CURRICULA


    Stilul Gao de Bagua pe care il practicam contine o mare varietate de miscari si exercitii, care sunt impartite in trei parti principale. Desigur randurile care urmeaza vor avea mai mult inteles pentru cei care sunt deja familiarizati cu miscarile acestui stil. 
    Cele trei parti principale sunt: Bagua-ul circular, Bagua-ul linear si seturile suplimentare de exercitii .

Bagua-ul circular (Pre-heaven bagua, Xiantian Bagua)

    Bagua-ul circular este menit sa invete practicantul fluiditatea miscarii intr-o varietate de directii. Practic este constituit din mersul pe cerc si scurte secvente de miscari care fac schimbarea directiilor pe cerc, acestea sunt numite schimbarea palmei (palm changes). In stilul Gao, exercitiile de schimbare a palmei sunt elegante si fluide pe din afara, dar contin soliditate si putere pe dinauntru. 
Mersul pe cerc este practicat pentru dezvoltarea echilibrului, a mobilitatii si a alinierii, in scopul potentarii puterii interne. Exista deasemenea un set de posturi ale corpului folosite in mersul pe cerc care in general sunt denumite „cele opt palme de baza” (eight Mother Palms). Deasemenea mai sunt o serie de metode de a pasi pentru a dezvolta diverse insusiri. 
    Miscarile cheie din bagua sunt concentrate intr-o secventa de sine statatoare numita schimbarea palmei simple (single palm change). Practicam schimbarea palmei simple in trei feluri: standard, pe exterior si schimbare fluenta. 
    In continuarea acestei secvente gasim cele opt schimbari de palma care deriva din schimbarea palmei simple luand miscarile de baza si extinzandu-le in diverse directii cu ritmuri diferite. Aceste opt palme sunt adeseori numite „cele opt palme vechi” (the old eight palms). 
    La final exista un set de schimbari ale palmei care condenseaza cele opt schimbari ale palmei intr-o secventa fluida care se numeste dragonul negru isi balanseaza coada (black dragon swings its tail).

Bagua-ul liniar (Post-heaven bagua, Houtian Bagua)

    Bagua-ul liniar este constituit din 64 de forme scurte executate in linie dreapta care contin metode tactice si sunt folosite pentru a concentra puterea in directii specifice pentru aplicatii martiale. Cele 64 de forme sunt impartite in 8 seturi a cate 8 forme. 

    Fiecare set se concentreaza pe o anumita tema. 
  • Primul set contine cercuri si directii cheie. 
  • Al doilea set contine metode de a lovi cu diferite parti ale corpului. 
  • Al treilea set implica tehnici care controleaza doua puncte ale corpului adversarului. 
  • Al patrulea set combina puterea tare si puterea moale. 
  • Al cincilea set se concentreaza pe tehnicile de cot. 
  • Al saselea set contine lovituri de picior. 
  • Al saptelea set foloseste agatarea si lipirea de adversar. 
  • Al optulea set contine metode de “schimbare a mintii”.
    Acest numar mare de forme ofera o enciclopedie in sine a tehnicilor si tacticilor de abordare a conflictului. Pentru a fi un luptator eficient nu este necesar sa cunosti toate cele 64 de forme, dar trebuie sa ai abilitatea de a aplica bine tehnicile care-ti sunt proprii, insusite. 

    Exercitiile suplimentare 

    Exista o varietate de seturi de exercitii suplimentare in stil Gao de Bagua care sunt folosite pentru conditionarea corpului, alinierea corpului, calitatea miscarilor, meditatie si exercitiul cu partener.

Tien gan (Tulpinile ceresti)
    Tien gan este un set de exercitii de intarire a corpului si dezvoltarea calitatii miscarilor, exercitii ce se gasesc rareori in afara stilului Gao de Bagua. Este posibil sa extragem aplicatii direct din aceste tehnici, dar scopul lor principal este de-a dezvolta puterea prin studiul diferitelor planuri de miscare. 

Jiben shoufa (Forme de baza)

    Sunt constituite din opt exercitii simple ce dezvolta coordonarea, ritmul si unitatea din interiorul corpului asa cum sunt aplicate la tehnicile de mana. Studiul Jiben shoufa releva legatura lor directa cu shimbarile de palma din Xian tian si Huo tien.

Qigong si Neigong sau exericitii de respiratie si exercitii interne
    Exercitii variate de qigong sunt folosite in stilul Gao de Bagua pentru a calma mintea, a coordona corpul si a imbunatatii sanatatea. Deasemenea exista un set de exercitii de Neigung care urmareste dezvoltarea coordonarii subtile si conectarii in interiorul corpului. Acestea sunt componente ale sistemului care deasemenea au o semnificativa calitate meditativa. 

Exercițiul cu partener 
    Exista înlănțuiri dinamice de mișcări și de pași executate cu ajutorul unui partener, care au scopul de a pregăti practicantul pentru luptă. Prin aceste exerciții practicantul învață în mod ludic aplicarea și dozarea forței proprii, precum si estimarea distanței optime față de adversar. Pe parcurs, aceste mișcări sunt interiorizate, asimilate de catre practicant, devenind ca niste reflexe ce pot fi activate în situații de stres și tensiune. 

Forme de armă 
    În școala noastă se predau forme de armă cu baston și sabie. Deoarece în zilele noastre ambele arme și-au pierdut importanța în luptă, accentul se pune pe dezvoltarea puterii, a mobilității și a coordinării.  Lucrul cu bastonul greu este foarte intensiv și dezvoltă puterea, în schimb, formele de sabie dezvoltă miscarile fine și dexteritatea. Astfel formele vechi de armă din Bagua rămân importante pentru artele marțiale moderne aducând beneficii practice.

Lupta
    Lupta este esenţială în tradiţia şcolii Yizong, deoarece toate mişcările şi formele din Bagua-ul circular şi cel liniar sunt tehnici aplicabile în luptă. Nu există mişcări de prisos sau fără sens în arta Bagua, tocmai de aceea este considerată cea mai eficientă artă marţială. 
    Lupta este o componenta a oricarui exerciţiu, astfel ca practicantul să se dezvolte în mod gradual: utilizând la început tehnici de bază simple, mai apoi tehnici combinate complexe, până la stăpânirea artei în lupta liberă. 
    În Bagua Zhang nu sunt reguli de luptă, iar ca urmare nici competiţii. Practicantului îi este transmis un concept de luptă ce constă din mult mai mult decât tehnici de box şi lovituri cu piciorul. Acest concept de luptă conţine profunzimi ale trăirii existenţei, esenţa transformării, ce se manifestă în nenumerate forme pe parcursul întregii vieţi umane. 
    Bagua Zhang este o artă marţială a transformării în sensul cel mai profund al cuvântului. Vă invit să o descoperiţi şi să vă îmbogăţiţi viaţa cu intelesurile ei.