LA PREHISTÒRIA

Explica la història que l'origen del futbol a Lleida va tenir lloc el 1910, quan l'ex futbolista basc Manuel Aroz, practicava en les seves estones d'oci tal esport al parc lleidatà. Els joves locals aviat van prendre nota de les habilitats i reglament d'aquest, fundant el 1913 el FC Montserrat, club d'escàs arrelament. Seria un any més tard, 1914, quan neix el Foot-Ball Club Lleida, millor organitzat i que juga en els terrenys del Pla de Gardeny, però amb poca durada temporal. El 1915 porta a l'Associació Cultural Lleidatana, amb fort arrelament catalanista, propi de l'època i extensible a altres àmbits polítics, doncs seran aquests moviments els que dotaran la ciutat d'un bon nombre de clubs. Així el 1917 es funden el Club Colonial i l'Athletic Metalúrgic, disputant els tres últims seves trobades en el Camp de Mart.

Però el club més important en aquells temps serà el Joventut FC (També conegut com Joventut Republicana FC), nascut el 1918 a recer del Moviment Republicà i artífex de la construcció del Camp d'Esports el qual és inaugurat oficialment l'1 de gener de 1919, avui seu del Lleida. Aquest club, que vesteix amb camisa i pantalons blau fosc, protagonitzarà en els anys vint una gran rivalitat amb el Lleida FC, club creat el 1923 pels mateixos fundadors de la Penya Esportiva Salvat, situada al bar del mateix nom i pròxims al partit de la Lliga Regionalista, que jugaven al Camp de Cappont.

Prèviament el 1922 apareixen el Dependents FC, d'inspiració gremial i breu vida esportiva, i el FC Lleidatà, fundat per obrers simpatitzants lerrouxistes que juguen al Camp de Mart. Lleida F.C. i Joventut F.C. arribaran a la presència en el Campionat Regional de Catalunya, participant durant diversos anys en el Grup B de la Primera Categoria, fins que el 1927 desapareguin els republicans víctimes del professionalisme i poc després, cap a finals de dècada dels altres. Però el futbol local és profús en clubs, i en aquests temps trobem a altres com el CD Ilerda, el Núria, l'Sporting, l'Athletic i l'Associació d'Exalumnes Maristes o AEM de Lleida (de 1925).
 
El 1930 el gran aficionat i esportista Joan Solé funda el Centre d'Esports de Lleida, un club poliesportiu en el qual s'allotgen diverses disciplines esportives i entre les quals destaca i s'independitza el CD Joventut. I finalment el 1935 salten a escena l'Associació Esportiva Lleida Calaveres, pertanyent a la secció local del CADCI i denominat el club dels rics, que juga al Camp d'Esports i el Lleida Sport Club, qui ho fa al Camp de la Bordeta. Aquests clubs poc temps tenen per lluir-se, ja que el juliol de 1936 l'esclat de la Guerra Civil talla la seva activitat esportiva.
 

 

 POSTERIOR - 1939-1950

Comments