Slatko od voćaSAVJETI, PRIPREMA I RECEPTI ZA ZIMNICU

slatko od voća - najslađa zimnicaSlatko od ruža.

 Za ovo slatko izaberite crvene, ne cijepljene majske ruže. U posudu stavite 1 l vode i kada ona uzavre, stavite u nju 60 dag latica od ruža. Kuhajte 15 minuta. Voda u kojoj se kuhaju latice postat će zelena. Zatim dodaje 1 kg šećera i sok od 1 limuna. Zelena boja će se pretvoriti u boju rubina. Nastavite kuhanje i miješajte dok dobijete dovoljnu gustoću. Znak da je slatko kuhano jest taj: kapi sirupa treba da padaju sa kuhače po dvije odjednom. pazite da se slatko ne prekuha, jer će se inače ušećeriti. Kuhano slatko maknite sa štednjaka i opjenite ga tj, odstranite sa površine svu nastalu pjenu. Posudu sa slatkim pokrijte mokrim, čistim ubrusom i ostavite do sutradan. Tada slatko izlijte u čiste staklenke, zavežite celofanom i stavite na suho i hladno mjesto.

 Slatko od jagoda

. Zdrave, svježe jagode, jednake veličine, očistite od peteljki, operite pod tekućom vodom i dobro ocijedite. Jagode stavite u veliku porculansku zdjelu, prelijte ih sokom od limuna, pa zdjelu protresite, da bi se sve jagode natopile sokom od limuna. Uzmite veliku posudu, pa slažite u nju red šećera, pa red jagoda i tako redom dok sve ne potrošite. Na 1 kg jagoda uzmite 1 kg šećera. Posudu pokrijte čistim ubrusom i ostavite tako preko noći. 

Sutradan jagode kuhajte na jakoj vatri, ali nemojte miješati, nego posudu samo protresite. Kada je slatko gotovo, odstranite ga sa štednjaka, pokrijte mokrim ubrusom i ostavite tako 20 minuta. Zatim jagode opet stavite na štednjak, a kada zakipe, kuhajte još samo koju sekundu. Posudu maknite sa štednjaka, slatko opjenite, pokrijte mokrim ubrusom i ostavite ga do sutradan. Tada slatko stavite u čiste staklenke, pazeći pri tome da u svakoj staklenki bude dosta soka. Staklenke vežite i stavite na suho i hladno mjesto.

 Slatko od višanja. 

Zrele, zdrave višnje, operite, očistite od peteljki, dobro ocijedite i izvadite im koštice spravicom za vađenje koštica ili tupom stranom ukosnice. Sada u veliku posudu slažite red šećera, red višanja, dok ne potrošite višnje i šećer. Na 1 kg višanja stavite 1 kg šećera. Posudu s višnjama kuhajte na vrlo laganoj vatri dok se sav šećer ne rastopi. Tada kuhajte nastavite na jakoj vatri. Kada je slatko dovoljno gusto, maknite sa štednjaka, pokrijte mokrim ubrusom i ostavite stajati 15 do 20 minuta. Višnje će za to vrijem pustiti sok. Slatko vratite na štednjak i kuhajte dok se sa kuhače odvajaju po dvije kapi soka odjednom. Slatko uklonite s vatre, opjenite ga, pokrijte mokrim ubrusom i ostavite tako do drugog dana. Tada punite njime čiste i suhe staklenke, zavežite ih celofanom i ostavite na suhom i hladnom mjestu.

 

Slatko od ruža


Slatko od buče. 

Bijelu dugačku buču, koja se upotrebljava za jelo, ogulite, očistite od sjemena i izrežite na sitne kocke. Buču kuhajte u kipućoj vodi, kojoj ste dodali malo octa. Kuhanu, ali ne raskuhanu, ocijedite od vode. U posudu stavite šećer i vode i kuhajte 5 minuta. Na 1 kg buče stavite 1 kg šećera i 1 ½ dl vode. Sada u šećer stavite kuhane buče i kuhajte dok slatko bude gotovo. Maknite ga s vatre, opjenite, prekrijte mokrim ubrusom i ostavite stajati do drugog dana. Tada punite čiste i suhe staklenke, zavežite ih celofanom i stavite na suho i hladno mjesto.

 Sir od dunja (kitenkez). 


Lijepe i zdrave dunje ogulite, izrežite na četvoro,
očistite od koščica i ostatka cvijeta. Dunje stavite kuhati u malo vode, a kada su mekane, ali ne raspadnute, ocijedite i pasirajte. U posudu stavite šećer i malo vode i kuhajte dok se šećer počinje pretvarati u grudice. Na 1 kg pasiranih dunja stavite 1 kg šećera.

 Sada na šećer stavite parirane dunje i kuhajte dobro miješajući kuhačom. Dunje su kuhane, kada kuhačom povučete po dnu, a iza nje ostane čisti trag. U dunje dodajte malo limontusa, dobro promiješajte i odmah ih stavljajte u vodom isplahnute kalupe. 

Masu podjednako poravnajte nožem i ostavite u kalupu dok se stisne. Sir od dunja istresite iz kalupa na dasku ili porculansku zdjelu i stavite na suho i hladno mjesto.

Dunja