2015.05 - "overbevolking snoekbaars in Beatrixpark ?"

20.05.2015 - bron Fleur de Ridder in Almere Dichtbij.nl

ALMERE - Regelmatig zijn er enorme grote vissen te zien in het water van het Beatrixpark. Dichtbij meeschrijver Fleur de Ridder ging in gesprek met een paar vissers.

Waarschijnlijk zijn de vissen overal te zien, maar vanuit eigen waarnemingen spreek ik nu alleen even over het Beatrixpark. Een praatje met een paar vissers bevestigde mijn gedachte dat het hier om snoeken/snoekbaarsen gaat.

Nesten

Dagelijks genoot ik van de meerkoeten, eenden en futen die aan het nestelen waren in het water langs het Specerijpad en bepaalde stukken in het Beatrixpark. Uiteindelijk waren er op het kleine stukje water tussen de Peperbrug en Nootmuskaatbrug vier nesten van meerkoeten te zien. De nesten werden al gauw bevolkt en een van de vier nesten bevatte maar liefst vijf eieren.

Opscheppen

De afgelopen weken waren er erg grote vissen te zien. Naar mijn idee (en naar de mening van enkelen waarmee ik over de vissen sprak) leek het om snoeken te gaan. Een gesprek met een paar vissers bevestigde dit. Deze vissers hadden al een paar keer snoeken gevangen (en netjes weer teruggezet) en zij spraken over lengtes van tussen de ca. 50 en 90 cm. Je zou kunnen denken dat deze mannen aan het opscheppen waren maar de vissen die ik had gezien konden makkelijk dergelijke lengtes hebben.

Vissen

Begin vorige week (om precies te zijn 11 mei) was er enorm gewoel in het water langs het Specerijpad. In eerste instantie dacht ik dat er eenden aan het vechten waren want het gewoel was net onder het wateroppervlak en telkens kwam er iets bruin/groens een beetje boven water. Het gewoel werd heftiger, verspreidde zich ook naar veel meer plekken en opeens zag ik dat het om zeer grote vissen ging.

Roofdieren

Het leek alsof de vissen het hadden afgesproken; als roofdieren gingen ze op de nesten van de meerkoeten af. De nesten werden door de vissen volledig vernield! Er zijn in het hele gebied van het water langs het Specerijpad (vanaf het Beatrixpark tot aan 'zwanenmeertje' in het centrum) geen nesten meer te zien. De roofvissen hebben zwaar huis gehouden!

Pullekes

Ook een paar pielen (ik noem ze altijd pullekes) van een moedereend zag ik ten onder gaan. De moedereend had vier pielen bij zich. Deze pullekes waren nog zo enorm klein dat het leek of ze net uit het ei waren. De moedereend begon opeens enorm hard te kwaken. Het was duidelijk dat er wat aan de hand was. Voor mijn ogen werden de pullekes alle vier onder water getrokken door enorme vissen. Ik weet dat er gigantisch veel ergere dingen zijn dan de wreedheid van de natuur, maar het angstige alarmerende gekwaak van de moedereend is me aldoor bijgebleven.

Overbevolking

Vorig jaar heb ik mij er al over verbaasd dat er zo weinig eenden, futen en meerkoeten te zien waren in het Beatrixpark. En met mij verbaasden vele anderen zich daar eveneens over. Wat ik mij nu afvraag is of er een overbevolking van snoeken zou kunnen zijn. Hopelijk zorgen de snoeken niet voor een sterk verminderde populatie van zwem- en watervogels...

Voor de tekst van het bron-artikel, zie link:

http://www.dichtbij.nl/almere/regio/artikel/4017728/overbevolking-snoekbaarsen-in-water-beatrixpark.aspx

25.05.2015 - reaktie van dhr. J. Kamerling van de BBB op het artikel

Ik denk dat er twee dingen door elkaar worden gehaald:

- rond 11 mei is inderdaad de paaitijd van vissen geweest, waarin eitjes worden afgezet. Dan kronkelen ze in ondiep water langs elkaar heen. Dat kan er nogal wild en luidruchtig aan toe gaan.

- snoeken pakken wel eens een jong eendje. Maar of ze dan al het kroost van een eendenmoeder te pakken nemen?

Ik heb nog nooit van overbevolking door snoeken gehoord, wel van teveel witvis (brasem, karper) die zorgt dat het water troebel blijft door omwoelen van de bodem.

- Sinds de negentiger jaren is het water troebeler geworden in de grachten van kruidenwijk/Beatrixpark (in Literatuurwijk is het water nog helder). De enige oorzaak die ik kan bedenken is de witvis.

- Er zijn twee methoden om de witvis in toom te houden: wegvangen en uitzetten van snoek(baars).

- Kortom: hoe meer snoek(baars) hoe beter!