Túraútvonalak Bánk környékén

Katt ide


Akinek van kéznél egy PC internetkapcsolattal, azoknak ajánlom figyelmébe a Google Earth programban a WikiLoc felületet. Ehhez a képernyő bal alsó részén a "Rétegek" között kapcsoljuk be a "Galéria/Wikiloc" opciót. Itt folyamatosan bővülő választékot találunk gyalogos, kerékpáros, stb túra útvonalakról, szintdiagrammokkal, fotókkal, kommentekkel.
Androidos okostelefonon ugyanezt megtehetjük az ingyenes WikiLoc alkalmazással.


Egyéb Bánki túralehetőségek:


 30 perc séta a
 "kertek alatt"
 Hossz: 2 km
Szintkülönbség: 20m
Az útvonal jól járható szekérutakon halad, bátran ajánlhatjuk városi kerékpárosoknak, sőt, beválalósabb babakocsisoknak is. Gyerekeknek is felejthetlen élményt nyújtanak a legelésző négylábúak, láthatunk it szürkemarhát, lovat, szamarat, a kertek végében baromfiakat.
  5 km-s panorámás kirándulás Bánkon a Hársas tetőn (298m)


Hossz: 5 km
Szintkülönbség: 150m
Az útvonal gyalogosan jól járható szekérutakon halad. Montenbájkosoknak kissé küzdelmes a feljutás, odafent viszont hatalmasat lehet barangolni.
Indulás a tó végében található nagy parkoló mögötti buszmegállótól, érkezés ugyanide.
A buszmegállótól kb 10m-re északra található földúton (nem az aszfalton) indulunk, majd kb. 20 m után a családi ház kerítésénél balra fordulunk.

Az útvonal északi, lankásabb ágán indulunk, és a délebbin térünk vissza, így a kirándulás végén gyönyörű panorámánk lesz a tóra. A túra középső szakasza gerincen halad, ahonnan déli irányban a Naszály-ra, nyugat felé a Börzsönyre, keleti irányban pedig a Mátrára láthatunk rá. Sasszeműek észak felé tiszta időben tán még valamelyik szlovákiai magas hegységet is megcsodálhatják.

Útvonal letöltése: 
 

 
6 km-s panorámás séta cukrászdával

Bánk-Rétság-Bánk
Hossz: Oda-Vissza kb. 6 km
Szintkülönbség: 100m

Ezt a sétát különösen gyermekeseknek ajánljuk, a "klinikai kísérletek" szerint az aprónépet jól doppingolja egy cukrászdai torkoskodás lehetősége. :)
Az útvonal jól járható szekérutakon, illetve kisforgalmú aszfaltutakon halad, bátran ajánlhatjuk kirándulóknak, futóknak, városi kerékpárosoknak, a bevállalósabbaknak túra-babakocsival is.
Indulás a falu nyugati szélén található teniszpályától, majd érkezés ugyanoda.
Felkapaszkodva a gerincre jobbra (Nyugat felé) fordulunk, 1,5 km-en keresztül élvezhetjük a környező hegyek panorámáját. Rétságot elérve a házak között leereszkedünk, és a centrumban válaszhatunk a 3 db cukrászda közül. Egyik a buszmegállóban, másik az önkormányzat mögött a parkolóban, harmadik a 2-s út mentén a lakótelepen.

Útvonal letöltése: (csak az odavezető út, visszafelé értelemszerűen ugyanazt kell bejárni)
 
 

Bánk-Tereskei tó-Bánk

Teljesítménytúra nehéz terepen

Hossz: 19 km
Szintkülönbség: 382m
Az útvonal többségében erősen benőtt szekérutakon halad, vadregényes környezetben. A terep rendkívül tagolt, helyenként szurdok jellegű. Sok helyen botlunk (szó szerint) szederindákba és csalánba, ezért a hosszúnadrág viselése erősen javasolt. Hegyibringásoknak a közepesen nehéz kategóriába sorolnám.
Futóknak nem ajánlom a fűvel benőtt keréknyomok, vaddisznó túrások miatt. 
A terep bonyolultsága miatt GPS használata nélkül nem eltévedni igencsak nagy kihívás!
A túra a Petófi utca 86 (szikvíz töltő) mellől indul, és ugyanoda tér vissza. 
Útvonal letöltése: 
 
Fuss a tóhoz -
hegyi félmaraton
(20,1 km)

Bánk-
Pusztaszántó-
Felsőpetény-
Bánk
Hossz: 20,1 km
Szintkülönbség: felfelé 303m, lefelé 340m
Az útvonal jól járható szekérutakon, illetve kisforgalmú aszfaltutakon halad, bátran ajánlhatjuk kirándulóknak, futóknak, városi kerékpárosoknak is.
Indulás a falu nyugati szélén található teniszpályától. A Pusztaszántói tavakhoz érve a szintkülönbségeket már legyőztük. Innen Felsőpetényig nagyjából szintben haladunk, majd a falu területén érjük el az országutat, mely gyengén lejt a bánki nagy parkolóig.

Útvonal letöltése: 
 

Bánk - 
Nőtincsi tó -
Pusztaszántói tavak - 
Bánk
teljesítmény túra
(24 km)

Hossz: Oda-Vissza kb. 24 km
Szintkülönbség: 330m

Az útvonal jól járható szekérutakon, illetve kisforgalmú aszfaltutakon halad, bátran ajánlhatjuk kirándulóknak, futóknak, városi kerékpárosoknak is.
Indulás a falu nyugati szélén található teniszpályától, majd érkezés ugyanoda.
0 - 0,4km É felé: Indulás után az üdülőtelep szélén haladunk felfelé, majd a gerincen jobbra (Ny felé) fordulunk 
0,4 - 1,3 km Ny felé: 0,9 km-t a gerincen haladva élvezhetjük a környező hegyek panorámáját: balra Naszáj, előttünk a Börzsöny, majd az első úton balra (D felé) fordulunk. 
1,3-3,4 km D felé: 2,1 km-t nagyjából délnek haladunk. Eközben leereszkedünk a Jenői patak völgyébe, majd szemben felkaptatunk a másik dombra, itt felérve a fennsíkra az első úton élesen jobbra fordulunk Ny felé
3,4-4,8 km Ny felé: Rétság felé haladunk, egy gyár - és annak víztározó medencéjének jobb oldali kerítése mellett megyünk el, majd a kerítés mellett balra, D felé fordulunk. 
4,8-5,1 km D felé: Elhaladunk az üzem bejárata előtt, majd az első asztfaltúton balra fordulunk (K felé).
5,1-5,5 km K felé: 400 m-t haladunk az aszfaltúton, majd jobbra fordulunk (D felé)
5,5-8,2 km  D-DK felé: A Pusztaszántói házak után sztyeppés területen, majd rövid darabon szántóföldek között vezet tovább utunk (D-DK felé), majd élesen jobbra forulunk NY felé.
8,2-8,6 km Ny felé:  haladunk 400 m-t, az út itt élesen balra forul (D felé)
8,6-9,7 km D felé:újabb 1,3 km-t haladunk míg elérjük Nőtincs község házait
9,7-11,6 km: A házak között végig jobbra tartva átkelünk a Lókos patakon, majd annak déli oldala mentén, nagyjából É-NY felé tartva elhaladunk a "Seholsziget" tábor mentén, majd elérjük el az odafelé út végét. Itt csodás panoráma, büfé, pihenőhely vár minket, hogy kipihenhessük magunkat a hazafelé vezető útra. Visszafelé menet a 18. km-nél a Pusztaszántói-patakot kereszteve érdemes jobbra kis kitérőt tenni a pusztaszántói tavakhoz. Itt pihenőhely (padok, nyírt fű), vízvételi lehetőség biztosítja a feltöltődést az utolsó 6 km-re.


Útvonal letöltése: 
 


Comments