Domača stran‎ > ‎

Bela in črna

Že precej ljudi se je vprašalo, ali sta bela in črna sploh barvi. Sem seveda spadajo tudi vsi možni odtenki sive. Na tej strani bom pojasnil, zakaj naj bi bile barve in zakaj ne.

Glavni argument proti beli in črni kot barvi je iz fizikalnega vidika. Če na barvo pogledamo s fizikalnega vidika, je to elektromagnetno valovanje z omejeno valovno dolžino. Bela in črna pa temu ne ustrezata. Bela je zmes vseh možnih vidnih valovnih dolžin, črna pa pomanjkanje kakršnekoli svetlobe. Tako ne moremo reči, da sta bela in črna 'barvi' z omejenimi valovnimi dolžinami, saj bela nima omejitev, črna pa valov sploh nima! Siva je med belo in črno - je svetloba, ki vsebuje vse možne barve, a v manjših količinah. Več ko je valov, ki prenašajo barve, bližje je siva beli. Vseeno pa je siva še vedno zmes, zato argument proti velja tudi zanjo.

Po drugi strani pa sta z biološkega vidika črna in bela barvi prav tako kakor modra, rdeča, vijolična, ... Kakor sem omenil že na strani Kaj so barve?, so barve način prepoznavanja različnih „vrst svetlobe”. Takrat sem sicer mislil na svetlobe z določenimi valovnimi dolžinami, ki jih naše oko zaznava različno. Vseeno pa razlikujemo od ostalih barv tudi belo, sivo in črno. Tako lahko kljub prej povedanemu trdimo, da so barve. Barve so vendarle lastnost naše zaznave, črno in belo pa zaznavamo drugače. Iz tega vidika bela in črna na vsak način sta barvi.

Tu bom začel z navajanjem posameznih barv in njihovih lastnosti. Iz vsega tega lahko sklepamo, da so črna, bela in odtenki sive vsekakor posebni primeri, torej jih bom ločil od ostalih. Drugače pa te barve veljajo kot hladne.

Naslednji sliki (vira: http://www.freechristmaswallpapers.net/images/wallpapers/Cold-Nature-732225.jpeg & http://fc09.deviantart.net/images/i/2003/6/6/8/WALLPAPER_01_the_warm_vision.jpg) sem uredil (izničil nasičenost), da sta omejeni na sivo, črno in belo. Vsekakor delujeta rahlo hladno, vprašljivo pa je, če sploh vsebujeta kaj barv. V tem primeru se nam tudi iz psihološkega vidika sliki zdita tako rekoč  ”brezbarvni”:Podstrani (4): Bela Črna Siva Srebrna
Comments