Myanmar                                   dec. 1999


deel 2 , Kalaw - Mandalay                                                                                                                                           terug naar deel 1 

                                                                                                                                                                                        terug naar homepage

Na aankomst in Thazi, na een nachtje in de trein waarin ik niet zoveel heb geslapen, gaan we meteen door met een bus naar Yaungschwe. Dit is een stadje aan het grote Inlé meer. Onderweg zien we een mooi bergachtig landschap.

Als we langs een veemarkt komen stoppen we even om wat rond te kijken. De mensen zijn wat afstandelijk en kijken ons onwennig aan. Maar ze zijn wel vriendelijk en we mogen foto's maken.

Ik ga eerst toch maar even een dutje doen en dan even douchen. Hier wordt het water electrisch verwarmd, in de douchekop. de isolatie van de draden is niet zo goed, en dat in zo'n vochtige ruimte.....

Maar ik overleef de douche en ga het dorp in.  Het is een rustig dorpje. Er rijden hier nauwelijks auto's.

Er zijn een paar pagodes die ik bezoek, voor zo'n klein dorpje zijn er toch veel en ook mooie pagodes. Bij een ervan loopt een man wat te vegen. Hij probeert me wat te vertellen, maar ik versta hem niet. Ik geef hem maar wat geld en maak een foto.

Verderop zitten een paar vrouwen de was te doen in een beekje dat door het dorp stroomt.  Andere vrouwen wassen zichzelf en hun kinderen erin. Als ze mij zien slaken sommigen even een gilletje, maar ze gaan gewoon door met hun werkzaamheden.

Bij een huisje staat een bordje Art gallery. Daar ga ik even kijken, een deel van het kleine huisje is de winkel en er hangen wat schilderijen die de eigenaar heeft gemaakt. Er kruipt een klein kindje rond, en zo te zien hebben ze het niet breed. Ik zie een mooi schilderijtje, een aquarel, en vraag wat het kost. 35 dollar zegt de man. Dat is natuurlijk een belachelijk hoge prijs, meer dan een maandloon hier. Maar ik betaal toch maar zonder af te dingen. Heeft die man ook een keer een goede dag. Hij zwaait me nog glunderend uit.

De volgende dag gaan we het meer op, maar ik sta vroeg op en ga eerst de markt in het dorp bekijken. Er wordt vanalles verkocht maar toch vooral groente, fruit en kruiden. De vrouwen die hun spullen verkopen hebben mooie kleurige kleding aan.

Dan gaan we het Inlé meer op met een motorboot. Dit is een groot meer omringd door bergen. Er wordt veel gevist en de mensen uit de omringende dorpjes vervoeren al hun spullen met bootjes over het meer naar de markt.

De vissers hebben hier een speciale techniek, ze staan rechtop in de boot en roeien met een roeispaan die ze in hun been vastklemmen. Ze hebben zo beide handen vrij om te vissen, en blijkbaar kunnen ze staande de scholen vissen zien zwemmen.