HOME

Welkom op de site van de Bazelbrouwerij.
De brouwerij is een zgn. thuis- of hobby- brouwerij en wordt gerund door brouwmeester Niels Bazelmans, alias "Bazje".
 
Geschiedenis:
Toen in September 1999 deel werd genomen aan een proefavond van een hobbybrouwer die bier brouwde uit een blik met stroperig extract, maakte ik kennis met de verschillende smaken en karakters van speciaalbieren.
Het was een meer dan gezellige avond, die het jaar daarna herhaald zou worden, dit keer met hulp van mijzelf.
In april 2000 werden 4 blikken gehopte moutextract gekocht en verwerkt tot bier om in September te kunne proeven.
Tevens kocht ik toen (na een gedegen studie) moutextract in poedervorm, maisvlokken, hopbloemen, hopkorrels en korrelgist om thuis een "level hoger" te kunnen gaan brouwen. Vanaf toen is afgewisseld met "blikbrouwsels" (met een pauze van 2004 t/m 2005) met regelmaat gebrouwen in de Bazelbrouwerij, toen nog gelegen op de Irenelaan in Maasniel-Roermond.
In Juli 2006 is een 'herstart' gemaakt en eind september 2007 is na 148 liter extract brouwsels van wisselende kwaliteit het eerst echte moutbrouwsel gebrouwen. Dit brouwsel is gebrouwen in de nieuwe brouwerij aan de Burgemeester Joostenlaan in Maasniel-Roermond. 
In de keuken van ons nieuw huis en daarom "keukenbrouwerij" genoemd. 
Deze sterke blonde was geen succes om te drinken maar het 'brouwvirus' heeft toen definitief toegeslagen.
De overtuiging om van start te gaan met mout (gekiemde brouwgerst) was er al maar is definitief geworden na een bezoek aan de "hobbybrouwdag" van het Maasland Thuisbrouwers Genootschap bij de Maasland bierbrouwerij in Oss. Aldaar is kennis gemaakt met verschillende manieren van het brouwen met mout die daar gedemonstreerd werden.
Ook is toen 'live' de hand geschud met een groot deel van de actieve leden van het forum op www.hobbybrouwen.nl (www.hobbybrouwen.nl/forum). Iedere brouwer, hobbymatig of profesioneel zou daar regelmatig een kijkje moeten nemen!
Voor mij was én is het in ieder geval niet alleen een inspiratiebron, maar ook een enorme databank van kennis over het brouwen van alle soorten speciaalbieren die je maar kunt bedenken. Alle facetten van het brouwen worden belicht, van recept tot gist tot materialen en zelfs bouwbeschrijvingen van brouwinstallaties.
De brouwerij is nog steeds gelegen aan de Burgemeester Joostenlaan, maar van de titel "Keukenbrouwerij" is afscheid genomen. Er wordt nu ook in de tuin gebrouwen en de intentie is om een apart tuinhuisje als brouwerij in te gaan richten. Hierop vooruitlopend (er wordt ook nog wel in de keuken gebrouwen) is de naam omgedoopt tot BazelBrouwerij.
 
Deze site:
In eerste instantie bestaat de behoefte uit het overal ter wereld kunnen raadplegen en laten zien van alles dat met de Bazelbrouwerij te maken heeft. Denk hierbij aan de gebrouwen recepten, de brouwinstallatie's (constant blijven ontwikkelen) en het bijhouden van de activiteiten rondom de brouwerij.
De vlucht die het brouwvirus bij mij heeft genomen is nauwelijks bij te houden. Sinds 2007 wordt er zo regelmatig bier gebrouwen dat het gemiddelde op 1 brouwsel per maand ligt, exclusief de bieren die gebrouwen worden met en voor anderen. Dit laatste gebeurd o.a. bij de twee verenigingen te weten "Entre Les Collins" in Meerssen en Wijnmakersgilde Midden Limburg (Swalmen-Boukoul-Roermond). Links op de pagina houd ik een tellertje bij voor de statistieken.
In het kort : Fijn om opgedane kennis te delen, te kunnen raadplegen en leuk voor het nageslacht dus!
 
Niels Bazelmans, alias Bazje
05-02-2009 
Subpagina''s (1): Bieren