Balatonfenyves

nem hivatalos információs oldala


Főoldal      Látnivalók     Eseménynaptár     Szálláslehetőség     Képek     Jó tudni

 

 statgep.hu
Linktár Network
Magyar
Linkgyûjtemény
A meghitt pihenés helye...Balatonfenyves.
 
A Nagyberek a Balaton partját mintegy 23 km hosszan kíséri. Egykoron a tómederhez tartozott, talaja a lecsapolás után sem kedvezett semmiféle mezőgazdasági termelésnek, így egyes területei eredeti szépségükben megmaradtak. A 2260 lakosú Balatonfenyves a Nagyberek szíve, a védetté nyilvánított Fehérvízi-láp előtt, közvetlenül a tó partjára épült. A filoxéra homokos talajon nem él meg, ezért parcellázták szőlőültetvények céljára a Fonyód és Balatonkeresztúr közötti homokos, addig hasznosítatlan 318 holdnyi területet. A munkálatokat gróf Széchenyi Imre kiváló mezőgazdász kezdeményezte és irányította. 

A somogyi és a zalai gazdáknak kedvezményesen bérbe adott birtokokon 1896-ban, a millennium évében szüreteltek először. Ezt az időpontot tekintik az itteniek községük születési évének. A területet az idetelepített fenyveserdő miatt már 1912-től Balatonfenyvesnek nevezték. 

A harmincas évektől Balatonfenyves nyaralóteleppé vált.          Rendezett, virágos közterületeket, strandokat, kiváló éttermeket, kisvasutat, fedeles lovardát, és természetvédelmi területet is talál, aki ide látogat.

Az önkormányzat a településen öt ingyenesen használható "szabad strandot" működtet.
Három legnagyobb strandon mindennap 18 óráig strandfelügyelő dolgozik, vízimentők látják el a feladatukat, strand információs szolgáltatást működtetnek, napozó ágyakat biztosítanak és értékmegőrző szekrényeket üzemeltetnek napi 500 forintos díj ellenében.
A strandokon ingyenesen lehet használni a játszótereket, öltözőket, WC-ket, valamint hidegvizes zuhanyzókat. Igénybe vehető fizetős szolgáltatás a vízibicikli kölcsönzés.

Az összes strand területén megfelelő számú büfé és más üzlet található különböző szolgáltatásokkal (lángos, palacsinta, pizza, hamburger, hot-dog, egytál ételek, fagylalt, jégkrém, koktélbár stb.) A vendéglők a strandok közelében, illetve több a fenyves-alsói strandon található.
A strandok közelében ingyenesesen használható parkolók vannak.
Balatonfenyvesi "Fenyves alsói-" és a "Központi" strand minőségét a bíráló bizottság 2005-ben és 2006-ban "kékhullám zászlóval" ismerte el.

 

 


 

 
WYW Globál Directory