MITOLOGIA‎ > ‎

LA GUERRA DE TROIA

Les causes:
En realitat la guerra de Troia comença al banquet de les noces de Tetis i Peleu, perquè Eris -la Discòrdia- no hi fou convidada, per això des de l'entrada va llançar una poma amb una inscripció que deia: 'Per la més bella'. Hera, Afrodita i Atena es barallen de seguida per la poma i decideixen posar com a jutge Zeus, però aquest els diu que cerquin algú sense importància. 
Paris, el fill de Príam el rei de Troia, va ser abandonat a un bosc després que la seva germana Cassandra, que tenia la capacitat de predir el futur, digués que ell seria la causa de la destrucció de Troia.
Hermes, que cercava algú sense importància, va donar la poma amb la inscripció a Paris pensant-se que era un pastor qualsevol, i al punt les tres deesses l'intenten subornar: Hera amb riqueses, Afrodita amb la dona més bella de l'existència i Atena amb la glòria de la guerra i victòries infinites.

Paris va triar la dona més bella del món, anomenada Hèlena. Afrodita va aconseguir que Paris tornés a ca seva, on vivia amb els seus pares Príam i Hècuba.
Paris va ser convidat a una festa al palau de Menelau, home d'Hèlena, quan hi va anar i es va trobar amb ella, Paris i Hèlena decideixen fugir junts cap a Troia.
Quan Menelau s'adona de la fugida de la seva dona amb Paris cap a Troia, va reunir un gran exèrcit, dirigit per Agamèmnon, germà gran de Menelau. Dins aquest exèrcit trobam Aquil·les, considerat el millor guerrer, Ulisses el més astut i Àjax que era un gegant, a més també hi havia entre molts d'altres, Pàtrocle que era amic i cosí d'Aquil·les.

La guerra:
Els grecs arriben a Troia i varen intentar envair-la durant deu anys, però els troians, dirigits pel fill de Príam, Hèctor, es resisteixen.
Els grecs ataquen els petits pobles dels voltants i com a venjança rapten na Briseida. Agamèmnon se la va llevar a Aquil·les i aquest, enfadat, decideix no lluitar.
Els grecs ho estan passant molt malament i per això Pàtrocle decideix lluitar amb les armes d'Aquil·les, que són més poderoses per espantar els Troians, amb la mala sort que Hèctor mata Pàtrocle pensant-se que era Aquil·les. Aquil·les quan s'adona d'això decideix tornar i mata Hèctor. Príam va aconseguir que Aquil·les li tornés el cos del seu fill.
Paris aconsegueix, ajudat per Apol·lo matar a Aquil·les amb una fletxa al taló, el seu punt dèbil.

Fi de la guerra:
Els grecs seguint ordres d'Ulisses, varen pensar un pla per conquerir Troia. Varen construir un cavall de fusta que varen deixar com ofrena a les portes de Troia, els grecs returen les naus i fan veure que se'n van, però s'amaguen darrera una illa que hi ha davant Troia.

Dins el cavall van amagats els soldats grecs dirigits per Ulises. Quan els Troians decideixen acceptar l'ofrena, fiquen el cavall dins Troia, se fa de nit i diuen que s'ocuparan d'ell; mentre els troians dormen, els grecs aprofiten per sortir del cavall i conquerir Troia des de dins.
Un cop assaltada Troia, cremada, morts els homes i repartides les dones i el botí, els grecs emprenen el retorn a casa, però molts d'ells moren durant la travessia o en arribar a casa perquè els déus s'han enfadat, ja que varen ser irrespectuosos amb els troians i no varen fer correctament la destrucció de la ciutat.
Comments