ARHIVA: Spremanje zimniceARHIVA BAKINE KUHINJE
recepti za spremanje zimnicebakini tradicionalni recepti za bakine zimnice

Sok od rajčice

objavio 23. ruj 2011. 06:14 Bakinna Kuhinnja   [ ažurirano 23. ruj 2011. 12:03 ]Bakine zimnice:

Sok od rajčice


Sok od rajčice

Nabrzo kuhani sok od rajčica. Zrele, zdrave i svježe rajčice sameljite strojem za mljevenje mesa. Procijedite ih kroz sito da se odstrane sjemenke i kožice. U procijeđeni sok stavite šećer i sol. Na 10 l soka stavite 2 velike žlice soli i 4 velike žlice šećera. Kuhajte u posudi s debelim dnom oko 45 minuta, od trenutka kada sok uzavri. Još vruć sok ulijevajte u čiste, suhe boce, zatvorite vlažnim crijevom, boce složite u košaru obloženu gunjem, pokrijte drugim i ostavite stajati do drugog dana. Spremite na tamno, hladno mjesto. Detaljne upute od trenutka kada se sok ulijeva u boce – imate u receptu: stari način kuhanja rajčica.

Sok od rajčica sa salicilom. Zrele, svježe i zdrave rajčice operite, izrežite na komade i propasirajte kroz pasirku. Dobiveni sok pomiješajte sa salicilom. Na 1 kg rajčica stavite 1 g salicila. Sok ulijte u besprijekorno čiste i suhe boce. Boce zatvorite vlažnim crijevom, zavežite koncem i spremite na tamno i hladno mjesto.

Sos od rajčica - paradajz sos

objavio 23. ruj 2011. 06:08 Bakinna Kuhinnja   [ ažurirano 23. ruj 2011. 12:04 ]Spremanje zimnice:

Sos od rajčica - paradajz sosSos od rajčice - paradajz sos

Zrele rajčice dobro operite, očistite od peteljki i trulih mjesta. Režite ih na komade i stavljajte u veliku posudu s debelim dnom. Dodajte nekoliko slatkih babura, malo lišća i celera i peršina, nekoliko glavica očišćenog i izrezanog luka. Sve zajedno kuhajte dok se kožica odvoji od rajčica. Tako kuhane rajčice propasirajte, da dobijete sok bez kožica i sjemenki. Poželjno je rajčicu nakon pasiranja procijediti kroz sito. Sok od rajčica vratite natrag u posudu, koju prije toga operete. Kuhajte, stalno miješajući, dok se sok ukuha na pola količine.

Boce, u koje ćete spremati sok, dan prije dobro operite i sasvim osušite iznutra i izvana. Prije nego ćete u njih ulijevati sok, treba da ih dobro ugrijete. Još vreli sok ulijevajte u boce pomoću lijevka. Napunjene boce odmah zatvorite vlažnim komadima crijeva, koje dobro napnete preko otvora i zavežete vlažnim komadima crijeva, koje dobro napnete preko otvora i zavežete debljim koncem. Nakon toga veliku košaru ili sanduk obližite gunjem ili perinom. Stavljajte unutra napunjene vruće boce, pazeći da se ne dodiruju. Košaru i boce prekrijte drugim gunjem ili perinom. Na taj način se vrši „sterilizacija“ tj, uništavanje gljivica i bakterije. Znak uspjele sterilizacije jest napeto i uvučeno crijevo za otvor boce. Boce ostavite tako 24 sata, a onda ih stavite na tamno, hladno i suho mjesto. Boce pregledavajte svaki tjedan i ukoliko primijetite plijesan na soku, boce otvorite, sok prokuhajte i dalje pasirajte na već opisan način. Crijeva za zatvaranje boca nabavite kod mesara. Prije upotrebe izrežite ih na komade odgovarajuće veličine i operite u toploj, ali ne vrućoj vodi.

Spremanje zimnice - ajvar

objavio 23. ruj 2011. 05:57 Bakinna Kuhinnja   [ ažurirano 23. ruj 2011. 12:05 ]Spremanje zimnice:

Ajvar


Bakine zimnice: ajvar
.

 Za pripremanje ajvara upotrijebite zdrave i zrele patlidžane i babure. Omjer: 50 komada – 5 većih patlidžana i babura ispecite u pećnici. Još tople, očistite od kože i peteljki, a babure od sjemenja. Sameljite ih strojem za mljevenje mesa, zatim ih zakiselite i posolite po vlastitom ukusu. U veliku posudu debelog dna stavite 2-3 velike žlice kvalitetnog ulja, zagrijte ga, i tada stavite na nj patlidžane i babure. Lagano pržite i često miješajte dok bude dobro uprženo, tj, da prilikom povlačenja kuhačom po dnu posude – dno ostane čisto. Ajvar stavite u čiste, suhe i tople staklenke. U svakoj staklenki ostavite 2-3 prsta praznog prostora. Na ajvar nalijte kvalitetno ulje u visini 1 prsta. Staklenke zavežite pergament-papirom, ohladite i stavite na suho i hladno mjesto.

1-3 of 3