Ingyen ölelés

A mozgalom célja is a szeretet átadása, a figyelmesség valamint az emberi fontosságra való felhívás lett. S mindezek legfőbb kifejező eszköze mi más lehetne, mint az ölelés.

Sokan hallhattunk már az ingyen ölelés mozgalomról, mely nem más, mint lehetőség egy ölelésre. Aktivistáival az utcákon találkozhatunk kezükben INGYEN ÖLELÉS feliratú táblákkal, és bárki odamehet és megölelheti őket. Már nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is vannak követői.

A mozgalom elindítója Jason Hunter, aki édesanyja temetési szertartásán figyelt fel arra, hogy milyen fontos volt a felszólalók számára édesanyja egy-egy szívből jövő, őszinte ölelése. Mindez késztette arra, hogy minél több emberrel megismertessen ezen érzéssel. Így a mozgalom célja is a szeretet átadása, a figyelmesség valamint az emberi fontosságra való felhívás lett. S mindezek legfőbb kifejező eszköze mi más lehetne, mint az ölelés.

Így indult útnak 2001-ben, Miamiban a mozgalom, még egyetlen taggal, majd nemcsak újabb tagok, hanem országok is csatlakoztak. Köztük Anglia, Kína, Németország, Brazília, Chile… stb. Az aktivisták utcán való feltűnését nem nézték mindenhol jó szemmel. A rendőrök több alkalommal is megpróbálták betiltani a szervezetet, de hamar összegyűjtötték a megfelelő számú aláírást a folytatáshoz.

Az ölelést ingyen adó személyekkel való találkozás más és más cselekvést válthat ki személyenként. Sokan gyors léptekkel surrannak el mellettük, míg mások megragadják az alkalmat, és tárt karokkal közelítik meg a tagokat. Persze senkire nem erőltetnek rá semmit! Mégis akinek már volt benne része, csakis kellemes élményekkel gazdagodott. Hisz ez az érzés képes nyugalmat adni a zaklatott léleknek, képes erőt adni a megfáradt testnek és szellemnek, képes mosolyt csalni a bús arcra, képes biztonságos menedéket nyújtani a félőknek és mindezt hosszasan sorolhatnám. Ugyanis ez egy nagyon szubjektív jelenség. Minden személyből más és más érzéseket vált ki, de az biztos hogy csakis pozitív elgondolás.

Fontosnak tartjuk a mozgalmat. Nap mint nap találkozhatunk olyan emberekkel, akik mindössze egy őszinte ölelésre vágynak. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor érezzük azt, hogy most valakit meg kell ölelnem! Sokszor egyetlen ölelés többet mond minden szónál. Arról nem is beszélve, hogy boldogsághormont termel.
(Tóth Edina)