Salata od zelenih rajčica, krastavaca, luka i paprike.

objavio 8. tra 2012. 12:21 Bakinna Kuhinnja   [ ažurirano 8. tra 2012. 12:23 ]

KISELJENJE POVRĆA U OCTU
Salata od zelenih rajčica, krastavaca, luka i paprike.
Na staklenku od 5 l uzmite 5 kg povrća, od svake vrste jednaku količinu. Zelene rajčice, paprike i krastavce dobro operite. 

Paprikama odrežite peteljke, izvadite sjeme i ljute žile. Rajčicama uklonite peteljke. Luk očistite. Sve povrće odvojeno narežite na kolutove – osim paprike koju izrežete na rezance. Povrće odvojeno nasolite i ostavite nekoliko sati da stoji. Nakon toga povrće rukom iscijedite, opet svako za sebe, i složite na redove u staklenku, ali nemojte pritiskati, nego lagano sipajte. 

Pazite da staklenka bude do kraja napunjena. Zatim oprezno ulijte kipući ocat, koji priređujete tako da u 2 l vode dodate 3 velike žlice soli, nekoliko lovorovih listova, 2 velike žlice papara u zrnu, 2 velike žlice slačice u zrnu i 2 velike žlice esencije. Staklenke odmah zavežite pergament-papirom ili celofanom, pokrijte stolnjakom, a kada se ohlade spremite na zračno i hladno mjesto. 
KISELJENJE POVRĆA U OCTU Salata od zelenih rajčica, krastavaca, luka i paprike.

Ocat koji ćete upotrebljavati za spremanje povrća treba da bude u omjeru 2:1, tj, na 2 l vode – 1 l octa, a soli prema ukusu. Ako upotrebljavate octenu esenciju, onda uzmite na 1 l vode ½ dl esencije i 10 g soli. 


Comments