Köszöntő

Immár hagyományos fesztiválunk idén is több izgalmas zenei csemegével (Csík zenekar, Tabáni István, Colombre Band, Király Martina, Ocho Macho, Sheket, Chameleon Small Band, Kövi Szabolcs, Csillagszemű Táncegyüttes), kiállítással, gasztronómiai varázslattal kedveskedik látogatóinak.
 
Természetesen a Zenepavilonban, a katolikus templomban, a Balaton parton felcsendülő koncertek mellett izgalmas kiállítások, színvonalas kézműves vásár gyerek programokkal: Paprika Jancsi Csúzlizdája, vesszőkosaras körhinta, íjászat, kézműves foglalkozások, bemutatók, valamint bábszínház, utcaszínház, főzőverseny, szombat délelőtti térzene, utcabál, búvárbemutató vár minket .Nagy érdeklődés előző meg a Vigadóban Mikó F. László, Lehel Endre és Volker Schwarz grafikus művészek "Píp-só" - Kor-show kiállítását. Itt minden este különböző programokon - koncert, színházi előadás, filmvetítés - vehet részt az érdeklődő közönség. A július 22-i éjszakai megnyitójának  fellépői: Demcsák Ottó, Harangozó díjas balettművész, a Győri Balett alapítója, Stana Alaxendra és Köcse György modern tánc világbajnokok.

A tavalyi nagy sikerű Balatoni Mozaik II. - melynek résztvevői: Vastag Éva, Dombi Gábor, Rényi Krisztina, Szinte János, Farkas J. Szofi, Buday Miklós, Rajczi Zoltán; - mellett, több kiállítás is nyílik a fesztivál alatt: Dr. Csapody Vera emlékkiállítása, Minden, ami rózsa.... , Kép a vizen - evező kiállítás a mólón, Goór Gábor jaZZanatok című fotókiállítása a Platán-teraszon.. A Tűzoltószertár is kiállítói hellyé változik, ahol régi motorokat láthatunk a Rider Beach jóvoltából.

Ha film, akkor a Rózsaszín sajt és Naphosszat  (Törőcsik - Vasziljev): az egyik felhőtlen szórakozás, a másik tisztelgés korunk két kimagaslóan tehetséges művésze előtt;
Tóth Barnabás és Kolovratnik Krisztián munkái. Helytörténeti érdekesség is egyben Kalász József fesztivál díjas dokumentum filmje ( A szabad-kőműves), mely egy boglári kastélyról, és annak építőjéről, Jani bácsiról, a naiv építőművészről  szól....

Minden reggel Tápai Éva testébresztő jógával ébredhetünk a Vigadóban, vagy késő délutánonként hangfürdőben mártózhatunk Faragó Mártáék jóvoltából..A műfajok változatos kínálatával szeretnénk örömet okozni az itt és a környéken élő lakosoknak, felnőtteknek és gyerekeknek, színházat, táncot, zenét kedvelőknek egyaránt. A templomi és színpadi koncertek mindig is sok érdeklődőt vonzottak, de alternatív helyszíneink még izgalmasabbá tették fesztiválunkat: a régi Vígadó omladozó falai közé megálmodott programok igazi csemegének számíthatnak.

Idén először lesz ingyen ölelés a Szemes Fesztiválon. Balatonszemes erre az alkalomra az ország szívévé változik!
(Kutatók szerint egy embernek naponta legalább 9 ölelésre van szüksége lelki működéséhez, ennyi ölelés kell ahhoz, hogy érezze: szeretve van!).
A foci rajongóinak meghívtuk a Fradi Nosztalgia Öregfiúk válogatottját.

Csütörtök este a Kistücsök Étterem, Borpince és Vinotékában várja a Tokaji Borbarátnők Társasága egy borvacsorára az érdeklődő ínyenceket. Péntek délutántól lovaskocsis pincelátogatások indulnak a szőlőhegyre! A Rózsapark a kézművesek mellett bor- és pálinkakóstolásnak ad otthont: az Ipacs Pince Kft. borait illetve a Rideg Pálinkaház pálinkáit ízlelgethetjük az Ínyencségek utcájában.

Balatonszemesre várjuk a környéken nyaralókat, az ország különböző tájairól idelátogatókat, a gyermekes családokat - nézzék meg, kóstoljanak bele egy hamisítatlan hangulati szemesi Fesztiválba! Higgyék el - megéri!

Aki szeretne velünk eltölteni a nyárból négy izgalmas napot, tele jó programokkal, aki kedveli a finom ételeket, jó italokat, szíves vendéglátást, aki szívesen hallgat közismert művészeket egy jó kávé vagy finom bor mellett, aki szeretne ott lenni egy izgalmas kiállítás megnyitóján, aki szereti a mosolyt, a derűt, a jó zenéket, annak ott a helye a XVI. Szemes Fesztiválon!A XVI. Szemes Fesztivál kiemelt, fő támogatója Balatonszemes Önkormányzata.