Rèquiem de Duruflé

Polifonia sacra de J.S. Bach i M. DurufléPRESENTACIÓ

El contingut d'aquest concert està centrat en la música del compositor francès Maurice Duruflé (1902-1986). Encara que a casa nostra és relativament poc conegut, la seva figura és una de les més importants en l'àmbit compositiu francès. Organista de professió –va ser assistent a Notre-Dame de París i titular a l'església de Saint-Étienne-du-Mont–, també va exercir de professor de composició al Conservatori Superior de París.

El Requiem, opus 9, és una de les seves obres més interpretades.  Molt a prop de l'estètica del seu predecessor Gabriel Fauré (l'estructura, els solistes i l’orquestració ens fan pensar en el seu popular Requiem), la música de Duruflé mostra una especial habilitat del compositor per mantenir la fluïdesa del cant gregorià (que utilitza sovint com a tema), en una estructura propera a l'harmonia modal  que ens acosta als orígens de la polifonia. El Requiem és, sens dubte, una obra profunda, serena, d'un transfons poètic molt important i d'una gran bellesa. 

Per completar el concert, es comença amb els Quatre Motets del mateix autor, extrets de temes gregorians molt populars i versionats polifònicament amb un gran ofici.

Com a contrapunt a l'estètica de Duruflé, tan fonamentada en la tradició, presentem el motet de J.S.  Bach Jesu, meine Freude. El compromís del gran compositor alemany amb l'expressió religiosa i la tradició,  fan que aquest motet sigui el complement ideal per a aquesta proposta. Esperem que en gaudiu tant com nosaltres n’hem gaudit en els assaigs de preparació.

Josep Prats

Director de la Coral Cantiga