Bakine zimniceZIMNICA

recepti, savjeti, priprema i spremanje zimnice


Osnovni savjeti za spremanje zimnice

Voće i povrće koje spremate za zimu mora biti potpuno svježe, podjednake veličine, najbolje kvalitete i po mogućnosti spremljeno odmah nakon branja, jer o tome ovisi okus, boja i trajnost spremljenog.

Voće i povrće isperite tekućom hladnom vodom, zatim ga pažljivo očistite i još jednom brzo operite, a zatim stavite na cjediljku da se dobro ocijede od vode.

Posuđe u kojem ćete kuhati voće ili povrće mora biti potpuno čisto, bez tragova masnoće i bez ikakvih mirisa.

Za kuhanje pekmeza, marmelade, džemova, i slatkog treba da imate posebnu posudu, drvene kuhače i sita za pasiranje, koja su otporna na kiselinu.

Boce i staklenke moraju biti sasvim čiste (po mogućnosti sterilizirane) i dobro osušene od vode. Sušiti ih možete ili na suncu ili u mlakoj pećnici.

Ako recept zahtijeva da se marmelada i slično ulijevaju još vruće u staklenke, one moraju biti zagrijane i u kuhinji ne smije biti propuh – da staklenke ne bi pukle.


Staklenke i boce možete vezati pergament-papirom, celofanom, crijevom i slično.

Pergament-papir ili drugo čime vežete moraju biti vlažni, da bi se – kada se osuše – bolje priljubile uz grlo staklenke ili boce. Ako imate staklenke s vlastitim poklopcem, tzv, patent staklenke, onda gumene prstenove koje stavljate na otvor morate dobro očistiti, kratko iskuhati i do upotrebe ostaviti u vodi.