Publicacions digitals: La Prestatgeria

Creació de llibres digitals a la Xtec 

La prestatgeria digital de la XTEC és un servei adreçats als centres docents per tal de crear tants llibres virtuals com necessiteu. Es poden assignar al professorat del centre per la seva administració. Tanmateix els alumnes poden escriure moderats pel professorat.


http://phobos.xtec.cat/llibres/index.php

 
1. Entrar a la Prestatgeria digital com a centre docent amb les dades de correu de la XTEC o com a persona amb autorització per crear llibres en nom d'un centre.
2. Fer clic a l'opció Crea un llibre nou del menú de l'esquerra de la Prestatgeria. S'accedeix al formulari de creació de llibres nous.
3. Omplir el formulari, acceptar les condicions d'ús i fer clic al botó anomenat Entra llibre.
 
El formulari de creació d'un llibre nou demana les dades següents:
Títol del llibre: serà el nom amb el qual es reconeixerà el llibre dins la Prestatgeria.
Idioma: en aquests moments, hi ha disponibles quatre idiomes per als textos informatius, formularis i icones del llibre. Aquests són: català, castellà, anglès i francès. Possiblement més endavant s'afegiran més idiomes.
Descripció del llibre: serà el text que apareixerà a la contraportada del llibre i a la fitxa de dins de la Prestatgeria. Permet definir en unes poques línies quin és el contingut del llibre.
Estil o aparença: permet escollir entre tres estils de llibre. Aquests són: Classic, WorkBook i Modern.
Col·lecció: les col·leccions les proposa el Departament d'Educació i sovint estan relacionades amb dates i festivitats assenyalades. Quan hi hagi  col·leccions disponibles, els llibres s'hi podran associar. Això serà útil per agrupar-los per temàtiques i poder-los filtrar en el catàleg general. Una vegada s'ha associat un llibre a una col·lecció, no se'n pot deslligar.
Descriptors: és la llista de paraules separades per comes que descriuen la temàtica d'un llibre. No poden contenir accents ni caràcters especials. El sistema és capaç de generar un núvol de descriptors.
Correu XTEC de la persona que administrarà el llibre.
Codi o contrasenya que es farà servir per accedir a l'administració del llibre: no ha de coincidir necessàriament amb la del correu de l'usuari/ària (això permet crear llibres i assignar-los a terceres persones).
● Indicar que s'accepten les condicions d'ús.

Una vegada introduïda tota aquesta informació, en fer clic al botó Entra llibre,s'enviarà un correu a l'administrador/a que s'hagi especificat en el formulari on se li comunicarà la creació del llibre i les dades per accedir a administrar-lo.
Tot i que el llibre ja ha estat creat, no s'activarà fins que l'administrador/a faci clic a l'enllaç inclòs en el correu electrònic. D'aquesta manera, aquest dóna el vistiplau a la seva creació.

4. Un cop activat el llibre a través de l'enllaç des d'el nostre correu, anirem a Vés al llibre. En tornen a demanar la identificació, aquesta vegada no la de la Xtec sinó el Codi o contrasenya que demanen en el primer formulari.


5. Editem l'Entrada  de la dreta i presentem el llibre. Seguidament  polsem a Capítol nou i continuem configurant.
6. A crear el contingut!
 
Per crear el contingut polsarem  +Afegeix i al formulari sortint entrarem text, canvis de format, colors, taules, imatges, vídeos, podcast i altres elements multimèdia.  Té un menú enriquit semblant als blocs, o sigui que podem inserir codis! 

Aquí teniu un exemple de llibre creat:


Observeu que a peu de la fitxa hi ha una URL que és la específica del vostre llibre.
 

Idees:
  • una novel·la conjunta
  • un herbari digital
  • microrelats
  • poesia a partir d'imatges
  • llibre d'acollida, explicant pas a pas com és el centre a alumnes de 1ESO.
  • un glossari sonor (podcast per fer continguts més accesibles)
  • llibre de videotutorials 
_________________

 Webografia:

La prestatgeria digital: una experiència on el programari lliure pren el màxim protagonisme. Jornada Espiral 2007