HomeMindenkit sok szeretettel köszöntünk az emendkásokk honlapján!

Szeretnénk, ha a honlap tartalmából az ide látogatók, érdek-lődők ízelítőt kaphatnának életünkből. Reméljük, hogy az oldal betekintést ad majd mindennapi életünkbe, népszerűsíti tevékenységeinket, és mind többen látogatnak majd ilyen úton hozzánk. 
A Balaton M. & K. Egyesület fő tevékenysége
Balaton M. & K. Fúvószenekar valamint a Marcato Ütőegyüttes működtetetése, a fúvós és ütős kamaramuzsika népszerűsítése, a hazai és nemzetközi zenei baráti kapcsolatok ápolása, bővítése, különböző rendezvényeken való részvétel, vagy azok megvalósítása. Kiemelkedő ezek közül a már három évtizedre visszanyúló Balatonkeresztúri Fúvószenekari Találkozó és a 2002 óta kétévenként megrendezésre kerülő Nemzetek Fesztiválja Magyarország című rendezvény

RÓLUNK

A zenekar az akkor Marcali Városi Zeneiskola, ma már Marcali Hidas Frigyes Zeneiskola növendékeiből alakult 1977-ben, a zeneiskola kihelyezett osztályának székhelyén Balatonkeresztúron. A működés anyagi feltételeit Balatonkeresztúr, Balatonmáriafürdő községek, Marcali Város és a zeneiskola biztosítja.

1999 évben önálló egyesületté alakultunk Balaton M. & K. Egyesület néven. Több éve a környék egyik legnépszerűbb együttesévé váltunk, évi 40 – 50 fellépéssel. A kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezünk, szoros barátságban vagyunk a környék hasonló zenekaraival, de a zenész barátság az alapja széleskörű külföldi kapcsolatainknak is. Jártunk Ausztriában, Lengyelországban, Svédországban, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban, és több alkalommal Németországban.

A zenekar nagy ünnepe a minden évben július utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Nemzetközi Balatonkeresztúri Fúvószenekari Találkozó, Magyarország legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, melynek rendezője és házi gazdája vagyunk. 1997-től minden alkalommal vendégei voltunk a Hamburgi Fest der Nationen nemzetközi fesztiválnak, 2002-től pedig testvérrendezvénye lett fesztiválunk Nemzetek Fesztiválja Magyarország címmel. 

Legjelentősebb hazai eredményeink a Kultúrával a Nyugat Kapujában c. nemzeti fesztivál Somogy megyei döntőjének első helyezése, majd az azt követő országos bemutatón való részvétel ahol a zsűri külön elismerését kaptuk. Nem sokkal ez után a Somogy Megyei Zeneiskolák zenekarainak balatonföldvári versenyén a zsűri első helyezése, fesztivál fődíj, és karmesteri fődíj. A következő fontos esemény 2007 májusában volt, amikor WASBE minősítési eljárásban a zenekar "D" kategóriában EZÜST minősítést szerzett.

Széles repertoárunkban jelen vannak magyar és különböző nemzetek indulói himnuszai, kortárs hazai és külföldi szerzők művei, valamint a fúvószene világában megszólaltatható gazdag, műfajtól kortól független művek sokasága.

A zenekar karnagya és művészeti vezetője 35 éve Hajas Béla trombitatanár, fúvóskarnagy, a Marcali Hidas Frigyes Zeneiskola igazgatója

MandKsokkProgram