Főoldal‎ > ‎Meditáció‎ > ‎

Mudrák

Többet a mudrákról: Késmárki László: Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2013.

Meg itt:http://www.szeretet.info.hu/docs/mudrak.pdf


A mudra sok jelentést hordozó fogalom. Mudrának neveznek egy gesztust, egy misztikus kéztartást, vagy egy szimbólumot. Vannak szemállások, testtartások, légzőtechnikák is, melyeket így neveznek. Ezek képiesen jelenítenek meg egy tudati folyamatot. És fordítva is igaz. A mudrák agyunk, illetve lelkünk meghatározott területeire hatnak, de természetesen a testre is.

Ujjaink összeérintésével, keresztezésével, begörbítésével hatékonyan befolyásolhatjuk testünket és szellemünket. Ujjaink jógájának is nevezhetjük. A kézmudrák megerősítik akaratunkat, mert befolyással vannak a testre, szellemre és lélekre. Ezek a mudrák hatékony segítők lehetnek, hisz segédeszköz nélkül, szinte bárhol végezhetőek. 

Hogyan hatnak a mudrák? Több síkon is hatnak. Testi síkon, melyhez a durva anyagi energiák tartoznak, valamint több finomanyagi síkon is. A kéz minden részén vannak reflexzónák. Ezek a test és az agy megfelelő részéhez kapcsolódnak.

Helyes gyakorláskor, mintha 2 mágnes tartaná össze az ujjakat. Az ujjak egymásra ható nyomása finom legyen. Ellazult állapotban végezzük. Kellemes környezetben végzett mudragyakorlatok eredményesebbek. Fáradság érzetekor, javasolt a rövid szünet, - leengedett kezekkel. Majd folytassuk a gyakorlatot. Legyen a mudra gyakorlata egy szertartás, - egy gyógyerejű szertartás. Egészségünkért - a betegségek ellen.

Minden ujjbegyünkön, ujjpercünkön, ujjunkon, az egész kezünkön ott található az egész testünk, lelkünk, szellemünk. Tehát ujjaink és kezünk révén, testünk minden részére tudunk hatni.

 • A kéz, közvetlenül a nyakra van hatással. A kéz mozgékonysága összefügg a nyak mozgékonyságával. A kézgyakorlatok oldják a nyaki feszültséget!
 • A szétterpesztett tíz ujj, tágítja a mellkasi csigolyákat, így több levegőt tudunk felvenni!
 • Ha nem tudjuk teljesen ujjainkat kinyújtani, az szívkörnyéki feszültségre utal, - szívbetegség és csontritkulás előhírnökeként!
 • A kéz könnyed begörbülése jelzi, hogy a tüdőbe - különösen a széleire -, nem jut elég mennyiségű levegő, így a salakanyagok lerakodása könnyebbé válik.

Fordítsuk figyelmünket a kéztartásra és a légzésre. 10 - 15 lélegzetvétel után rátérhetünk a pozitív megerősítésre. Mindig pozitívan gondoljunk az aktuális témára. A nagyobb hatás kedvéért, alkalmazzunk segítő eszközöket. Tehát, hallgassunk zenét, énekeljünk, táncoljunk. A színek, kövek, illatok használata is nagyon jó. Ezeket ne váltogassuk sűrűn. Tudatalattink nagyon jól reagál az ismétlésre. 

 hüvelykujj    -  tűz (agni)mutatóujj    - levegő (vayu)       középső ujj - éter (akash)

 

gyűrűsujj     - föld (prithvi)       kisujj            - víz (jal)

 

Az ujjhegyeken sok idegvégződés található. Tudósok megerősítik, hogy minden egyes ujjhegy körül szabad elektronok koncentrálódnak. Amikor az ujjhegyeket összeérintjük vagy a tenyér egy bizonyos részéhez tesszük, egy pszicho-neurális ujjzár, kör jön létre, ezáltal a szabad energia visszafelé áramlik a test irányába egészen az agyig, kiegyensúlyozva az öt alapelemet a testben érzékszervekre, érrendszerre, inakra is hatással van.

 Számos ősi gyógyító rendszer is az öt elem egyensúlyára épül, ezáltal segítve az egészség visszaszerzését.

Néhány mudra akár pár másodpercen belül egyensúlyba tudja hozni a test elemeit, de vannak olyanok, amelyeknél 40-60 perce is szükség van.

 A mudrákat bármikor, bárhol, ülés, állás, sétálás akár utazás közben is végezhetjük.

Amikor van egy kis szabad időnk, akkor vegyük fel a kéztartást.

Kezdetben gyakoroljuk legalább 10 percig, majd később ezt az időtartamot növelhetjük.


http://www.asha.hu/joga_mudra.

Íme néhány gyakorlat:

Ha valaki rendszeresen ad, de közben boldogtalan az élete, az azt jelenti, hogy az adás folyamatában nem érzi jól magát és, akkor igazából nem is ad sem másnak, sem önmagának! Mert az adás pillanatában feszültséget, ellenállást érez magában, esetleg kompenzálni akar valami hiányosságot, amit önmagában lát.
Ha valóban, örömmel adsz, akkor soha nem érzed azt, hogy kevesebb lettél, és mindig bőségesen visszakapod azt, amit adtál.
Fontos, hogy lássuk, amikor adunk, akkor voltaképpen nem fizikai dolgokat, hanem rezgéseket, érzéseket adunk. És amilyen érzéseket, rezgéseket bocsátunk ki magunkból, pontosan azt kapjuk vissza - mert a Vonzás Törvénye így működik.
-asajah-facebook

Az áldás mudraA hétköznapokban mikor találkozhatunk az „Áldással” ? – Talán mindenki részt vett már legalább egy templomi szertartáson, pl. esküvőn, ahol a pap megáldja a párt több alkalommal is. Miért teszi ezt? Az áldás, csak egy szimbolikus mozdulat, vagy valamilyen jelentősége is van?

Régen, ha egy asszony babát várt, azt mondták rá: „áldott állapotban” van, amiből arra következtethetünk, hogy egy gyermek Isten áldása, amit megerősít az Ave Maria egyik mondata is: „mert Áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus”

Az újszülötteket is áldásban részesítik kereszteléskor,

A miséken a pap Áldást oszt a hívőknek,

Régen a fiatalok házasságát a szülői áldás erősítette meg,

Ha valaki hosszú útra indult a paphoz ment, hogy áldását kérje,

A halottakat is megáldják a temetéseken,

A rontás ellen is áldással védekeztek,

A házszentelés is mindennapos volt régen stb.

Mi magunk is tapasztalhatjuk, hogy szavaink befolyásolják a körülöttünk élőket, a hangosan kimondott áldás pedig reményt, bátorítást adhat, ha azt a családra, barátokra és másokra irányítjuk.

Az áldás jót tesz azoknak, akiknek szánják, a bibliában több utalást is találni erre; „Adjon neked az Isten égi harmatot, zsíros földet, sok gabonát és mustot. Népek szolgáljanak neked, nemzetek boruljanak le előtted! Légy parancsolója testvéreidnek, boruljanak le előtted anyádnak fiai! Átkozott lesz, aki áthoz, áldott lesz, aki téged áld!” (Mózes 27,28-29)

„Lépes méz a kedves beszéd: édes a léleknek és gyógyulás a testnek.” (Példabeszédek: 16, 24)

Az Áldott szó, a magyar nyelv egyik legszebb szava! Gyakran használjuk ma is; légy áldott, megáldott, áldás rád, Isten áldjon, áldás békesség, add Apai, Anyai áldásod – de eredeti jelentése, csak napjainkban vált köztudottá.


A kezekből áradó energiát ősidőktől használják arra, hogy tárgyakat, helyeket, tereket, embereket, vizet, ételt magnetizáljanak különféle célból. A magnetizálás aktusa a felszentelés. Az áldás egy sajátos formája a felszentelésnek.Az áldás mudra az áldás tettét vagy a felszentelést könnyíti meg.

A bal kéz a szív fölött, a jobb kézen a hüvelyk-, a mutató- és középső ujj felemelése – a gyűrűs- és kisujj tenyérbe hajlítása – az éter, levegő és tűz elemek formális rítusa.Legmagasabb Énünk kódját nyitja meg, jelt adva azoknak a magasabb lényeknek, akiktől az együttműködést várjuk. Az áldást (barokah) végző személynek – aki az Isteni Szellemmel tiszta eszközökön keresztül végzi dinamikus operációit – testét, lelkét, szellemét a megfelelő módon be kell hangolnia. Az energia akkor változik nála erővé, ha az fel tudja venni egy bizonyos minőség formáját, és a hit manifesztáló erejével meg tudja tölteni azt.

Ezzel a mozdulattal a következő módon lehet megáldani egy tárgyat, vagy személyt:

Ráhangolódás az egyénre – szellemi és érzelmi fókuszálás.

A szellemi és érzelmi kapcsolódás kialakítása után képzelje el, hogy fény árad a korona csakráján keresztül szemöldökei közé (a harmadik szemébe), majd a szívcsakrájába, onnan az áldást osztó jobb kezébe.

Mondja az áldás szövegét: „Elohim, Elohim, Elohim! Felkérem a Világegyetem angyali erőit a Legmagasabb Egység nevében, Megnyilvánuló Isten Szellemem és Krisztus Tudatom nevében, hogy xy-t hassák át az Igazság, a Fény, az Élet és a Szeretet erejével. Ateh Gadol Le Olam AMEN. AMEN. AMEN. – utóbbit keresztvetéssel.

Lássa, hogy a személyt vagy tárgyat pontról pontra beburkolja a fény, öröm, béke, boldogság tölti meg lángoló isteni ragyogással.

Pecsételje le a lehívott energiákat a személy aurájába egy keresztvetéssel.(Mindenképpen érdemes kipróbálni, mert különleges élményt “ad”.)

A fentiek szerint, amikor másokat megáldunk, közvetlenül Isten jóságát közvetítjük, és örök törvény, ha valamit szívből és önzetlenül kívánunk, annak jótékony ereje eljut a címzetthez, majd többszörösen visszaszáll ránk. Ezért mondja tanítás; „Csak azt kívánd másoknak, amit magadnak is kívánnál” – így tulajdonképpen, ha valakinek áldást küldünk, az rajtunk is segít.

Mint minden feltétel nélküli cselekedet, ez is csupa haszonnal jár! ( :

Küldjünk „Áldást” mindennap, mert a jó és igaz szavakra a mai világban mindenkinek fokozottan szüksége van.


Késmárki László: Gyógyító kéztartások Ankh Kiadó 2012.

 

1. Méregtelenítő mudra

 

meregtelenito_mudra.jpg

Kiegészítője a 3 - 5 napos kúrának. Ez alatt az idő alatt pihenjünk sokat, a mozgás (jóga, gyaloglás) mellett.

Együnk reggelire: könnyen emészthető kenyeret, csalánteával.  ebédre + vacsorára: rizst, vagy burgonyát, párolt leveles zöldséggel.

Étkezések között igyunk vizet, vagy teát, és a méregtelenítést segítendő, végezzünk pakolást.

A burgonyapakolás kihúzza a testből a mérgeket. Tehetjük a májra, vesére, fájó testrész-re. Héjában főzzük meg a burgonyát, villával törjük össze, tegyük gyapjúkendőbe, és te-gyük a testrészünkre. Kössük át a pakolást egy meleg kendővel. 30 percig hagyjuk hatni.

Leghatásosabb, ha ekkor lepihenünk és alkalmazzuk a méregtelenítő mudrát, a pozitív megerősítésekkel.

Gyakorlat ideje: naponta 3x 10 perc.

Pozitív megerősítés: „Testemet elhagyják a méreganyagok. Ezek a káros anyagok folyamatosan ürülnek szervezetemből. A testem egészséges működéséhez szükséges energiákkal, anyagokkal töltődöm fel."


2. Stressz-elleni mudra   avagy   Idő mudra

stressz_elleni_mudra.jpg

Ha „egyáltalán nincs” időnk valamire, akkor eljött az ideje ennek a mudrának. A gyakorlat után, minden „megy, mint a karikacsapás”. A gyakorlatra 5 – 7 perc elég is általában.

A mudra gyakorlása közben lélegezzünk mélyeket lassan, ritmusosan. A be-, és kilégzés közötti szüneteket nyújtsuk meg.

A pajzsmirigy működését szabályozza.

 • Ha túlműködik, nyugtalanok, stresszesek, izgatottak, türelmetlenek vagyunk.
 • Alulműködés esetén viszont, kedvetlenek vagyunk, gátolva, fékezve érezzük magunkat, nincs meg a belső hajtóerőnk.

 

Hosszan tartó stressz esetén tegyük fel az alábbi kérdéseket és gondoljuk át, mit kellene megváltoztatnunk:

 • Mindent egyszerre akarok?
 • Tökéletességre törekszem?
 • Nem tudok nemet mondani?
 • Nem tudok segítséget elfogadni?
 • Hagyom, hogy mások kihasználjanak, vagy manipuláljanak?
 • Azért van a stresszre szükségem, hogy ne kelljen az életemen elgondolkodnom?

Válaszoljunk őszintén!

 

A gyakorlat alatt: Képzeljük el, hogy mi mindent tennénk, ha lenne rá időnk. Aprólékosan, élénken, ki is színezhetjük az elképzelt estéinket, hétvégéinket.

 

Pozitív megerősítés: Az idő, az én legértékesebb javam – bölcsen bánok vele és tudom, hogy minden szépség a lelkemet táplálja.

 

 

 

3. Lazító mudra   avagy   Feszültségek elleni mudra

 

Előkészítés: dörzsöljük össze a kézhátakat és rázogassuk meg a kezeket.

 

lazito_mudra_209_old.jpg

 

 

Kulcsoljuk össze a két kezünket, és „érezzük” az ujjhegyeket a kézháton. A bal mutatóujj a jobb hüvelyk- és mutatóujj közötti hajlatban fekszik. A két hüvelykujj nem érhet össze.

Ha ülve végezzük a gyakorlatot, akkor a tenyerek felfelé nézzenek, és lazán pihenjenek a combon.

Ha fekve végezzük, tegyük a kezeinket, lefelé néző tenyérrel a hasunkra.

A combunk alá helyezzünk egy összecsavart törölközőt, ez segít ellazulni és az energia áramlását is segíti.

 

 

  Vizualizáció: Képzeljük el, hogy egy régi római fürdőben vagyunk. A víz, mely csodásan ellazít, és amelytől elkalandozik a lelkünk, egy forró forrásból fakad, és pompás illatot áraszt. Engedjük, hogy mindenfélével kényeztessenek. finom ételekkel, italokkal, talán egy masszázzsal vagy akármi mással, amitől abszolút jól érezzük magunkat. Bármi is tesz jót nekünk, vagy okoz örömet, azt részletesen képzeljük el.

 

 

Megerősítés: Úgy érzem magam, mint a hal a vízben, hajlékony, oldott vagyok, csupa-csupa jó érzéssel.

 

4. Ég mudra   avagy   Fül- és hallási mudra

 

 

eg-mudra_84_old.jpg

 

Mindkét kézzel végezzük: Hajlítsuk be a középső ujjat úgy, hogy megérintse a hüvelykujj párnáját, és hüvelykujjával finoman nyomja le középső ujját. A többi ujj maradjon nyújtva.

 

Gyakorlat ideje: szükség szerint, vagy kúraként naponta 3 x 15 percig.

 

Hatása: Egy speciális gyakorlat fül- és hallási problémákra. Gyorsan meggyógyítja a fülfájást, hosszabb távon pedig szinte minden fülbetegséget.

 

A hallási problémák alapja mindig az, hogy valamit már nem akarunk, vagy nem vagyunk képesek meghallani. Ez áldás és csapás is lehet.

A középső ujj az éghez tartozik. Itt van a magasabb dimenziókba vezető kapu – a mennyország kapuja. Régi mítoszok szerint, ha valaki oda akar jutni, annak alaposan meg kell tisztulnia. Ehhez nagyon jó, ha befelé fordulunk, és jóváteszünk minden régi tévedést.

 

Vizualizáció: Hallgasson tudatosan lágy, felemelő, ellazító zenét, és hagyja, hogy gondolatokat és képeket hívjon elő a tudatalattija. A kellemetlen képeket és gondolatokat engedje el, a kellemeseket színezgesse kedve szerint.

 

Megerősítés: Az égi hangban felismerem az univerzum jóságát.

 

 

 

 

5. Életmentő   avagy   Elsősegély szívroham esetén

 

 

eletmento_mudra_92_old.jpg

 

Mindkét kézzel végezzük: A mutatóujjat behajlítjuk, hegye a hüvelyujj párnájára ér. Eközben a középső és gyűrűsujj hegyét összeérintjük a hüvelykujjéval. A kisujjat kinyújtjuk.

 

Gyakorlat ideje: Szükség szerint, amíg a hatás beindul, vagy kúraként naponta 3 x 15 percig.

 

Hatása: Vészhelyzetben még gyorsabban hat, mint a nyelv alá helyezett elsősegély-tabletta. Ezt a mudrát használhatjuk a szív általános gyógyítására és erősítésére.

 

A szívbetegségek mindig arra utalnak, hogy életünket újra kell gondolnunk, át kell alakítanunk. Töltsön el sok időt a következő képpel – még akkor is, ha nem ér rá. Hallgasson közben olyan zenét, melytől könnyűnek érzi magát.

 

Vizualizáció: Képzeljen el a szívében egy vörös rózsabimbót. Amikor kilégzik, mindig megnyílik egy szirom, egészen addig, amíg az egész virág kinyílik. A szirmok végül egy rozettát képeznek, amely minden lélegzettel egyre nagyobb, egészen addig, amíg a rózsa akkora lesz, mint a mellkasa. Lehet, hogy még a súlyát is érzi. Ahogyan légzés közben emelkedik és süllyed a mellkasa, úgy mozog a virág is. Lehet, hogy még a rózsa illatát is érzi.

 

Megerősítés: Van elég időm, hogy meglássam a szépet, és élvezzem a nyugalmat.

 

 

6. Ököl mudra   avagy   Emésztés mudra 

Mushti mudra

 

okol-mudra_108_old.jpg

A Mushti-mudra aktiválja a máj és a gyomor energiáját, serkenti az emésztést. Szorítsd ökölbe a kezed.
Ha valakinek az öklünket mutatjuk, az megérti ezt a gesztust, és dühvel, szitkozódással vagy ellentámadással válaszol rá. Ez azonban nem oldja meg a problémát. Sajnos az agressziónak rossz híre van, és ezért sok ember annyira elnyomja magában, hogy nem is érzékeli. Nem jó, hogy minden agressziót azonnal kiélünk, de az sem, ha elfojtjuk. Jelentősen csökkenthetjük ezt az erőt, ha ismerjük az okát. 
Sok testi panasz - például májgyengeség, emésztési problémák, székrekedés, feszültségek, szívpanaszok stb. - oka az elnyomott és kontrollálatlan agresszió. A legtöbb agresszió oka. hogy az illető nem tud nemet mondani, nem tudja lehatárolni magát, engedi sarokba szorítani magát stb.

 Az alapvetõ baj a félelem.

.

Mindkét kézzel végezzük: Ujjainkat hajlítsuk be, a hüvelykujjat tegyük a gyűrűsujjunkra.

 

Hatása: Aktiválja a máj, és a gyomor energiáját, serkenti az emésztést, segít a székrekedésben.

A májgyengeség, emésztési problémák, székrekedés, feszültségek, szívpanaszok oka az elnyomott agresszió. A legtöbb agresszió oka, hogy nem tud az illető nemet mondani, nem tudja lehatárolni magát, engedi sarokba szorítani magát, stb. ha az agresszió jelentkezik, akkor minél hamarabb ki kell engedni: lehet párnát püfölni, kocogni, ugrálni, nagytakarítást végezni. Ezután ki kell kutatni a valódi okot, és ki kell fejleszteni egy stratégiát az ok feloldására. Beszéljük meg nyugodtan, akár tisztázódhat is a feszültséget okozó.

 

Vizualizáció: Képzeljen el olyan jelenetet, ahol félénken, vagy agresszíven viselkedik. Alakítsa a jelenetet úgy ahogyan szeretné. Így gyakorolhatja például, a „nemet” mondást, vagy azt, hogy nem futamodik meg felettese, házastársa, vagy a szülei támadása elől. A nemet mondás önmagában még nem old meg mindent, ezért keressen okos megoldásokat. Akár egy hétvégét tervez meg, akár munkája átszervezését, eközben edzheti fantáziáját – és élete hamarosan színesebb és gazdagabb lesz.

 

Megerősítés: Minden helyzetben nyugodt és oldott vagyok.


http://bibortamasz.hupont.hu/6/mudrak


                                            ANDZSALI MUDRA

“üdvözlet”

mudra1

Más néven namaszkára mudrá. A hagyományos indiai üdvözlő gesztus; tiszteletet, alázatot fejez ki. Ha a két tenyér a fej fölött van összetéve (eredetileg elsősorban ezt illene andzsalinak nevezni), akkor alázatos kérést fejez ki.A leggyakoribb kéztartás - ma is így köszöntik az érkezõt Indiában és még néhány keleti országban.

Ez az ima kéztartása a keresztény kultúrában is és majd minden népnél az átszellemült belsõ kiegyensúlyozottság kéztartása.

Az ind gondolatkörben azt jelenti hogy: "Te és én egyek vagyunk."

Hogyan végezzük ezt a kéztartást?


A két tenyerünket egymáshoz nyomjuk úgy, hogy egészen a tenyértõtõl összeérjen a két kéz.

Egymáshoz simítjuk a tenyereket és az összezárt ujjakat megnyújtjuk annyira amennyire csak lehetséges.

Próbáld az ujjaidat egészen a csuklóból kinyújtani.

Ügyelj arra, hogy mindkét kéz egyformán nyomja a másikat.

Nem fontos, hogy túl nagy erõvel nyomd össze a tenyereket, de azért érezd a két tenyeredet egymáson.

A két hüvelykujj a mellkas közepéhez, a szegycsonthoz nyomódik.

Ez a kéztartás a test két oldalát, a nõi és a férfi energiákat egyenlíti ki és segíti az összpontosítást is.

http://www.ezotop.hu/mudrak


Abhaya-mudra, Oltalom mudra


Abhaya szanszritul félelemnélküliséget jelent. Ez a kéztartás védelmet,

békét jelent, és a félelemtõl való megszabadulást. Jobb kézzel végzik, a váll

magasságába emelve, a könyök behajlítva, a tenyér elõrenéz, az ujjak

egymáshoz simulnak. A bal kéz lazán csüng a test mellett. Thaiföldön,

 743994577.jpg Stehender Buddha mit Geste der Furchtlosigkeit Signatur

Abhaya szanszritul félelemnélküliséget jelent. Ez a kéztartás védelmet,

békét jelent, és a félelemtõl való megszabadulást. Jobb kézzel végzik, a váll

magasságába emelve, a könyök behajlítva, a tenyér elõrenéz, az ujjak

különösen Laoszon ez a kézmozdulat a járó Buddhát jelenti ("Buddha, ki elhelyezi lábnyomát").

 A képeken Buddha nem ül, hanem áll, vagy jár.

Ez a mudra õsidõk óta a békés szándékok kifejezõje, az antikvitás korától kezdve azonban a

hatalom jelzésére is használták, mint a római császárok magna magnusát.

A buddhista hagyomány érdekes történetet szõtt eköré a mudra köré:

Devatta, a Buddha unokatestvére büszkeségtõl hajtva megpróbálta megölni a Buddhát, ezért egy

rohanó elefántot terelt az útjába, hogy eltiporja. Buddha azonban kezét Abhaya mudra tartásba

helyezte, mely azonnal lecsendesítette a megvadult állatot. Ezért tartják azt, hogy ez a kéztartás

nemcsak a békét hozza el, hanem a félelmeket is elûzi.Az Abhaya mudra az ötödik Dhyani Buddhához, Amoghasiddhihoz tartozik. Õ a Karma Ura, és

rá meditálva a gyakorló megszabadul a féltékenységtõl, mely a beteljesülés bölcsességévé válik.egymáshoz simulnak. A bal kéz lazán csüng a test mellett. Thaiföldön,

------

Jobb kezünket emeljük fel mellmagas­ságba, tenyerünk mutasson elõre.
A bal kéz a bal combon nyugszik az ölünkben vagy a szívünkön.
Ezt a gesztust sok istenábrázoláson láthatjuk.

Ez a hívõknek oltalmat ígér, és megszabadítja õket a félelemtõl, és az istenség erejét is mutatja.Gondoljuk csak meg, hogy a félelem a gyengeség jele.

A kínai öt elem tan szerint a tûz elem gyengesége miatt félhetünk például az emberektõl, a fa elem gyengesége miatt minden idegen dologtól, a fém elem gyengesége miatt túl kicsi vagy túl nagy távolságot tartunk (magány), a föld elem és víz gyengesége miatt félünk az élet próbatételeitõl.

A félelemnek ezerféle arca van, de oka gyengeség.
A jógik legfontosabb parancsolata az erõszakmentesség.

Minél erõsebb az ember - és itt a szellemi-lelki síkra gondolok - annál kevesebb erõszak lesz az életében, hiszen az erõs embert ritkán támadják meg.

Sokan belsõ küzdelmeik miatt gyengék, azért, mert nincs bennük egység.

Ezt a belsõ küzdelmet kivetítik, és „bevonzzák” életükbe a megfelelõ embert, akivel harcolhatnak.
Minderre gondolnunk kell, amikor a menedék mudráját tartjuk.

A mudrával azonban nem tettünk meg mindent. Mivel a negatív lelki minták feldolgozása hosszú folyamat, az alábbi vizualizáció - a mudrával együtt - segíthet a nehéz.

Gyakorlat:


Képzeljen el a fejére egy ezüst vagy arany tölcsért. S közben isteni fény (bátorság, jóakarat, bizalom) árad a tölcséren keresztül a testébe.

Töltõdjön fel ezzel. Kilégzés közben jobb kezén keresztül áramlik a fény, amelyet annak az embernek vagy dolognak küld, akivel szembe kell néznie. Végezze el többször ezt a meditációt azzal a személlyel vagy dologgal, aki/ami gondot okoz Önnek, és várja a változást.


Megerõsítés:


Hiszem, hogy jó ez az ember, ez a dolog, és ez a jó megnyilvánul elõttem.Sok hindu istenség Abhaya Mudrában tartja a kezét, ami azt jelenti: "Ne félj, megvédelek!"

http://www.ezotop.hu/mudrak

                                 USHAAS-MUDRA
 
Jókedvet ad: kulcsold össze a kezed, a hüvelykujjadat tedd egymásra!
Ez a mudra a kezdettel és az újrakezdéssel van kapcsolatban.


Szellemileg frissé tesz, örömmel és vitalitással ajándékoz meg, valamint kiegyensúlyozza a hormonrendszer működését.


Fűzd egymásba az ujjaid úgy, hogy a jobb hüvelykujjad tedd a bal hüvelyk- és mutatóujjad közé, aztán enyhén nyomd meg a bal hüvelyujjaddal a jobb hüvelykujjad.


A Ushas Mudra ideális az új kezdethez. Ez Mudra szimbolizálja éberséget, a felkelő napot, a reggelt.
http://larcsu.blog.hu


Ganesha mudra

[Ganesh-Mudra.jpg]


Ganésa az elefánt alakú indiai isten minden akadályt legyőz.
Ez a mudra erősíti a szív izomzatát, és javítja annak működését, megnyitja a szívcsakrát, bátorsággal, bizalommal, nyitottsággal, szeretettel tölti fel az embert.
A bal kezed a jobb tenyereddel kifelé tartsd a mellkasod előtt, az ujjaid görbítsd be, majd fordítva, a jobb kezed fogd meg a ballal úgy, hogy a bal kézfejed tenyérrel kifelé forduljon.
Lélegezz be, majd ha kifújod a levegőt, húzd szétfelé a kezeid anélkül, hogy változtatnál a kéztartásodon. Mindkét irányba végezd el 6-szor a gyakorlatot. (ezt kicsit nehezen értelmeztem, de ezért kerestem hozzájuk képeket)

Kubera mudra vagy Kivánság mudra


Mindkét kézzel végezd. Érintsd össze a hüvelyk-, a mutató és a középső ujjak hegyét. A másik két ujjadat nyújtsd ki.
A Kubera-mudrát a legkülönfélébb célokra használhatjuk. Nem az a fontos, hogy milyen sokáig tartjuk ki, hanem, hogy milyen intenzíven. Sokan "három ujj technika" néven ismerik az Alfa-tréningből, és akkor használják, ha valamit keresnek: szabad parkolóhelyet, egy ruhadarabot, egy megfelelő könyvet, hiányzó információt stb. Mások akkor alkalmazzák, ha jövőbeli terveiknek több erőt akarnak adni. 
Mindig célokról vagy kívánságokról van szó, amelyek beteljesülését várjuk. Összezárt ujjakkal többleterőt adunk egy dolognak vagy gondolatnak. Világos, hogy valami történik, amikor a Mars-ujjat (a megvalósító erőt), a Jupiter-ujjat (a bőséget és a jólétet), valamint a Szaturnusz-ujjat (a lényeges dolgok lerögzítését és egy új kapun való áthaladást) egyesítjük. Örömet okoz, ha a hétköznapokban céltudatosan használjuk ezt a mudrát
Éles  látás javítás.

Kubera mudra


Előtte dörzsöljük melegre a tenyereinket A meditációt nem csinálni kell, hanem hagyni hogy megtörténjen :

Egy pohár vizet megiszunk és ledőlünk az ágyunkra...jobb kezünk újait megfelelő mudrába tesszük . Hagyjuk a gondolatainkat rohanni...ilyenkor gondolatok sora követi egymást, míg le nem csendesül a tudat ,,,mikor csend lesz végre , nos ez az ami érték számunkra , a CSEND .Ekkor vagyunk önmagunk, a saját frekvenciánkon ! Ezekben a pillanatokban gyógyulunk, töltődünk ! -répa-

A mudráról : A jobb hüvelyk és jobb mutató és a jobb középső uj hegyének összeérintése a többi ujj ökölbe szorítva .

Hatása : összehangolja az agyféltekéket, -celebrális dominancia- ilyenkor könnyebben gyógyulunk.
Serkenti a tobozmirigy működését,életenergiával tölt fel. Csökkenti a neurotikus depressziót , szorongásos depressziót, hisztériát , pszichogén ásítást , csuklás, köhögés...orrvérzés orrpolip. Jó hatással van szemekre fülekre . Fokozza a koncentrációt , és az emlékezőképességet ...-Késmárki László.

Budhi mudra

Mindkét kézzel végezd. Kezeidet emeld magad elé, tenyérrel felfelé, majd hajlítsd be a mutatóujjadat, a többi ujj legyen lazán kinyújtva. A hüvelykujj kissé mutasson előre.
Valószínűleg azért választottad ezt a mudrát, mert vízmegtartási gondokkal küzdesz. Ez a kézjóga gyakorlat segíthet ebben a problémádban. Testünk folyadéktartalma több mint a testsúlyunk fele. A Bhudi mudra egy alap kézjel, mivel segít folyadék háztartásunkat egyensúlyba hozni, vagy egyensúlyban tartani. Használhatjuk, ha száraz a szánk, a szemünk, de kiegészítésként alkalmazhatjuk vese- és hólyagpanaszoknál is. A mudra javítja az ízlelést is.

BUDHI MUDRA budhi

 

Mindkét kézzel: Érintse össze a hüvelyk- és a kisujját, a többi ujja legyen lazán kinyújtva.

 

Szükség szerint, vagy kúraként naponta 3-szor 15 percig végezzük.Testünk folyadéktartalma több, mint a testsúlyunk fele, és a Bhudi mudra segít egyensúlyban tartanii, vagy hozni a folyadékháztartást. Használhatjuk, ha száraz a szánk, a szemünk, de kiegészítésként alkalmazhatjuk vese- és hólyagpanaszoknál is. A mudra javítja az ízlelést.


Az orvosok véleménye eltérõ abban, hogy mennyit kell naponta inni. A túl kevés biztosan nem jó, de a túl sok sem (akkor sem, ha csak vizet iszunk). Nekem az a jó, ha naponta 1-1,5 liter folyadékot iszom, Egy ideje vizet iszom, egy rituáléval összekötve, ami nagyon jót tesz nekem. Az alábbiak miatt jutottam erre az elhatározásra:

Elõször: õsi szokás szerint a vizet a felhasználás elõtt egy bizonyos céllal megáldják. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a víz valóban felveszi és elraktározza a gondolatok és a szavak energiáját.

Másodszor: a víz energetikailag lehet gyenge, vagy erõs. Ez a folyó mozgástól függ. Egy patakban, ahol a víz a kövek között kanyarog (nem egyenesen folyik, mint a vízvezetékben), sokkal több energia van a vízben. Ezért teszem egy kis idõre a vizeskancsót egy nyolcas formára.

Harmadszor: és valószínûleg ez a legfontosabb: tudatosan összekapcsolódom Istennel, majd tisztelettel és hálával veszem magamhoz a víz elemet. Mielõtt megiszom vizet, a poharat mindkét kezemmel fogva magam elõtt tartom, majd elmondom a megerõsítést, és ezután pár pillanatig csendben maradok. Ha vezetékes vizet iszik, akkor érdeklõdjön a helyi víz minõségérõl.)

http://brihaspati.net/downloads/mudrak.pdf


Apan mudra


Feltöltődés energiával

Fizikailag és pszichikailag egyaránt ellazít.

Az apan-mudra olyan ujjgyakorlat,amely az ázsiai gyógyászatból ered,és energiával tölt fel.

Üljön törökülésbe a földön,húzza ki a hátát,helyezze az alkarját a combjára.Hajlítsa be a hüvelyk-,a középső és a gyűrűsujját,a többi ujját pedig nyújtsa ki.

Tartsa így az ujjait negyedórán keresztül,és lélegezzen be az orrán keresztül,a száján át pedig fújja ki a levegőt.

 Slayer Mudra

Slayer Mudra-(kézi mudra)Mindkét kézzel: Érintsük össze a hüvelyk-, a középsõ és a gyûrûsujj hegyét, a többit nyújtsuk ki.

Szükség szerint 5-45 percig, vagy kúraként naponta 3-szor 15 percig végezzük.

Ez a mudra eltávolítja a salak- és méreganyagokat a testbõl, és Keshav Dev szerint gyógyítja a vizeletproblémákat is.

 Az Apan-mudra a fa elemet serkenti, amely a máj és az epehólyag energiájához tartozik. Ehhez az elemhez tartozik a tavasz, az új kezdet, az indulás és a jövőkép kialakításának minden ereje. Az Apan-mudra ezen kívül kiegyensúlyozza a kedélyállapotot, aminek az alapja a jól működő máj. Ez a mudra türelemmel, oldottsággal, bizalommal, belső kiegyensúlyozottsággal és harmóniával ajándékoz meg. Szellemileg elősegíti a látomásokat. Minderre szükségünk van, amikor a jövőbe tekintünk, amikor új feladatok előtt állunk, és amikor vágyaink beteljesülésére várunk.

Apan-Vayu mudra (Mrit Sanjeevani mudra)

apan-vayu.jpg


Hajlítsuk be a mutatóujjat és érintsük a hüvelykujj tövéhez, majd érintsük össze a hüvelyk, középső és gyűrűs ujj hegyét. A kisujj lehetőleg maradjon egyenes.

Ez a kéztartás szívinfarktus esetén egy alternative, gyors segítség lehet. Szapora szívverés, szív eredetű mellkasi fájdalom esetén jótékony hatású.

Meao Mudra

meao.jpg

Szorítsuk mindkét kezet ökölbe, az ujjakat mélyesszük a tenyerünk közepébe.Nyújtsuk ki a mutató, kis és a hüvelykujjat.

Hatása:

- beszabályozza a vérnyomást (magasat, alcsonyt egyaránt)Surya mudra

surya.jpg

Hajlítsuk be a gyűrűsujjat és gyakoroljunk enyhe nyomást a hüvelykujjal.

Hatása:

Fokozza a test hőmérsékletét, ezáltal segíti a tökéletes emésztést. Csökkenteni a testben felhalmozódott zsírt és a vér koleszterin szintjét. A mudra jótékony hatású cukorbetegség, májproblémák esetén.

Gyenge személy ezt a kéztartást ne végezze. Nyáron, nagy melegben ne gyakoroljuk hosszan.
Mukula mudra fájdalomcsillapitó és regeneráló

Mindkét kézzel végezd. Emeld fel a kezed, és mind a négy ujjadat érintsd össze a hüvelykujjal. Az ujjaid hegyét helyezd arra a testrészedre, ahol több energiára van szükséged. 
Ezt az erősítő és egyben ellazító mudrát a fájó, a gyenge vagy a feszült testrészünkre, szervünkre kell helyezni. Úgy hat, mintha regeneráló energiát vezetnénk lézersugárral az érintett testrészbe. Samuel West, amerikai tudós és gyógyító a Mukula-mudrát akkor használja, ha egy szervet elektromosan kell feltölteni, és nagy sikere van vele. Bebizonyította, hogy minden betegség, de sok meghatározhatatlan fájdalom oka is az, hogy azon a helyen gyenge az elektromos mező.

YouTube-videoklip


Kapitta mudra

Érintsd össze a hüvelyk- és a gyűrűsujjadat, majd hajlítsd be mellé a kisujjat. A mutató és a középső ujjakat nyújtsd ki.
A jógik mindig hangsúlyozták a napi kiválasztás és béltisztítás jelentőségét. Az eltömődött, és ettől stresszes bél gyakran okoz kellemetlen közérzetet, rosszindulatot, haragot és görcsös ragaszkodást.
Gondolatban lásd magad nagyvonalúnak, olyan embernek, aki szívesen ad feltétel nélkül -, aki pénze egy részét bőkezűen szétosztja, aki magának és másnak is meg tud bocsátani, aki maga mögött tudja hagyni az előítéleteket, és bele mer vágni az új tapasztalatokba, aki mindennap új emberként, új lendülettel kel fel. Ezeket a belső képeket fokozatosan ültesd át a gyakorlatba is.

http://brihaspati.net/downloads/mudrak.pdf

Jnana mudra  Chin Mudra  dnyána mudrá

“érvelés”

Egy vagy két kézzel is lehet végezni. Amikor egy kézzel végezzük, a

bal az ölben nyugszik, a másik bármilyen pozícióban

elhelyezkedhet. Amikor a bal kéz van Dhyana tartásban, ez a

bölcsesség nõi útját szimbolizálja. A bal kéz nyitott tenyerébe

különbözõ rituális tárgyak is kerülhetnek, pl. tekercsek, de még

gyakrabban alamizsnás edény, mely a lemondást szimbolizálja.

Mindkét kézzel végezve a kezek a gyomor vagy a combok

magasságában helyezkednek el. A jobb kéz a balon nyugszik,

mindkét tenyér felfelé néz, az ujjak kinyújtva. Néha a két kéz

hüvelykujjainak hegyei érintkeznek, háromszöget formázva.

Rengeteg jelentése közül legfontosabb a tûz, mely megtisztítja a

gyakorlót. De jelenti pl. a Három Drágaságot is.

Ez a meditáció kéztartása, a törvényre való koncentrálásé, és a spirituális tökéletességre való

törekvésé. A hagyomány szerint Buddha akkor tartotta így a kezét, mikor megvilágosodása elõtt

meditált. A jógik szintén ezt a mudrát használják a leggyakrabban

gyakorlataik során. A gondolat, az érzékek és a nyugalom teljes

összhangjáról szól.

Ez a mudra a negyedik Dhyani Buddhát, Amitabhát jelképezi (másik neve

Amitayus). A megszerzésre irányuló vágy az õ segítségével válik a

megkülönböztetés bölcsességévé.

-------------------

Más néven dnyána mudrá (“tudás”, “bölcsesség”) vagy csinmudrá (“tudat”) - az utóbbi nevet elsősorban vízszintesen (tenyérrel felfelé) tartott változatára használják. Tanítást, magyarázást kifejező gesztus, illetve (elsősorban vízszintesen tartva, ülő alak combjára vagy térdére fektetett kézzel) meditációt jelent. Tanító, érvelő értelemben olyan változata is van, amelyben a gyűrűsujj képez karikát a hüvelykkel (a fenti kartari hasztához hasonlóan).


Kivitelezés: Meditációs ülőhelyzetben tegyük a kezünket a térdünkre. A tenyér felfelé néz. A hüvelykujj és a mutatóujj kört képezve összeér; a másik három ujj lazán legyen kinyújtva.

A chin mudrá egyesíti a kozmikus tudatot az egyéni tudattal. Ez a bölcsességelérésének kéztartása. Úgy képezzük, hogy a mutató és a hüvelyk ujj egy kört alkot. A másik három ujj nyújtva, a tenyér felfelé néz. A mutatóujj az egyéni tudatot jelképezi, a hüvelykujj a egyetemes tudatot.

Amikor a hüvelyk ujj és a mutató ujj  összekapcsolódik, akkor egy végtelen kört alkot. Ez a végtelenné válás szimbóluma. A maradék három ujj a világot alkotó három minőséget jelenti.

Tamasz a lehúzó, a nehéz, a sár, a sötét megnyilvánulása. Mint minőség ez az Anyag. A Radzsasz a tűz, a vörös, a fűszeres, a lendületes. Ez az Erő, amely mozgásban tartja a világot. A Szattva a könnyű, a légies, a fehér, a tisztaság. A Szattva az Értelem szimbóluma. Anyag, Erő és Értelem alkotja a világ megnyilvánult részét. E-három mindenben benne van,  néha az egyik, néha a másik kerül túlsúlyba. A jógi célja, hogy főként csak szattvikus legyen benne, hogy ezzel a tisztasággal megvalósíthassa a végtelent önmagában és egyesüljön az Egyetemes Lélekkel

----

A leghíresebb buddhista szobrok klasszikus kéztartása ez a mudra. Szimbolikája szerint az emberi és az isteni egyesülést jelképezi.
Két csuklódat tedd a térdedre, tenyérrel felfelé. Érintsd össze a hüvelyk- és mutatóujjaidat, a többit kinyújtva, de ne mereven tartsd.
Ez a mudra egyrészt segítséget nyújt álmatlanság ellen, fő funkciója szerint pedig megteremti az egyensúlyt testünk energiaáramlása között. Amikor fáradt vagy, esetleg túl stresszes a napod, ennek a mudrának a segítségével feltöltheted az akkumlátoraidat.

Hatása:

 • növeli a koncentrációt
 • hatásos álmatlanság, fejfájás esetén
 • javítja a memóriát
 • segít érzelmi instabilitás esetén
 • csökkentei a negatív gondolatokat
 • feszültségoldó hatású
 • Álmatlanság, stressz oldására    

http://www.ezotop.hu/vilagink/itemlist/tag/Mudr%C3%A1k

Vajra mudra


Szükség szerint, vagy naponta 3-szor 5 percig végezzük.


Kiegészítésként a középsõ ujjunkkal masszírozhatjuk az orrgyököt, a homlok közepét, a fejünket és a nyakunkat hátul (tarkó).

A vérkeringést gyengítheti az alacsony vérnyomás, a gyenge föld elem amelyhez a gyomor, a lép és a hasnyálmirigy tartozik -, vagy a meggyengült szív. A következmények: kevés életerõ, levertség és szédülés.

A Vajra-mudrával lendületbe hozhatjuk a vérkeringést. A jógában a hátra és oldalra hajlások is aktiválják ezeket az energiákat.

Ha jól kikiabáljuk magunkat, vagy ha vérpezsdítõ zenét (például Beethoven 1., II., V. vagy VII. szimfóniája, Gershwin F-dúr zongoraversenye, jazz, rock'n roll, technorock stb.) hallgatunk, az szintén feltölthet megfelelõ erõkkel.

Az is segíthet, ha csuklónkra forró vagy hideg vizet engedünk.Figyelem: A belsõ hajtóerõ hiánya testi vagy szellemi fáradtság következménye is lehet. Ilyenkor jobb pihenni, és nem ajzószereket keresni

Emeld magad elé a jobb kezed, tenyérrel felfelé. A mutatóujjadat nyújtsd ki, majd a hüvelykujjadat nyomd oldalról a középső ujj körméhez, a gyűrűsujjadat a középső ujj körmének másik oldalához, a kisujjat tedd a gyűrűsujj körméhez, egymás mellé sorba.
A Vajra mudra a tudást szimbolizálja, a kilenc legfontosabb kéztartás egyike. A szellemi tevékenység hasznos segítője.
Akkor végezd, ha kimerülőben vannak energiatartalékaid. A Vajra-mudra a test szintjén egy energetizáló gyakorlat, mellyel lendületbe hozható a vérkeringés. Vérszegénység, alacsony vérnyomás esetén is hatékony. Alkalmazd még, ha nincs életkedved, vagy nincs elég erőd a napi teendők elvégzéséhez.

http://www.ezotop.hu/vilagink/itemlist/tag/Mudr%C3%A1k

http://sacred-earth.typepad.com/yoga

                                                        

UTTARABODHI – MUDRA

uttarabodhi-mudrâ ksepana
(A kiöntés és az elengedés mozdulata)


Két mutatóujjunkat egyenesen egymáshoz támasztjuk, a többi ujjunkat összekulcsoljuk, az ujjhegyek a kézháton nyugszanak. Hüvelykujjaink keresztezik egymást. Kezeink között van egy kis rés. Ülés közben a mutatóujjak a padló felé, fekvés közben a lábak felé mutatnak. Mindkét kezünk egészen laza.

Csak 7-15 lélegzetvételnyi ideig tartsuk ezt a mudrát, és a kilégzésre összpontosítsunk. Közben háromszor sóhajtsunk mélyen. Ezután kezünket felfelé fordított tenyérrel tegyük a combunkra.

A Ksepana-mudra serkenti a kiválasztást a vastagbélen, a bõrön (kipárolgás) és a tüdõn Gobb kilégzés) keresztül, és kiválasztja az elhasznált energiát.


Nem szabad hosszú ideig tartani, mert néhány lélegzet utána friss energiát is eltávolítja. Segít feloldani mindenféle feszültséget.


Ha sok ember között vagyunk, gyakran negatív energiákat is felveszünk, különösen, ha saját energiaszintünk is alacsony.
Ez a mudra elõsegíti az elhasznált, vagy negatív energiák eltávozását, és utána a friss, pozitív erõk felvételét.

Idõnként az izzadás is megtisztít, különösen, ha_a megfázás kezdetén vagyunk.


Egy meleg fürdõ után feküdjünk le, és igyunk 2-3 csésze hársfa vagy bodzavirágteát.
----
uttarabodhi-mudrâA gyomor magasságában kulcsoljuk össze két kezünket, a hüvelykujjunkat és a mutatóujjunkat érintsük össze. A mutatóujjak a mennyezet felé, a hüvelykujjak a padló, vagy a gyomor felé mutatnak. 

Ha fekve végzi a mudrát, akkor hüvelykujja hegyét a mellcsontja alsó végére
helyezheti.

Az Uttarabodhi-mudrát mindenhol, mindenkor és tetszés szerinti ideig tarthatjuk ki.
Ezt a mudrát akkor 'alkalmazhatja', ha testileg és szellemileg fásultnak érzi magát, ha el akar
lazulni, vagy ha jó ötletre van szüksége.

A belsõ vezetékekrõl van szó, de a külsõkrõl is, amelyek összekötik az embert a külvilággal
és a kozmosszal.

Képzeljen el egy vezetéket, amely a medencéjétõl a szívén és a fején át a feje fölé fut, és elvész a végtelenségben. Mindaz, amit kíván megoldások, válaszok, gyógyítás, tisztaság stb.
ezen a vezetéken keresztül jön a kozmoszból.
Megerõsítés: Kapcsolatban vagyok a kozmosz erõivel, és ez új fényt ad az életemnek

http://www.ezotop.hu/vilagink/itemlist/tag/Mudr%C3%A1k

Hakini mudra

Ha valamire emlékezni szeretnél, vagy ismét meg szeretnéd találni valamiben a vezérfonalat, akkor próbáld ki a Hakini mudrát.
Tenyereidet fordítsd egymás felé, és érintsd össze ujjaid hegyét. Közben nézzél felfelé.
Akkor is jó hasznát veheted ennek a mudrának, ha hosszabb ideig kell koncentrálnod valamire, ha jó ötletekre van szükséged, vagy ha emlékezni szeretnél arra, amit olvastál. Szellemi munka közben ez a mudra valóságos csodát tesz, ezért legyen mindig a tarsolyodban, hogy szükség esetén azonnal alkalmazhasd. Ez a mudra segít megnyitni a jobb agyféltekét, ahová az emlékezet is tartozik.

Prithivi mudra

Mindkét kezeddel végezd. Könnyedén hajlítsd be a gyűrűsujjadat, a többit lazán nyújtsd ki.
A Prithivi-mudra fel tudja tölteni a gyökércsakra energiáját. Testi és lelki erőnk és vitalitásunk elsősorban ettől az energiától függ. 
Ez a mudra tehát a gyökércsakrát, ősi erőinket aktiválja. Ezt a csakrát egy rózsa tövéhez hasonlíthatjuk: itt van a növény külsejének és lényének potenciálja, innen indulnak ki gyökerei a talajba, amelyek megtartják a növényt, és felveszik a táplálékot. Innen nõ felfelé a virág, hogy összekapcsolódjon a fénnyel, hogy kibontsa szirmait, és termést hozzon. Ez a kép az emberre is igaz: neki is táplálékra, tartásra van szüksége, hogy növekedjen és kibontakozzon. Élet értelme, hogy összekapcsolódjon Istennel, tehát az ember is a fény felé törekszik, megnyílik, mint egy virág, és megtermékenyül, amikor a kegyelem kiárad rá. 
Használd, ha bizonytalanul érzed magad, vagy önbizalom hiányod van.

Mahasirs mudra

Mindkét kézzel végezd. Érintsd össze a hüvelyk-, és a mutatóujjadat, a középső ujjadat pedig hajlítsd be a tenyérbe, a hüvelykujj tövéhez. A másik kettőt nyújtsd ki.
A fejfájásnak különböző okai lehetnek, ezért nem lehet egyetlen mudrával egyszer és mindenkorra meggyógyítani. A fejfájás oka gyakran az időjárás, a szem, a nyak, a hát vagy a medence feszültsége, esetleg a melléküregek, vagy az emésztés. Mindez megszaporítja a fáradt energiákat a fejben, feszültséget és fájdalmat okoz. Ahhoz, hogy felold a feszültséget a fejedben, nagyon fontos, hogy ne a fejedre gondolj, hanem tudatodat irányítsd egy másik testrészébe (has, láb, kéz). 
A Mahasirs-mudra ezen kívül kiegyenlíti az energiákat, oldja a feszültséget, és eltávolítja a homloküregből a váladékot.

                                                        

http://www.ezotop.hu/vilagink/itemlist/tag/Mudr%C3%A1k


RUDRA-MUDRA


Mindkét kézzel: Érintse össze a hüvelyk-, a mutató- és a gyûrûsujj hegyét. A többi ujját lazán

nyújtsa ki.


Szükség szerint, vagy naponta 3-6-szor 5 percig végezzük.

Ha elképzeli, hogy egy kerék közepén ül, akkor látja, hogy a kerék olyan gyorsan foroghat,

ahogy csak akar, Önt ez nem érinti. Ha elhagyja ezt a központot, és az egyik küllõre, vagy a

kerék szélére ül, akkor minden erejére szüksége lesz, hogy megtartsa magát. Ez érvényes

minden élethelyzetre is.

Ha nem vagyunk a középpontban, vagyis magunkon "kívül" vagyunk, akkor mindenféle feszültség keletkezik bennünk. Van, akinek a gyomrában, van, akinek a nyakában, hátában, és

van, akinek a medencéjében vagy a mellkasában gyûlik össze a feszültség.

A z   ö s s z p o n t o s í t ó   e r õ   a   k í n a i   ö t   e l e m   t a n a   s z e r i n t   a   f ö l d   e l e m h e z   t a r t o z i k ,   a m e l y   a   g y o m o r ,   a

lép és a hasnyálmirigy energiájáért felelõs. A Rudra-mudra erõsíti a föld elemet és annak

szerveit. Ha a meggyengült föld energia miatt csökken a csí, akkor a fej sem kap elég energi-

át. Ilyenkor nehéznek, érezzük magunkat, vagy szédülünk. Ezeket a gyengeségeket lapítani

vagy teljesen megszüntetni ezzel a mudrával.

A Rudra-mudrát használhatjuk szívpanaszokra, szédülésre, szervsüllyedésre és általános kimerültségi állapotokra.


                                  AJRA-MUDRA

(A tüzes mennykő mozdulata)

Mindkét kézzel: Hüvelykujjunkat nyomjuk oldalról a középső ujj körméhez, a gyűrűsujjunkat a középső ujj körmének másik oldalához, a kisujjunkat tegyük a gyűrűsujj körméhez, a mutatóujjunkat nyújtsuk ki.

Szükség szerint, vagy naponta 3-szor 5 percig végezzük.Kiegészítésként a középső ujjunkkal masszírozhatjuk az orrgyököt, a homlok közepét, a fejünket és a nyakunkat hátul (tarkó).

A vérkeringést gyengítheti az alacsony vérnyomás, a gyenge föld elem amelyhez a gyomor, a lép és a hasnyálmirigy tartozik, vagy a meggyengült szív. A k

V

övetkezmények: kevés életerő, levertség és szédülés.

A Vajra-mudrával lendületbe hozhatjuk a vérkeringést. A jógában  a hátra és oldalra hajlások is aktiválják ezeket az energiákat.


http://www.ezotop.hu/vilagink/itemlist/tag/Mudr%C3%A1k                                                      SHANKH-MUDRA

 

SHANKH-MUDRA (Kagyló-mudra)

shankhJobb keze négy hosszú ujjával fogja körbe bal hüvelykujját, és kinyújtott jobb hüvelykujjával érintse meg a kinyújtott bal középsõ ujját. 

Az egymásra tett kezek kagylóra hasonlítanak. 

A kezeket tartsa mellcsontja elõtt.

Olyan gyakran és olyan hoszszan végezheti, ahogyan akarja, vagy kúraként naponta 3-szor 15 percig.

Amikor ezt a mudrát végzi, kezdetben néhányszor énekelheti az "OM"-ot, aztán füileljen befelé, és maradjon csendben néhány percig.

Ezt a mudrát több indiai templomban is használják a rituálék során. Reggelenként megfújják a kagylókürtöt, s ezzel kinyitják a templomot. 

Ugyanez vonatkozik a mi belsõ templomunkra is, ahol az isteni fény világít - ezt is meg kell nyitni.

A Kagyló-mudra megszünteti a torokproblémákat, és rendszeres gyakorlással- különösen, ha az "OM"-ot is énekeljük hozzá - a hangunka! is megjavítja. Nyugtató hatású, és belsõ összeszedettséghez vezet.Bhútadámara mudrá

bhútadámara mudrá“kísérteteket meghökkentő”

A mahájána buddhista ikonográfia számos összetett mudrájának egyike, amely a gonosz elhárítását fejezi ki.


                                  
                                               VAYU-MUDRA

VAYU-MUDRA (Szél-mudra)

VayuMindkét kézzel: Hajlítsa be mutatóujját úgy, hogy megérintse a hüvelykujj párnáját, és hüvelykujjával finoman nyomja a mutatóujját. A többi ujját lazán nyújtsa ki.

Krónikus panaszoknál naponta 3-szor 15 percig végezzük, különben addig, amíg a kívánt hatás fellép.

Ez a kéztartás megakadályozza a "szelet", vagyis a felfúvódást és a teltségérzést a test minden részében. 

Az ayurvédikus orvoslás szerint 51-féle szél létezik a testben, amelyek számos zavart idézhetnek elõ, többek között köszvényt, isiászt, felfúvódást, reumát, kéz-, nyak- és fejremegést. 

Ha egy szél okozta zavar vagy betegség kitörése után 24 órán belül  elvégzi a Vayu-mudrát, akkor gyors javulásra számíthat. 

Krónikus panaszoknál kiegészítésként a Pran-mudrát is gyakorolni kell. 

A Vayu-mudrát akkor kell használni amint a betegség eltûnt.

A túl sok szelet a szervezetben az elsalakosodás - különösen a bélben - vagy a belsõ feszültségek, izgatott állapotok okozzák. 

Gyakran a normális, egyéni légzési ritmus is zavart szenved. 

Kiegészítõ gyakorlatként végezhetjük a "hasbeszívást". 

Ehhez álljunk négykézláb: belégzésnélemeljük meg kissé a fejünket, kilégzésnél engedjük le a fejünket, és a hasunkat erõsen húzzuk be. 

A légzés szünet alatt többször húzzuk be, és engedjük ki a hasunkat.

 Ezután melyen lélegezzünk be, és emeljük fel a fejünket... 

Többször ismételjük meg elölrõl.

                                                             HAKINI-MUDRA

hakini(a homlokcsakra istene)

A Hakini-mudrát bármikor végezhetjük.

Ha valamire emlékezni szeretne, vagy ismét meg szeretné találni valamiben a vezérfonalat, akkor érintse össze ujjait, nézzen felfelé, belégzéskor nyelve hegyét helyezze a szájpadlására, kilégzéskor pedig engedje vissza. Néhányszor lélegezzen mélyen így - és szinte azonnal eszébe fog jutni, amit szeretne. Akkor is jó hasznát veszi ennek a mudrának, ha hosszabb ideig kell koncentrálnia valamire, hajó ötletekre van szüksége, vagy ha emlékezni szeretne arra, amit olvasott. Szellemi munka közben ne keresztezze a lábát, és úgy üljön, hogya tekintete Nyugatra nézzen. Ez a mudra valóságos csodát tesz, ezért legyen mindig a tarsolyában, hogy szükség esetén azonnal alkalmazhassa.


Tudományosan is vizsgálták ezt a kéztartást, és megállapították, hogy serkenti a jobb és a bal agyfélteke együttmûködését. Az emlékezõképesség javításához, de a menedzserképzõkön is ajánlják. Ez a mudra segít megnyitni a jobb agyféltekét, ahová az emlékezet is tartozik. A légzést is javíija és mélyíti, ami aztán szintén kihat az agyra. A Mulabandha (lásd 172. oldal) segít energiával feltölteni az agyat, de használhat illóolajokat is: citromot, rozmaringot, bazsalikomot és izsópot.

Kim da Silva szerint a Hakini-mudra a tüdõ energiáit építi fel. Ha ujjainkat elcsúsztatjuk, vagyis a jobb mutatóujj a bal hüvelyujjhoz ér, ajobb középsõ ujj a bal mutatóujjhoz stb., akkor a mudra a vastagbél energiáit aktiválja.

                       MAHASIRS-MUDRA (Nagy fej-mudra)

mahasirs-mudra1 
Mindkét kézzel: Érintsük össze a hüvelyk-, a mutatóés a középsõ ujjunk hegyét. A gyûrûsujjat hajlítsuk be a hüvelykujj tövéhez, a kisujjunkat nyújtsuk ki.

Szükség szerint, vagy naponta 3-szor 6 percig végezzük.

A fej fájásnak különbözõ okai lehetnek, ezért nem lehet egyetlen mudrával egyszer s mindenkorra meggyógyítani. 
Ahhoz, hogy feloldja a feszültséget a fejében, nagyon fontos, hogy ne a fejére gondoljon, hanem tudatát irányítsa egy másik testrészébe (has, láb, kéz). 

A Mahasirs-mudra kiegyenlíti az energiákat, oldja a feszültséget, és eltávolítja a homloküregbõl a váladékot.

A fejfájás oka gyakran az idõjárás, a szem, a nyak, a hát vagy a medence feszültsége, esetleg a melléküregek, vagy az emésztés. Mindez megszaporítja a fáradt energiákat a fejben, feszültséget és fájdalmat okoz. 

Ha van ideje lefeküdni, akkor próbálja ki a többi fejfájás elleni eljárást is: merítsen egy törülközõt enyhén ecetes vízbe, és tegye a lábfejére. Jól tekerje körül a talpát, a lábfejét és a lábujjait. 

Ezután masszírozza a nyakát, közben pedig mutató és középsõ ujját erõsen nyomja a nyaka közepére. 

Majd homlokdudorait masszírozza, végül pedig végezze el a Mahasirs-mudrát.

Kiegészítésképpen készíthet füzfakéregbõl (Salix alba), réti legyezõfûbõl (Filipendula ulmaria) vagy õszi margitvirágból (Chrysanthemum parthenium) teát. .

Képzelje el, hogy kilégzéskor energiahullámok indulnak ki a fejébõl a nyakán, a hátán, a kezén és a lábán keresztül lefelé. 

Egy idõ után feje tiszta és hûvös lesz. Végül szétterpesztett ujjakkal simítsa meg arcát, és élvezze még egy ideig a kellemes állapotot.

Megerõsítés: Fejem tiszta, könnyû és kellemesen hûvös
.http://www.ezotop.hu/vilagink/itemlist/tag/Mudr%C3%A1k

Shunya mudra

surya.jpg

 Hajlítsuk ezt az ujjat és érintsük a hegyét a hüvelykujj tövéhez. Gyakoroljunk egyhe nyomást a hüvelykujjal. A többi ujjat lehetőleg tartsuk egyenesen.

Hatása:

 • segít fülproblémák esetén (váladék képződés-ürülés, fülfájás, halláskárosodás stb.)
 • erősíti az ínyt
 • pozitívan befolyásolja a pajzsmirigy működést  
 • Étkezés alatt ezt a mudrát ne végezzük.


MATANGI-MUDRA

matangi 
(Matangi a belsõ harmónia és a királyi uralom istene)

Két kezünket a solar plexus (gyomor- tájék) elõtt kulcsoljuk össze, a középsõ ujjakat nyújtsuk ki, és érintsük összze. Lélegezzünk a solar plexuson keresztül.

Szükség szerint, vagy naponta 3-szor 4 percig végezzük.

Ez a mudra erõsíti a légzés impulzust a solar plexusban, és kiegyenlíti itt az energiát. Serkenti a fa elemet, amely az új kezdetekhez kapcsolódik, és a föld elemet, amely megadja az élet mélységét. A Matangi-mudrajót tesz a szívnek, a gyomornak, a májnak, a nyombélnek, az epehólyagnak, a lépnek, a hasnyálmirigynek és a vesének. Megnyugtatja az izgatott szívet, és feloldja az emésztést gátló belsõ feszültséget (például a görcsöket, a teltségérzést). Kim da Silva szerint ez a mudra feloldja a diffúz fejfájásokat és -feszültségeket is.

A levendula (Lavandula angustifolia Miller) és a vasfû (Verbena officinalis) a nyugalom és a harmónia gyógynövényei.

A solar plexus színei a zöld és a sárga. A sárga jókedvre derít, és ösztönzi a szellemet. A zöld a harmónia színe. Mindenkinek szüksége van egy helyre, ahová bármikor visszavonulhat. Ezt csak magunkban tudjuk megteremteni. Ide jármû nélkül juthatunk el, így nem terheljük a környezetünket, és idõt takarítunk meg.

 

 

LINGA-MUDRA

lingaUjjainkat összekulcsoljuk úgy, hogy az egyik hüvelykujj függõleges marad; és ezt az ujjunkat körbefogjuk a másik kezünk hüvelyk- és mutatóujjával
Szükség szerint naponta 3-szor 15 percig végezzük.

Ez az ujjtartás növeli a köhögéssel, megfázással és a légúti fertõzésekkel szembeni ellenállást, kioldja a tüdõben lerakódott váladékot. Nagyon hasznos azok számára is, akik a változékony idõjárásban légzési nehézségekkel küzdenek. Növeli a testhõmérsékletet, ezért különösen azoknak használ, akik szükség esetén sem elég lázasok. A láz nagyon fontos, mivel sok baktérium csak egy bizonyos testhõmérsékleten pusztul el.


Keshav Dev szerint a Linga-mudra csökkenti a túlsúlyt is. Ehhez nagyon gondosan naponta 3-szor 15 percig kell végezni. Közben legalább napi 8 pohár vizet kell inni, és sok hûtõ energiájú élelmiszert joghurt, rizs, banán, citrusfélék kell fogyasztani. Ha túl sok ideig végezzük a Linga-mudrát, akkor lustaság és letargia léphet fel. Ez arra utal, hogy le kell rövidíteni a gyakorlat idejét, és másféle élelmiszert kell fogyasztani. Az immunrendszer serkentésére és a testhõmérséklet növelésére az alábbi, "Hagyd magad mögött a betegséget", igen hangzatos nevû gyakorlatot végezhetjük. Ezután ülve vagy fekve a Linga-mudrát, egészen addig, amíg melegünk nem lesz.

Alapállás: A lábak kis terpeszben, a térd egy kicsit behajlítva, kezek a mellkas elõtt.
Belégzés: A karokat lendítsük hátra, és nézzünk át a vállunk fölött. Kilégzés: A két kezünket ismét hozzuk a mell elé, fejünket fordítsuk elõre. Legalább l0-szer ismételjük.

Az immunrendszer általános aktiválásához a bíbor kasvirág (Echinacea angustifolia) ajánlott.


Képzeljen a testében egy tüzet, amelyben elég minden felesleges baktérium, hulladék és salakanyag.

Megerõsítés:
 Ellenállóerõm percrõl percre növekszik.


                      SUCHI-MUDRA (A tû)

                               “intő”

E kéztartás másik neve szúcsí, “tű”. Vitát, cáfolatot fejez ki, valamint azt is jelentheti - különösen vízszintesen tartott kézzel -, hogy az ábrázolt személy démont, rossz hatást, rossz gondolatot űz el.


atokElõször szorítsuk ökölbe mindkét kezünket, és tartsuk mellkasunk elõtt. (Alaptartás.) Belégzéskor nyújtsuk a jobb kart jobbra, mutatóujjunkat emeljük fel. Ezután a bal karunkat emeljük balra. Lélegezzünk így hatszor, majd térjünk vissza az alaptartásba. Végezzük el ugyanezt a másik oldalra is. 6-szor ismételjük meg mindkét oldalra.

Súlyos, krónikus székrekedés esetén naponta 4-szer végezzük el, enyhébb székrekedésnél reggel és délben 6-12 szer. Utazásnál, vagy akut esetben reggelente az ágyban, felkelés elõtt 5-10 percig végezzük, majd néhány percig a MUSHTI-mudrát. A Suchi-mudra sokszor már az elsõ alkalommal is segít. Aki reggel 7 órakor megcsinálja a mudrát, az még 9 óra elõtt "megkönnyebbü1het".  

A jógik mindig hangsúlyozták a napi kiválasztás és béltisztítás jelentõségét. Az eltömõdött, s ettõl stresszes bél gyakran okoz kellemetlen közérzetet, rosszindulatot, haragot és görcsös ragaszkodást.


Székrekedés esetén segít a kutyabenge (Rhamnus frangula L.).

Gondolatban lássa magát nagyvonalúnak, olyan embernek, aki szívesen ad feltétel nélkül -, aki pénze egy részét bõkezûen szétosztja, aki magának és másnak is meg tud bocsátani, aki maga mögött tudja hagyni az elõítéleteket, és bele mer vágni az új tapasztalatokba, aki mindennap új emberként, új lendülettel kel fel. Ezeket a belsõ képeket fokozatosan ültesse át a gyakorlatba is.

Megerõsítés:

Mindig készen állok arra, hogy testembõl, lelkembõl, szellemembõl elengedjem mindazt, amire már nincs szükségem.
                                                        Prána mudra:
   
A gyökércsakrára hat, növeli a szerelmi késztetést, a 

vitalitást, és csökkenti az idegességet.

Érints össze a hüvelyk-, a gyűrűs- és a kisujjad 

hegyét, míg a többit nyújtsd ki.

Két kézzel végezd a gyakorlatot.

Ideális amikor fáradtak és idegesnek érezzük magunkat, valamint a látás javításában is segít.
                                         KUNDALINI-MUDRA

Mindkét kezét szorítsa lazán ökölbe.


Ezután nyújtsa ki a bal mutatóujját, és alulról dugja bele a jobb öklébe.

Jobb hüvelykujj a hegyét helyezze a bal mutatóujja hegyére. A mudrát olyan mélyen tartsa a hasa elõtt, amennyire csak tudja.

Szükség szerint, amíg a kívánt hatás fellép, vagy hosszabb távon végezhetjük naponta 3-szor 5 percig.

A Kundalini-mudra formája egyértelmû: a szexuális erõrõl van szó, amelyet fel szeretnénk ébreszteni, vagy aktiválni akarunk. A férfi és nõi erõk, a két ellentétes pólus egyesülésérõl van szó.

Alapvetõen azonban ez az egyéni és a kozmikus lélek egyesülése. 

A jobbkéz négy, körülölelõ ujja szimbolizálja a külsõ, érzékelhetõ világot a bal mutatóujj szellemünket és lelkünket, a hüvelykujj pedig Istent.

Ejtsünk néhány szót a szexualitásról, amely mint spirituális gyakorlat a tantra jógában fontos szerepet tölt be. Fontos tudnunk, hogy a nemi szervek nagy hatással vannak az ember hangulatára, ezért nagyon fontos, hogy ezek a szervek egészségesek legyenek.


Azt is tudnunk kell, hogy a szexuális vágy az élet során változik. Ha valakinek nincscsen szexuális vágya, de egyébként jól érzi magát, akkor ez normális,

Ha viszont van vágy, akkor engedni kell a sürgetésnek, társsal vagy egyedül. Ez nagyon fontos, mivel a közben kiválasztódott anyag tisztít.

A vaginában megtelepedett baktériumok, gombák stb. ilyenkor ki. lökõdnek.

Sokan betegszenek meg attól, hogy nem engednek természetes testi vágyaiknak, vagy azért, mert azzal stresszelik magukat, hogy azért mert vágyra akarják kényszeríteni testüket

A mudráknak nevezett kéztartásoknak nem csak a jóga, a távol-keleti táncok, a misztikus rituálék vagy a meditáció során van jelentőségük, hanem a mindennapokban is. Ezekkel a kéztartásokkal ugyanis befolyást gyakorolhatunk az idegeinkre, az érzelmeinkre, segítségünkre lehetnek az energiagátak felszabadításában. Vannak kívánságok is, amelyek hamarabb valóra válnak, ha a megfelelő kéztartást alkalmazzuk.

Varada mudra

    
Ez a kéztartás a könyörületet, a részvétet jelenti. Annak a kívánságnak a megtestesítõje, hogy
gyakorlója az emberi megváltásnak áldozza az életét. Szinte mindig bal kézzel végzik, a kar
közben természetes tartásban csüng a test mellett, a nyitott tenyér elõre néz, az ujjak nyújtva.
Az öt kinyújtott új a következõket jelenti:- nagylelkûség
- erkölcsösség
- türelem
- erõfeszítés
- meditatív koncentráció
Ezt a mudrát ritkán használják egyedül, inkább egy jobbkezes mudrával
kombinálva, leggyakrabban az Abhayával  A Varada és
Abhaya kéztartások kombinációját Segan Semui-in-nek, vagy Yogan
Semui-in-nek nevezik Japánban.
Ratnasambhava, a harmadik Dhyani Buddha kapcsolódik ehhez a mudrához. Az õ spirituális
vezérlete alatt a büszkeség az azonosság bölcsességévé válik.


------------------------

Fejfájás, szédülés elleni kéztartás


Nyaki 1. dermatóma kéztartása

(grivá-eka-mudra)

Nekem fejfájás, migrén, szédülés, összpontosítási problémák ellen bevált. A mudrát végezve szinte azonnal lehet érezni az energiaáramlást a fejben! Érdemes kipróbálni!
"Mudra: A két hüvelykujj összeérintése. A jobb tenyér a bal kézfejen pihen. A mudrát 4-5 percig a fej magasságában kell tartani.
Vezérelt szervek: gerincvelő idegellátása, fej vérellátása, agy, hipofízis, szimpatikus idegrendszer, fejbőr, arccsontok, belső és középfül,
Javallat: fejfájás, migrén, összpontosítási problémák, nyomás a fejben, szédülés, emlékezetkiesés, fáradékonyság, krónikus fáradtság, idegesség, ideg-összeroppanás, nátha, álmatlanság, magas vérnyomás, hőhullámok, mentális problémák.
Szabályozott lelki és mentális tartalom: finom-motorika, szenzorika, neurózisok, kapcsolat a felettes énnel, feltorlódott érzelmek, megoldatlan lelki konfliktusok, menekülés a valóságtól, gyenge emlékezet, mentális megkeményedés, keményfejűség, szűklátókörűség, tehetetlenség, mentális stressz, mentális programok, mentális depresszió, mentális eltévelyedés, általános függőségi problémák, mentális félelem, belső látás/ 3. szem, csillagkapu, túlélés, vitalitási félelmek."
Késmárki László: Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2013.

Fáradtság elleni kéztartás
A fáradtság fizikai testi okai: kialakulásában szerepet játszhat a szervezet betegség idején való fokozottabb igénybevétele, a táplálkozás és az energia-háztartás zavara, valamint a testben felszaporodó méreganyagok.

Lelki okai: elfogultság, zárkózottság, érzelmi félelmek, túlélési félelmek, kisebbrendűség félelme, ellenérzés, meggazdagodás kényszeres vágya, elfojtott megalázkodás, elfojtott szenvedés, értelmetlen feladat miatti tudatalatti szorongás, átok miatti önkínzás, szeretetnyilvánítási kényszer miatti szenvedés, vereség miatti szorongás, gyenge egészség miatti szenvedés, megfogyatkozott erő.

Mentális okai: munkahelyi követelményeknek megfelelés, túlzott férfiellenes mentális agresszivitás, szennyes gondolatok.
Kéztartása: A jobb kisujj hegye a bal kisujj felső ujjpercéhez ér, a jobb hüvelyk- és gyűrűsujj együtt a bal tenyér közepébe mutatnak. Kezeit a köldök előtt tartsa. 
A mudrát ülve végezze 10-12 percig, közben rezegtesse 5 percig a srím mantrát: sssrrrííímmm.
Késmárki László: Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2013.

Energiahiány elleni kéztartás

Energiahiány elleni ujjtartás

Ha fáradtak vagytok, levertek, és szükséges egy plusz energia, érdemes kipróbálni ezt az ujjtartást. Én heti rendszerességgel végzem.
"Energiahiány fizikai testi okai: ha az energiabevitel az igények alatt marad, a szervezet kezdi felélni a saját tápanyagraktárait, ami testi leromláshoz vezet.
Lelki okai: megalománia, álmatagság, vizsgadrukk, legjobbá válás kényszeres vágya, tudatalatti tiltott sóvárgás, tudatalatti félelem a vétkezéstől, elfojtott búskomorság, elfojtott félelem a felelősségtől, hiteltelenség miatti gátlás, ellentét miatti szorongás, önvád miatti szorongás, erkölcsi züllés ártóimpulzusa, kötöttség miatti félelem, elhízás miatti gátlás.
Mentális okai: felsőbbrendűség, felsülés, nyugalom-kényszer, ártószándék miatti gonoszkodás, féktelen szexualitás miatti bűntudat, tudatmanipuláció miatti bűntudat.
Kéztartása: A 2 kisujj hegye egymást érinti, a többi ujj behajlítva (mintha hógolyót formázna).
A mudrát állva végezze 10-12 percig, közben zengesse 5 percig az ío mantrát. A mantrát mély belégzés után hangoztassa: íííooo."
Késmárki László: Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2013.

A köldökcsakra kéztartásaMudra: A bal középső és a jobb kisujj hegye összeér, míg a jobb gyűrűsujj hegye a bal középső tövénél pihen. A mudrát 10 percig a köldökkel egy magasságban tartsa.

Javallat: A máj rendellenességei, májpanaszok, epehólyag-betegség, gyomorfekély, gyomorrontás, nyombélfekély, enzimtermelés és emésztés zavarai, láz, zsibbadtság, mérgezések, súlygyarapodás, étvágytalanság, bulimia, ízületi gyulladások és izom-idegrendszeri feszültség esetén használható.

A csakra frekvenciájával rezonáló negatív lelki és mentális tartalom: közöny, tekintélyelvűség, félelem, fenyegetés, harag, aggodalmaskodás, harciasság, pánik, testi-lelki diszharmónia, együttműködésre képtelenség, sorssal szembeni belső ellenállás, betörhetetlenség, isteni tudással visszaélés, túlzott szorongás, megilletődöttség, féltékenységi hajlam, félelem az elköteleződéstől, ideges feszültség, érzelmi biztonság elvesztése miatti hitehagyottság.

A csakra frekvenciájával rezonáló pozitív lelki és mentális tartalom: szimpátia, erotikus vonzerő, empátia, önérvényesítés, önkiteljesítés, akarat érvényesítése, önkontroll, hála, személyiségfejlődés, érzelmi letisztultság, önmegnyitás, tetterősség, rugalmas élethelyzet-kezelés, tűrőképesség, teremtés-rendeltetés betöltése, emelkedett hangoltság, másokkal törődés, buzgóság.

Mantrája: ram. A mantrát mély belégzés után 11-szer rezegtesse: rrraaammm.
Légzéstechnikája: Lótuszülésben lélegezzen be a bal orrlyukán keresztül, majd ki mindkét orrlyukán át! Egy alkalommal 9 ki-és belégzést végezzen!
Késmárki László:Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2013.

Méregtelenítő kéztartás


Méregtelenítő kéztartás
(Avalambaka-mudra)

Kéztartása: A bal középső ujj hegye a bal gyűrűsujj körömágyán pihen és a jobb hüvelyk tövéhez ér, míg a jobb hüvelyk és a bal mutatóujj érinti egymást. A mudrát 5 percig a köldök magasságában, majd 5 percig ölébe ejtve tartsa!
Javallat: Légúti problémák, felsőlégúti betegségek, heveny légúti fertőzések, levertség, megfázás, influenza, derékfájás, balkamra elégtelenség és bal oldali szívelégtelenség esetén használatos. Fokozza a durvaanyagú salakanyagok, mérgek (az alkohol, a dohányzás káros termékeinek, a drogoknak, a gyógyszerek, növényvédőszerek maradványainak, a tartósítószereknek, a mesterséges színezékeknek, az ízfokozóknak, az állagjavító adalékanyagoknak, a vegyi anyagok széles skálájának, amik a kozmetikumokkal a bőrünkön keresztül a szervezetünkbe jutnak) kiválasztását, eltávolítását.
Mantra: mam. A mantrát mély belégzés után rezegtesse 11-szer: mmmaaammm.
Késmárki László: Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2013.

https://www.facebook.com/testlelekszota

Én Mudra:
Név:
 The Life energia Mudra

Leírás: csatlakozzon a finger tippek a jobb és bal, mintha kezében egy kis labda,és folyamatosan a helyzetben, helyezze a kezét a körben.

Az életenergia Mudra

Tényleges hatása: Fokozza és stimulálja még akkor is alkotmány életenergia (ki, chi, prana) a fizikai testben.
II Mudra:

Név: The Life pillér Mudra

Leírás: hogy egy hurok összekapcsolásával hegyével egy kis ujját, és a hüvelykujját a bal kéz. Készíts egy láncszem összekötő azonos ujjai a jobb kéz ugyanúgy a bal hurok. A többi ujj csak találkoznak a tippeket, és kéz így helyezni a körben.

Tényleges hatása: Fokozza és stimulálja az alkotmány az életenergia az élet pillére a fizikai testben, így ösztönözve a három alapvető "nádi" csatornát, a központi csatorna a csakrák és a hét fő csakra, ami közvetlen hatással van A Kundalini és a bindu.
III Mudra:

Név: Tisztító Mudra

Leírás: hogy egy hurok összekapcsolásával hegye egy "gyűrű" ujj és egy hüvelykujj a bal kéz. Készíts egy láncszem összekötő azonos ujjai a jobb kéz ugyanúgy a bal hurok. A többi ujj csak találkoznak a tippeket, és kéz így fel, és elhelyezett a fej hátsó részét.

Aktuális hatások: felszámolását saját negatív gondolatok és érzelmek.

Megjegyzés: hogy egy közelebbi pillantást a helyzetben Jézus jobb kezét ikonok.


V Mudra:

Név: Ébredés az elme Mudra

Leírás: hogy egy hurok összekapcsolásával hegyével a középső ujját, és a hüvelykujját a bal kéz. Készíts egy láncszem összekötő azonos ujjai a jobb kéz ugyanúgy a bal hurok. A többi ujj csak találkoznak a tippeket, és kéz így fel és helyezett a homlok, szinten a harmadik szem.

Ébredés az elme Mudra
Ébredés az elme Mudra
Ébredés az elme Mudra
Ébredés az elme Mudra

Aktuális hatások: harmonizációja az érzelmek és gondolatok, érlelés a harmadik szem.

V Mudra:

Név: lejáró A lélek Mudra (a spirituális szív mudra)

Leírás: hogy egy hurok összekapcsolásával hegyét egy mutatóujj és a hüvelykujj a bal kéz. Készíts egy láncszem összekötő azonos ujjai a jobb kéz ugyanúgy a bal hurok. A többi ujj csak találkoznak a tippeket, és kéz így fel, és elé a szív szinten a negyedik csakra.

Lejáró A lélek Mudra
Lejáró A lélek Mudra
Lejáró A lélek Mudra
Lejáró A lélek Mudra

Aktuális hatások: harmonizáló kapcsolatot önmagunkkal és másokkal

http://www.illumina.co.rs/EN


Íme két különböző képről  Krisztus jeleket mutató jobb kézfeje:

IS = ŐS, vér szerinti előd, teremtő, IZ pedig: „nem látható lényeg". Régi megfogalmazásban:„Leírhatatlan, kifejezhetetlen és elérhetetlen Hatalmasság, neve: IZ." De alapjaiban az IZ és az IS (ős) mégis ugyanazt tartalmazza. Mindkettő az EGYben rejlő lényeg.
Mindennek a titka abban rejlik, hogy az ujjaink olyanok, mint egy-egy vékony kis csatorna, amellyel kapcsolatot teremthetünk a saját belső és a külső, kozmikus energiaforrások között. Ha ez a kapcsolat létrejön, az energiák áramlása hozzásegít bennünket ahhoz, hogy megteremtsük lelki egyensúlyunkat, és elérjük az életben azt, amire leginkább vágyunk.

A következő gyakorlatok elvégzéséhez elegendő naponta mindössze 5-10 perc, hogy boldognak, kiegyensúlyozottnak, erősnek és elégedettnek érezzük magunkat.

A koncentrációhoz

Győződjünk meg arról, hogy néhány percig senki és semmi nem zavarhat, ez minden eredményes meditáció elengedhetetlen feltétele. Üljünk egy székre. Nyitott tenyerünket fordítsuk felfelé, és tegyük a combunkra. Mindkét kezünkön érintsük össze a mutató- és a hüvelykujjunk végét. A hüvelykujj az idegrendszer középpontját, a világmindenséget jelképezi, míg a mutatóujj magát az embert. A kettőt, ha összeérintjük, és az ég felé néznek, akkor nyugalom száll meg bennünket. Ha tanulmányokat folytatunk vagy más szellemi munkát, végzünk, és egyre inkább fáradunk, ez a mozdulat segít a gyors felfrissülésben. Ezzel a módszerrel, az egészséggel kapcsolatos kívánságok is teljesülnek.

Az elégedettséghez


A középső ujjunk hegyét és a hüvelykujj végét érintsük össze. A középső ujjunk az eltökéltséget, a felelősségvállalást, a tisztánlátást és türelmet jelképezi. Tartsuk ki a mozdulatot, és máris türelmesebbek leszünk a környezetünkkel, és a szövevényes helyzeteket is jobban átláthatjuk.

Ha döntés előtt állunk, bölcs gondolatunk támadhat, amelyet érdemes követni. A szeretettel kapcsolatos kívánságok valóra váltását is támogatja a mozdulat.

A sikerhez

A hüvelykujjat a gyűrűsujj hegyével érintsük össze. Ez a mozdulat olyan, mint a Múzsa csókja. Jobbnál jobb ötletek pattanhatnak ki a fejünkből. Különleges megoldásokra ébredhetünk rá, és közben az energiaközpontot is stabilizálhatjuk. A félelmeket, a szomorúságokat vagy a kínzó fóbiákat le tudjuk győzni. Bátrak leszünk, és olyan dolgokba is bele merünk vágni, amelyekbe korábban nem.

A munkával kapcsolatos vágyak is könnyebben válhatnak valóra e mozdulat révén.

A megértéshez

A hüvelykujj és a kisujj végét nyomjuk egymáshoz, ez a pozitív gondolatok szabad áramlását teszi lehetővé. Hatására jobban megértetjük magunkat a környezetünkkel, a vitás kérdésekben is dűlőre juthatunk, és könnyebben elfogadjuk egymás gondolatait, nézeteit. Világosan meg tudjuk fogalmazni, és ki tudjuk fejezni gondolatainkat, terveinket pedig maradéktalanul valóra válthatjuk. Mágikus segítség ez a mozdulat akkor is, ha valakivel szeretnénk békét kötni vagy újra találkozni.

A szenvedélyhez

Kulcsoljuk imára a kezünket úgy, hogy a hüvelykujjunk alatti dombocskák simuljanak egymásra. Ezzel segíthetjük, hogy testünkben a férfi és a női energiák egyensúlyba kerüljenek, és ennek köszönhetően szexuális kisugárzásunk, vonzerőnk látványosan növekedni fog.

Varázslatos segítség lehet még, ha szeretnénk valakit meghódítani, vagy egy régi kapcsolatban a vágyak parazsát felizzítani.

A beteljesüléshez

Kinyújtott ujjainkat és a tenyerünket nyomjuk egymáshoz, és ujjunk végei nézzenek az ég felé. Fontos, hogy az ujjaink zártak legyenek, és a két tenyér tökéletesen egymásra simuljon.

Hunyjuk le a szemünket, és érezzük, ahogy az energia átjárja az egész testünket. Lelki szemeink előtt jelenjen meg egy konkrét kép arról, amire vágyunk.

Ez a mozdulat misztikus segítséget jelent továbbá ahhoz is, hogy elégedettek legyünk magunkkal, jelentősen növekedjen a magabiztosságunk.

Az erőhöz

Üljünk törökülésben a földön. Nyújtsuk ki mindkét kezünket a testünk mellett úgy, hogy az ujjainkkal érintsük meg a talajt. Fontos, hogy az ujjainkkal csészét formáljunk. Hunyjuk le a szemünket, és lélegezzünk mélyeket. Majd mind két kezünket zárjuk ökölbe és tartsuk az ölünkben, ezután ökölbe szorítottan érintsük egymáshoz őket.

A föld energiáit szippantottuk így magunkba. Legyőzhetjük a stresszt, az akadályokat, és erőnk teljében lehetünk

   

http://aranylaci.freeweb.hu/jezus-tanai/tanai.htm

 

Flow mudra (A boldogság mudrája)

                                

flow mudra, Boldogság meditáció. Ninja meditáció, ninjutsu budapest


Amikor úgy érzem, le vagyok merülve, vagy csak egyszerűen azt szeretném, hogy remek napom legyen, akkor ehhez a mudrához folyamodok.Naponta 3 perc, és máris tettem valamit-tudatosan-a jó közérzetemért

Használata nem vesz igénybe többet három percnél és csodálatos napom lesz tőle! Ajánlom mindenkinek! Az önmotiváció csúcsfoka ez a mudra! Főleg, hogyha a végén a megerősítő mondatot hangosan mondjuk ki..

Előkészítés: nyújtsuk az ujjakat, majd rázogassuk a csuklónkat.

Mudra: Bal kézzel formázzunk csészét, és helyezzük bele a jobb kezet. A jobb kéz ujjhegyei a bal ujjakon fekszenek, a hüvelykujjakat összeérintjük. Kezünk lazán az ölünkben pihen.

Légzés: A mudra gyakorlása közben lélegezzünk mélyeket, lassan, ritmusosan és finoman. Hosszabbítsuk meg kissé a be- és kilégzés közötti szüneteket. Az első tizenkét kilégzés legyen valamivel mélyebb, majd újra normállégzéssel folytassuk.

Koncentráljunk a homlokcsakrára.

Hatása: Ha reggelente a transz-légzéssel* kombinálva gyakoroljuk, a boldogság csodálatos pillanataiban lehet részünk, amelyek az egész napot beragyogják, és erőt adnak a hétköznapokhoz. Ha esténként így meditálunk, az bizakodást, nyugalmat és jó alvást biztosít. A jobb kéz, amely a bal agyféltekével függ össze, kifelé hat és aktív, most a bal kézben nyugszik, amely a jobb agyféltekével, a belső, isteni erőkkel van összefüggésben. Ez a mudra azt szimbolizálja, hogy munkánkat, életünket és egész külső létezésünket belsőnk, az isteni hordozza, védi és tartja. Ha ezt tudjuk és érezzük, az csodálatos nyugalommal és bizakodással áraszt el bennünket. Megtesszük a tőlünk telhető legjobbat – lehet, hogy ez egészen kevés, de az is elég -, és átadjuk önmagunkkal együtt a világegyetem szerető energiáinak. A világegyetem hordoz és vezet bennünket, és mindig a legjobbat akarja nekünk. Előfordulhat, hogy ez néha fáj, ha a stressztől és önzőségtől már nem látjuk az utunkat, és kényszerítenek, hogy megálljunk. De a nyugalom és elmélyülés révén, amelyet ezzel a mudrával tapasztalhatunk meg, tisztán láthatunk.

Meglátjuk a helyes utat, és felismerjük, mi a lényeges. Így ez a mudra sok kellemetlenségtől megóvhat, és a boldogság mellett, amellyel megajándékoz bennünket, segíti és gazdagítja előrelátásunkat is.

Elég hálátlan világban élünk, és ez néha elszomoríthat vagy frusztrálhat bennünket. Ha azonban Istennek ajánlva végezzük mindennapi munkánkat, és neki adjuk át, akkor egyszerűen nincs szükségünk hálás embertársakra magunk körül, és a világegyetem viszonzásában biztosak lehetünk. Ha reggel és este gyakoroljuk ezt a mudrát, akkor hozzásegít, hogy életünkben minden megfelelően működjön. A megfelelő időben találkozunk a megfelelő helyen a megfelelő emberekkel vagy dolgokkal. És könnyebb lesz pozitívan gondolkozni, türelmesnek, nyugodtnak és az emberekkel szemben jóindulatúnak maradnunk.

Imagináció: Képzeljünk el egy fehér vetítővásznat, amelyre kedvenc színünkkel felírunk egy mondatot. Fogalmazzuk meg egy célunkat vagy kívánságunkat pozitív szavakkal. Majd engedjük, hogy a mondat felfelé emelkedjen, és koncentráljunk a légzésünkre. Engedjük, hogy a gondolatok jöjjenek és menjenek, mindig merüljünk el újra a légzés ritmusában.

Megerősítés: Minden megvan bennem, ami ahhoz szükséges, hogy boldog legyek!

A mudrák használata során megfigyeltem magamon és tanítványaimon is, hogy napról-napra történik valami apró csoda az életünkben. Egy nem várt pozitív esemény, egy apró ajándék az élettől, amit észre is veszünk és amitől szebbé varázsoljuk a minden napjainkat. Lehet, hogy ezek a csodák a mudrák nélkül is megtörténnének, ám egészen biztosan nem vennénk észrre őket. Hogy miért? mert nem arra fókuszálnánk.

Már pedig VÁGY-HIT-ELVÁRÁS! És meglesz a vágyott eredmény! tanítja az Agykontroll is!

* Transzlégzés Imagináció elmélyítéséhez (Mint ahogy a neve is fémjelzi, ez a légzéstechnika segíti az alfa hullámok szintjét, a könnyű hipnózist elérni. (Mellékhatás: hangulatjavulás) – Lélegezzünk mélyen be.- Majd engedjük le az állunkat a mellcsont irányába. – Pár másodpercig tartsuk vissza a légzést.- Emeljük a fejet.- Csak most lélegzezzünk ki.- Ismételjük meg az egészet körülbelül 12-szer.”

forrás: Gertrud Hirschi:Mudrák I-II.című könyve


http://ninjutsubudapest.com/mokusoho-avagy-a-boldogsag-mudra/

                 Kechari Mudra

                                                      

Ez a mudrá a Rádzsa- és a Hatha-jógában is ismert, némileg eltérő formában.
 

Csukjuk be a szánkat. Nyelvünket hajlítsuk hátra úgy, hogy a nyelv háta érintse a szájpadlás felső részét. Nyelvünk hegyét próbáljuk meg annyira hátravinni, amennyire csak erőltetés nélkül lehetséges. Olyan hosszú ideig végezzük, amilyen hosszú ideig tudjuk. A kezdők kényelmetlennek érezhetik ezt a tartást, ők néhány másodperc után lazítsák nyelvüket, aztán ismételjék meg a nyelvzárat. Rendszeresen ismételve a fenti módszert, nyelvünk képes lesz elérni a lágy szájpadlás mögötti üregeket. Kezdetben ez valószínűleg nem valósul meg, mert nyelvünk nem elég hosszú. Ezen a nyelv „fejésével” segíthetünk, amikor is a kinyújtott nyelvünket ujjainkkal megfogva, kezdjük kifelé húzogatni. Középre is többször, majd mindkét oldalra.


sambhavimudra.jpg (6190 bytes)  Sambhavi Mudrawpe7.jpg (3438 bytes) Asvini Mudra

wpe7.jpg (3438 bytes) Kaki Mudra 


 Shiva Mudra 

Dhyana-mudra
--------------------------------------
----------------------------

Kuji-in

www.annwn.hu/magia/koncentracio/ Kuji-in

A Kuji-in (九字印), "Kilenc szótagú pecsét", egy különleges formája a buddhista meditációnak. A shingon buddhizmus Gyémánt univerzum kilenc összegyűjtött mandalájából ered. Használják még más buddhista gyülekezetek, főleg Japánban; néhány taoista és shinto gyakorló és néhány kínai tradicionális vallásban; és persze a népi mágiában egész Kelet-Ázsiában.


Gyakorlatilag a "Kuji-in" szó csak a kéz pozíciókra (mudra) és a kapcsolódó idézésekre (mantra) utal. A kapcsolódó gyakorlatokat (öt vízszintes, négy függőleges) lehet a levegőbe, tenyérbe, vagy papírra írni ecsettel, melyet ez esetben kuji-kiri-nek hívnak.


A japán népi mágiában és az onymodo-ban, a kilenc vágást gyakran írás vagy kép felett végzik el, hogy irányíthasság a tárgyat amelyet leírtak vagy lerajzoltak/lefényképeztek. Például a tengerész, ha meg akarta védeni magát a vízbe fulladástól, leírta a tenger vagy víz kanji-ját egy papírra és elvégezte felette a gyakorlatot.


A Kuji-in gyakorlata szimbolizálja az összes erőt az univerzumban, melyek egyesültek a gonosz ellen; ezért gyakran hasznáják az emberek szerencsés utazás ügyében, főleg a hegyekben.


Mantra és mudra
Japánban, a kilenc szótag: Rin (臨), Pyō (兵), Tō (闘), Sha (者), Kai (皆), Jin (陣), Retsu (列), Zai (在), Zen (前). Ha a kilenc vágást elvégezték néha a Kō (行) szótagot is mondják. Megjegyezném, hogy a szótagok a rövidített formák, de van hosszabb formája is a japán mantrának.


A kézpozíciók (mudra) a következők:

(1.) A jumon: On baishiraman taya sowaka. Mudra: dokko , "mennykő pecsétje."
臨 (Rin): A kezek együtt, az ujjak egymásba zárva. A mutatóujjak (néha a középsőujj) felemelve és egybe nyomva.(2.) A jumon: On isha naya in tara ya sowaka. Mudra: daikongo, "a nagy mennykő pecsétje."
兵 (Pyō): Kezek együtt, a kisujjak és a gyűrűsujjak egymásba zárva (gyakran belül zárva). A mutatóujj és a hüvelyk felemelve és egymásba nyomva. A középsőujj keresztezi a mutatóujjat és és a felsőujjperceit behajlítva a hüvelykujjakhoz ér.(3.) Jumon: On jite rashi itara jiba ratanō sowaka. Mudra a "külső oroszlán pecsétje."
闘 (Tō): Kezek együtt, a mutatóujjak egymást kereztezik és megérintik az ellenkező gyűrűsujjat, a középsőujjak felettük kereszteződnek. A gyűrűsujjak és a kisujjak egyenesek. A gyűrűsujjak egymáshoz préselve, a kisujjak szintén, de a kisujjak és a gyűrűsujjak elválaszva egymástól egy V alakot vagy madárcsőrt formázva.
(4.) Jumon: On haya baishiraman taya sowaka. Mudra: "belső oroszlán pecsétje."
者 (Sha): Kezek együtt, a gyűrűsujjak egymást keresztezik, megérintve az ellenkező mutatóujjakat, a középsőujjak kereszteződnek felette. A mutató-, a kis- és a hüvelykujj egyenes.
(5.) Jumon: On nōmaku sanmanda basaradan kan. Mudra: a " külső kötelékek pecsétje."
皆 (Kai): Kezek együtt, ujjak egymásba zárva.

(6.) Jumon: On aga naya in maya sowaka. Mudra: "belső kötelékek pecsétje."
陣 (Jin): Kezek együtt, ujjak egymásba zárva, de az ujjpercek ezuttal belül vannak.(7.) Jumon: On hirota ki shanoga jiba tai sowaka. Mudra a "bölcsesség öklének pecsétje," ismert még mint "a két birodalom behatolásának pecsétje".
列 (Retsu): A balkézen felemeljük a hüvelykujjunkat és a mutatóujjunkat. A jobb kézzel egybefogjuk a kettőt.(8.) Jumon: On chirichi iba rotaya sowaka. Mudra: "Nap gyűrűjének pecsétje."
在 (Zai): Az ujjak széttárva (fordítsd a tenyered el az arcod felöl), és a mutató-, hüvelykujj érintkezik egymással.(9.) Jumon: On a ra ba sha nō sowaka. Mudra: "rejtett forma pecsétje," vagy egyszerűen "meditációs mudra."
前 (Zen): A kezek kört formálnak, a hüvelykujj felül és az ujjak alul, a jobb kéz teljesen átfogja a csuklóig a balt.Jelentések a shintoizmusban:Minden szó a következő jelentéssel bír a shintoban.

Rin: Arcba.
Kyō /Hyō/Hei: A katona.
Tōh: Harcolni.
Sha: Az ember (vagy emberek); egy ellenség
Kai: A minden, vagy az egész hatás, vagy az összes fáradozás.
Jin: Alakzatban, vagy pozícióban a táborban vagy felkészülni.
Retsu: Sorban vagy oszlopban, vonalban mozogni; masírozni, vagy fókuszálni.
Zai: Megjelenni, vagy létezni hogy megismerjenek, vagy létezést teremteni.
Zen: Szemben lenni, vagy szemben megjelenni.

A kuji-in-t a shintoizmus egyik rítusának részeként használják, hogy megtisztítsák egy vízeséssel az embert.

Jelentések a buddhizmusban:Rin, szembenézni
Pyō /Hyō/Hei tovább szolgálni
Tō, harcolni
Sha, egy másik személlyel/valakivel
Kai, mindenkivel/az egésszel/csoporttal
Jin, A forma
Retsu, egy sorban
Zai, megjelenni
Zen, előremozdulni

A buddhista ágak 81 változatot ismernek a kuji-in keretein belül.

Jelentések a ninjutsuban:Míg a kuji-in-nek nincs egyedi kapcsolata a ninjutsuval, a ninja hagyományok telítve vannak az ezoterikus buddhista hiedelemekkel, főleg a Mikkyo. A kuji-int számos meditációban használják, a vallásos gyakorlatban, illetve a harcművészetben is; bizonyos szempontból hasonló ahhoz ahogy a taoista ötleteket használják a kínai harcművészetekben.

Rin Erő
Pyō / Hyō Csatorna
Tō Harmónia
Sha Gyógyítás
Kai a veszély érzékelése
Jin Gondolatolvasás
Retsu Irányítani az űrt és az időt
Zai ég vagy elemek irányítása
Zen megvilágosodás

AlkalmazásaA kuji-int főleg meditációk alkalmával használjuk illetve ha összpontosítani akarunk, ám ahogy a shintoizmus megtisztító rituáléiból is kiderül, használhatjuk a negatív energiák, rossz és gonosz teremtmények elűzésére is. Rendkívül hatásos mind meditációként, mind megtisztítóként.

Az alkalmazása a következő: a kezünkkel vegyük fel a megfelelő mudrát (kézpozíciót) és ejtsük ki a nevét. Például a zen mudrát és hangosan mondjuk: ZEN!

Ennyire egyszerű.

Források:

en.wikipedia.org/wiki/kuji-in
François Lépine: A Practical Guide to an Oriental Esoteric Experience
Stephen K. Hayes: Ninja Volume 2: Warrior Ways of Enlightenment

www.annwn.hu/magia/koncentracio/ Kuji-in


Mudra Healing 1

YouTube-videoklip


Mudra Gyógyító 2

YouTube-videoklip


  

Comments