SCOALA YIZONG

LINIA DE TRANSMITERE

    Yi Zong Bagua a fost fondat in 1948 de catre maestrul Zhang Jun Feng in Taiwan dupa ce acesta a parasit China mistuita de turbulentele razboiului civil.
     In dezvoltarea stilului sau propriu, Zhang a urmat arta interna Xingyi din ramura sistemului Hebei a maestrului Li Cun Yi, arta Bagua de pe ramurile Guanghua si Gao Yi Sheng si arta Tai Chi din stilul Hao. Yi Zong este un amalgam a celor trei arte, cuprinzand toate cele trei stiluri interne majore. Pe vremea aceea Zhang a fost singurul in Taiwan care a predat un astfel de sistem de arte martiale, fapt pentru care scoala lui s-a numit Tai Shi Yi Zong (Primul Yi Zong din Taiwan). Academia de Arte Martiale Yi Zong a fost fondata in 1950, loc unde s-a predat Bagua, Xingyi si Tai Chi. 

    In devenirea sa, Zhang Jun Feng a fost indrumat de maestrul sau, Gao Yi Sheng, de la care a invatat formele de Bagua circular si linear (Pre-heaven bagua, post-heaven bagua) si de prietenul sau apropiat, Wu Meng Xia (un alt renumit discipol al lui Gao Yi Sheng) in privinta metodelor de mana si a abilitatilor de lupta.
    Gao Yi Sheng (1866-1951)

    Gao Yi Sheng a fost fondatorul stilului Gao in arta Bagua. La inceputurile formarii sale ca si artist martial a invatat in propria sa familie stilul Shaolin Da Hong Quan, iar mai tarziu a invatat Xingyi de la un maestru renumit, Li Yi Cun. La varsta de 30 de ani, dupa ce a fost infrant de trei ori in lupta de Zhou Yu Xiang, discipol al faimosului maestru Cheng Ting Hua (vestit pentru palma sa fatala), a ajuns sa devina si el discipolul acestui maestru, care stapanea practica celor opt palme de Bagua circular. Dupa moartea maestrului Cheng a invatat de la maestrul de bagua Song Yi Ren din Guanghua cele 64 palme de bagua linear si a constatat ca arta suprema a Bagua-ului este completa doar prin imbinarea formelor circulare cu cele lineare. 


    In deceniile urmatoare si-a dezvoltat si rafinat metodele de antrenament si de lupta, creand stilul Gao Bagua al carui sistem contine practica mersului pe cerc si a celor 8 palme de baza, care pregatesc si introduc pe cele 64 de forme de aplicatii din bagua-ul linear. 
 
    Yi Zong Bagua a fost practicat si transmis de catre maestrul Zhang Jun Feng dupa sosirea sa in Taiwan in 1947. Antrenamentele au fost foarte stricte si renumite pentru dezvoltarea conditiei fizice si a abilitatilor de lupta. Fiecare curs era condus de maestrul Zhang unde demonstra tehnicile direct pe discipolii sai. Ca urmare, numerosi discipoli de-ai sai au dobandit abilitati de lupta foarte solide precum si rafinamentul tehnicilor de bagua, toate acestea facand parte din traditie.

    Maestrul Luo De Xiu 

    A invatat incepand din 1968, Tan Shou Dao, Xingyi si Bagua de la discipolul cel mai apreciat al Maestrului Zhang, Hong Yi Xiang. Dupa 1974 s-a concentrat pe invatarea Bagua-lui, fiind indrumat atat de Maestrul Hong cat si de fratii acestuia (Hong Yi Wen si Hong Yi Mian).

    Maestrul Luo a studiat arta martiala Yi Zong de peste 30 de ani, de-a lungul timpului alaturandui-se discipoli din multe parti ale lumii: Europa, Statele Unite ale Americii si din Orientul Mijlociu.
Luo De Xiu (EU, 2011)