Bàsic: Filezilla

Com publicar fitxers amb el Filezilla a l'espai de la Xtec

Obriu el programa de transferència de fitxers FILEZILLA, aneu a configurar-lo (no cal que tingueu establerta la connexió telefònica).

La primera vegada que l'executeu presenta tot en blanc excepte l'estructura d'arxius del vostre ordinador. Feu un clic sobre Gestor de llocs i premeu el botó Nou lloc. Li podeu posar qualsevol nom que us ajudi a saber que és el vostre espai.

Ompliu les caselles seguint l'exemple:

A la casella Usuari heu d'escriure el vostre identificador (la vostra adreça sense @xtec.cat).

Poseu la vostra contrasenya de la xtec, però recordeu que per a una major seguretat, heu d’activar el quadradet “No desis la contrasenya” per que el programa de ftp la sol·liciti cada vegada.

Ja teniu el programa correctament configurat i esteu en condicions de trametre els vostres fitxers. Recordeu que heu d'estar connectats aInternet. Per tal de connectar-vos heu de seleccionar el lloc a través de l'opció del menu. Feu clic a Connectar: us sortirà a la part dreta una carpeta "html", a la banda esquerra veureu el vostre ordinador.

Si obriu la carpeta "html" veureu un fitxer index.htm. Deixeu-lo tal com està.

Ara és el moment de crear carpetes per anar organitzant els fitxers que voleu penjar. Els podeu organitzar de moltes maneres:

·per tipus de document (doc, pdg, imatges, sons…)

·per nivells: 1ESO, 2ESO, 3ESO…

·per continguts: controls, activitats, informacio…

Això sí, heu de tenir en compte que NO HEU DE POSAR NI ACCENTS, NI APÒSTROFES NI MAJÚSCULES. Convé tot minúscula, tot junt i no excedir els 9 caràcters.

Arrossegueu des del vostre ordinador vostre servidor (mentre arrossegueu es veu transparent)…… cap a les carpetes els fitxers que voleu pujar (es marcarà més fosca). Ja podeu deixar anar el ratolí. El fitxer ja està en el seu lloc.

La URL dels vostres documents serà:

http://www.xtec.cat/~nomdusuari/nomdelacarpeta/nomdelfitxer (amb l’extensió que sigui).

Ara podeu enllaçar els fitxers al vostre bloc. Fixeu-vos que els documents de text (Word, Open Office) es descarregaran, mentre que els PDF es visualitzaran.

També podeu pujar imatges. En aquest cas, heu de posar-les al bloc de la manera habitual, posant la URL de la vostra imatge:

http://www.xtec.cat/~nomdusuari/nomdelacarpeta/nomdelaimatge (amb l’extensió que sigui).