BAGUAZHANG

    Stilul intern de Kungfu, numit Bagua, este un elegant si eficient sistem chinezesc care are o mare profunzime si multiple aplicatii. Demonstratiile acestei arte prezinta in miscari o fluiditate precum a apei, creand spirale orizontale, rasturnari si transformari verticale. 

    Bagua, alaturi de Xingyi si Taichi sunt considerate cele trei stiluri principale de arte martiale interne chinezesti.

Dong Hai Chuen    Bagua isi are originile in China secolului al XIX-lea unde il descoperim pe recunoscutul maestru Dong Hai Chuan. Arta in sine are radacini care le putem urmari in artele martiale chinezesti vechi, in scoala taoista Long Men (Poarta dragonului) si in stravechiul tratat chinezesc al transformarilor Yijing.
    Exista numeroase legende care povestesc despre originile Bagua-ului si toate acestea il considera pe Dong Hai Chuan (1797-1882), fondatorul acestui stil. Dong a fost foarte pasionat de artele martiale si era cunoscut in satul lui natal inca din tinerete drept un om de o putere incredibila. In deceniul 1850-1861 el a calatorit prin numeroase regiuni ale Chinei testand si raspandind arta sa.
    
La inceputuri, stilul Bagua a fost denumit Muo Men, datorita faptului ca privit dinafara, se asemana cu impingerea pietrelor de moara (in limba chineza Muo inseamna piatra de moara, iar Men inseamna scoala). Cu timpul, stilul s-a maturizat si a devenit codificat, conturandu-se la inceput 8 posturi de baza ale palmelor, cunoscute si sub numele de Ba mu zhang (the Eight Mother Palms). 
Apoi, fiecare dintre aceste posturi s-a dezvoltat mai departe, fiind bazate pe schimbarea directiilor (dreapta-stanga, sus-jos, directiile centrului), ajungandu-se la 64 de posturi (zhang). Dong si succesorii sai au numit mai tarziu aceasta arta martiala, Bagua Zhang (Palma celor 8 trigrame) datorita similitudinilor cu transformarile trigramelor si combinarea lor din Tratatul transformarilor - Yijing. In prezent sunt populare si denumirile de Bagua-palmele inlantuite (Bagua Linking Palms),  Palmele corpului care innoata (Bagua Swimming Body Palms), Palmele inlantuite ale corpului ce innoata (Bagua Swimming Body Linking Palms).
  
    Bagua este un stil de arta martiala care solicita antrenarea structurilor interne cat si externe ale practicantului. In principal, pe interior modeleaza Qi-ul si gradul de constientizare, iar in exterior, structura fizica, tempo-ul si functionalitatea. 
    Seturile standard de miscari din Bagua se impletesc cu exercitiile de Daoyin si Qigong, antrenamentele continand si exercitii de rasuciri, rasturnari, deplasari si intoarceri. In practica artei, accentul este pus pe obtinerea calmului in miscare.