Foro: moderació i dinamització de fòrums

Els fòrums –així com el correu electrònic i els xats- són una gran eina, però tendeixen a generar mal entesos. Per això és important cuidar el que s’escriu i mantenir les normes d’etiqueta.

En un fòrum –sobre tot pels dinamitzadors- tot ha de ser explícit. Tota informació ha d’estar contextualitzada. Per aquest motiu, el domini de la comunicació escrita és molt important.

Deu regles per una bona participació:

  1. Un fòrum és un lloc de participació on es parla al voltant d’una temàtica. Els missatges han de ser breus per tenir una informació concreta del que diuen els participants i també obtenir respostes concretes. Di volem fer una dissertació –o remetre a un article- farem servir un enllaç al document. Per tant, la participació no hauria de sobrepassar les 15 línies. De vegades es fa difícil comptabilitzar quan s’ha d’escriure a un formulari, però compteu que són uns 700 caràcters amb espais inclosos.

La raó d’aquest suggeriment és que lectura en pantalla té característiques diferents a la lectura en suport paper. Hem de procurar que l’usuari no hagi de fer scroll (baixar la pantalla) per tal de llegir.


  1. Per tal d’obtenir una bona llegibilitat, el missatge ha d’estar articular en paràgrafs amb un doble espai de separació.

  1. En les intervencions podem afegir imatges, enllaços i modificar el format de text.

  1. El format de text ens ha d’ajudar a llegir, per tan recomanen no fer-ne abús. Suggerim fer servir negreta per les paraules o conceptes claus i la cursiva per les cites textuals.

  1. Tampoc hem de fer abús dels enllaços a pàgines referenciades. Es recomana indicar que s’obrin en altra finestra per tal de que els usuaris no perdin la pantalla del fòrum. Abans d’afegir un enllaç, hem de comprovar funcioni correctament. Si l’enllaç correspon a un document nostre, recordem que ha d’estar penjat en un servidor, o sigui que disposi d’una URL . Per exemple: (http://www.xtec.net/~elmeunom/apunt.doc

  1. En el cas en que una imatge il·lustrativa sigui imprescindible, hem de recordar que ha d¡estar penjada en un servidor, o sigui que disposi d’una URL. Per exemple: (http://www.xtec.net/~elmeunom/imatge.gif)

  1. Les primers línies la reservarem per una breu presentació. El segon paràgraf pel cos de la intervenció i el tercer per una breu conclusió, pregunta o dades de contacte.

  1. Sempre hem d’ajustar-nos al tema tractat i evitar fer intervencions fora de tema.

  1. Abans d’escriure una intervenció, hem de llegir les intervencions anterior per tal de no repetir conceptes i d’aprofitar els continguts previs per fer comentaris i enriquir la conversa.

  1. Mentre participis en un fòrum, t’has de connectar per tal de veure con continua el flux d’intervencions i si tens retorns de la teva intervenció.

Cinc regles per una bona dinamització:

1. Quan proposis el tema has de tenir en compte que ha de ser concret i convidar als participants a tenir una presència activa. Per tant, busca un títol engrescador i explícit.

Contextualitza la pregunta o l’interrogant a plantejar. Tria un exemple concret en que se evidenciï el dilema o problema a discutir.

2. Fes una breu explicació de l’etiqueta, per tal d’advertir als participants d’una manera amable de les pautes de la conversa.

3. Envia un missatge de benvinguda als participants per correu privat per tal de no carregar la conversa amb detalls protocol·laris. Anima’ls a participar. És convenient recavar informació sobre els participants per tal d’aprofitar totes les seves potencialitats que de vegades no es veuen en una participació pròpia.

4. Si has de cridar l’atenció a un participant per faltar a les normes d’etiqueta o per altra qüestió, fes-li un missatge privat. Tothom te dret a equivocar-se. Si és el cas, proposa una rectificació dins del fòrum.

5. No tinguis protagonisme. Mai diguis la última paraula. Intervé el just per animar i aprofitar les sinergies dels participants. Recorda que estàs fent una tasca d’animador de les idees d’altres. Propicia l’intercanvi entre iguals.

Per últim, recorda de fer un document resum de les idees exposades a tall de conclusió del fòrum i de penjar-la a l’entorn corresponent.