja in umetnosti – številnim avtorjem po svetu se tokrat pridružujejo tudi njihovi slovenski kolegi in kolegice, ki so s pomočjo platna in barv ter lastne domišljije izrazili svojo »strast do možnega«. Martin Voorbij jim je namreč poveril nalogo, da naslikajo tisto, kar jim predstavlja upanje.

 Pri tako obsežnem in poudarjeno raznolikem naboru sodelujočih je seveda neizogibno, da je prav takšen tudi končen fundus za ta projekt nastalih del. Izdelki umetnikov in umetnic se na karseda različne načine lotevajo pomenskih razsežnosti upanja, ki pa ga ni vedno najlažje pretopiti v slikovni motiv. Vsebina njihovih del tako kaže prostran register pozicij, ki jih lahko pri posamezniku zavzameta upanje kot tudi sama refleksija tega pojma. Dela izražajo tako skrite vpoglede v intimo in subjektivna hrepenenja posameznika kot tudi obča stremenja, zazrta v tkivo družbe: realistični pa tudi že povsem sanjski, domala fantazmagorični prizori se izmenjujejo z mestoma odločno angažiranimi temami, ki aktualizirajo družbene, socialne in okoljske anomalije, izražajoč upanje in vero v njihovo premagovanje, s tem pa tudi v boljši jutri. Ob nekaterih delih se zdi, da je za avtorje prav lepota v najširšem pomenu besede tisti označevalec, ki zmore najbolj dovršeno izraziti upanje kot abstraktno, nedefinirano kategorijo, zavezano neizgovorljivosti vzvišenega in absolutnega.

 Navsezadnje predstavlja tudi sámo dejanje umetniške aktivnosti nekakšno upanje – upanje, da bi se človek dokopal do tistega, kar ga presega in hkrati osmišlja v vsej njegovi enkratnosti. Narava Martinovega projekta, ki svoje publike ne nagovarja skozi ustaljen galerijski protokol, temveč jo išče v javnem prostoru, omogoča, da so dobrohotni rezultati tovrstnega osmišljanja dostopni vsakomur. Kdor živi brez upanja, ne ve, kaj je življenje, pravi neki stari pregovor. Kar pa nenazadnje velja tudi za vse tiste, ki upanja ne znajo in ne zmorejo – deliti.

 Matjaž Brulc, um. zgodovinar, kritik in kustos - iz spremne besede v kataloguProdukcija: DLUM, Strip Core / Forum Ljubljana in Foundation 80Q

Koprodukcija: Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, ZDSLU, Galerija Simulaker/LokalPatriot, Muzej premogovništva Slovenije, KUD Mreža, Pokrajinski muzej Ptuj

Projekt je del programa Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo.

Vizualni material za novinarje je na http://www.ljudmila.org/stripcore/upanje/
Otvoritev razstave / Exhibition opening:16 August · 20:00

IZRAZI SVOJE UPANJE / SHOW YOUR HOPE

razstava slik avtorjev s področja bivše Jugoslavije / paintings by artists from ex-Yugoslavia.Serija

razstava slik s pripovedovalskimi performansi
Potujoča mednarodna razstava na temo upanja se osredotoča na podobo in besedo. Slike avtorjev na razstavi so tudi tema zgodb, ki jih pripoveduje iniciator projekta Martin Voorbij iz Nizozemske. Dela enakih velikosti variirajo glede na stil, tehniko in kompozicijo.

Avtorji so Mr. Martinu zaupali, kako se njihova umetniška stvaritev nanaša na temo razstave upanje, ta pa o tem in o avtorjih pripoveduje na pripovedovalskih performansih. Na performansih, ki bodo potekali v angleščini, lahko udeleženci glasujete za najljubšo sliko.

Zbirka z originalnim naslovom Show Your Hope šteje preko 800 del, ki jih je Martin Voorbij, sicer tudi skrbnik Inkijkmuseuma, lociranega v nizozemskem Eindhovnu, zbral po svetu.Za razstavi v Ljubljani in Kamniku je preko 80 avtorjev iz Slovenije, Srbije in Bosne in Hercegovine ustvarilo nove slike

 
Trnfest
Razstave
Mr. MARTIN

PRIPOVEDOVALSKI PERFORMANS Mr. MARTINA Mr. MARTIN'S STORY-TELLING PERFORMANS oziroma vodstvo po razstavi Izrazi svoje upanje Show your hope.
Vstopnine ni!

RAZSTAVA NA PROSTEM S PRIPOVEDOVALSKIM PERFORMANSOM

○ sob., 13. avgust, Kamfest, Kamnik
○ pet., 19. avgust, MariborMore info:

Produkcija: Strip Core / Forum Ljubljana in Foundation 80Q v sodelovanju z ZDSLU, DLUM, KUD France Prešeren in KUD Priden možic

Projekt sofinacirata Ministrstvo za kulturo RS in Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske
Na razstavi Izrazi svoje upanje: Svet ex-YU v galeriji DLUM 2012 bo na ogled preko 100 del avtorjev iz področja bivše Jugoslavije.
Za to razstavo je v letih 2010 in 2011 preko 90 avtorjev iz Slovenije, Srbije in Bosne in Hercegovine ustvarilo nove slike. Ob odprtju bo izšel katalog z deli slovenskih ustvarjalcev.

 Mr. Martin bo v času razstave v DLUM gostoval tudi v Novem mestu, Velenju, Ljubljani in Ptuju. Slike bo Mr. Martin razstavil na svojem potujočem kamionu in o njih pripovedoval na prostem. Pod naslovom Po svetu bo predstavil slike avtorjev iz mednarodnega področja in o njih pripovedoval zgodbe. S kamionom se bo ustavil tudi na Glavnem trgu in Trgu svobode v Mariboru.

 

IZRAZI SVOJE UPANJE // urnik


Galerija DLUM, Maribor

petek, 4. maj 2012, ob 18.00, odprtje razstave

Razstava bo na ogled do 26. maja 2012.

 

PRIPOVEDOVALSKI PERFORMANSI V DLUM

sr., 9. maj 2012 ob 17.00, galerija DLUM, pripovedovalski performans, nastopa: Mr. Martin

sr., 16. maj 2012 ob 17.00, galerija DLUM, pripovedovalski performans, nastopa: Mr. Martin

○ sr., 23. maj 2012  ob 17.00, galerija DLUM, pripovedovalski performans, nastopa: Mr. Martin

 

PRIPOVEDOVALSKI PERFORMANSI Z RAZSTAVO NA PROSTEM

čet., 10. maj 2012, 14.-20.00, Glavni trg, Maribor, razstava na prostem s pripovedovalskim performansom, nastopa: Mr. Martin

pet, 11. maj 2012, 12.-18.00, pred Muzejem premogovništva Slovenije, Velenje, razstava na prostem s pripovedovalskim performansom, nastopa: Mr. Martin

tor., 15. maj 2012, 10.-15.00, pred gradom, Ptuj, razstava na prostem s pripovedovalskim performansom, nastopa: Mr. Martin

čet., 17. maj. 2012, 14.-20.00, Glavni trg, Maribor, razstava Show Your Hope na prostem s pripovedovalskim performansom, nastopa: Mr. Martin

pet., 18. maj 2012, 14.-20.00, Glavni trg, Novo mesto, razstava Show Your Hope na prostem s pripovedovalskim performansom, nastopa: Mr. Martin

pon., 21. maj 2012, 14.-20.00, Metelkova mesto, Ljubljana, razstava Show Your Hope na prostem s pripovedovalskim performansom, nastopa: Mr. Martin

tor, 22. maj. 2012, 14.-20.00, Trg svobode, Maribor, razstava Show Your Hope na prostem s pripovedovalskim performansom, nastopa: Mr. Martin

 

Predvidene so razstava Show Your Hope na prostem s pripovedovalskim performansom v Novem mestu, Slovenj Gradcu, Velenju, Ptuju, Ljubljani in Murski soboti. Podrobne informacije o programu bodo na voljo na www.dlum.si oz. info@dlum.si 

Sodelujoči avtorji na razstavi: SLOVENIJA: Goran Medjugorac, Marko Kovačič, Matej Lavrenčič, Matej Stupica in Lenka Đorojević, Jakob Klemenčič, Aleksander Peca, Marko Kociper, Iskra Beličanska, Saša Kerkoš, Milan Erič, Vladimir Leben, NatanEsku, David Krančan, Helena Maček, Tina Drčar, Terrah, Matej Kocjan Koco, Andreja Kocjan, Boštjan Plesničar, Domen Finžgar, Matej de Cecco, Petra Preželj, Mina Žabnikar, Petra Varl, Kaja Avberšek, Marina Žlender, Andrej Štular, Andrej Pavlič, Miran Pešić, Arkan al Nawas, Lili Garbajs, Ajda Erznožnik, Zvonko Pušnik, Leigh San Juan, Simon Kajtna, Bogdan Borčič, Stojan Špegel, Živa Moškrič, Stojan Grauf, Damir de Simone, Zoran Ogrinc, Grega Mastnak, Mojca Zlokarnik, Maja Šivec, Leon Zuodar, Miha Perne, Brane Solce, Marijan Mirt, Dejan Knez, Jelena Sokić, Dušan Sterle, Matevž Sterle, Lučka Koščak, Nenad Cizl, Gregor Purgaj, Jožef Vrščaj, Bojan Klančar, Erna Ferjanič, Azad Karim, Berko, Iztok Šmajs Muni, Vesna Čadež, Jana Vizjak, Saška Mitrova Jordanova, Viktor Šest, Veljko Toman, Silvije Arc Popovič, Elena Churnosova, Cvetka Hojnik, Irena Gajser, Emi Vega, Jože Kumer, Dušan Muc, Apolonija Simon, Jožef Levijan, Dime Temkov; Želve: Alenka Kandušer, Daniela Janžekovič, Edita Černerlč, Edvard Strmole, Irena Radej, Jože Pahor, Marinka Mohar, Marko Petek, Marta Pahor, Štefka Šolinc, Tanja Fürst, Tomaž Gržinič, Živa Agrež, Zlata Jeras-Pohl; SRBIJA: Dragan Nešić, Mr. Stocca, Jasmina Stepić, Mila Gvardiol, Tijana Kojić, Marija Branović, Sandra Djukić, Nemanja Golijanin, Iva Kuzmanović, Lidija Delić, Bojana Stamenković, Natalija Stanić, Milenko Mihajlović, Siniša Pavlović, Danilo Jovanović, Tijana Titin, Predrag Ćirić; BOSNA in Hercegovina: Senad Alić, Josip Svoboda, Almir Dervišević, Borislav Janković, Berina Šuščević, Đurđica Bjelošević, Olivera Šipka; Hrvaška: Igor Hoffbauer, Bojana Stankić, Nena Sesić-Fišer, Kristijan Trummer, Dragan Andjelić, Ivana Režek; Črna Gora: Dragan Despotović; MaKedoniJa: Jovan Balov, Žarko Jakimovski; Kosovo: Arif Telaku, Bardita Telaku, Shefqet Avdush Emini;