Időskori masszázs


Az érintés csodája

Okleveles gyógymasszőreink szakmai gyakorlatuk során nemcsak sérült gyermekek kezelését sajátíthatták el, hanem tapasztalatot szerezhettek idős otthonokban is: ezzel az elméleti és gyakorlati tudással szakszerűen és  empatikusan  képesek segíteni a testi tüneteken,javítva a betegek mentális-lelki állapotát.

 

 

  

 

Amikor valamelyik szerettünk vagy gyermekünk sír, önkéntelenül is átöleljük, megsimogatjuk az arcát, a fejét, a karját, a hátát: érintésünkkel vigasztaljuk őt. Boldogságunkban is előfordul, hogy ölelkezünk. Sokszor nem érezzük elegendőnek a szavakat és a metakommunikációt, ezért fizikailag is megerősítjük mondanivalónkat. Az érintés létszükséglet: érzékelő sejtek milliói továbbítják agyunk felé a gyengédséget, amely varázslatos hatású lehet. A masszázs képes megszüntetni a szorongást, a feszültséget, feloldani a stresszt, erősíteni az immunrendszert, csillapítani a fájdalmakat. Ebben legfontosabb szerep a kéznek jut, hiszen csak kezünk képes simítani, gyúrni, dörzsölni, ütögetni, egyszóval masszírozni.

Minden masszázs célja a szervezet regenerációjának támogatása, és az öngyógyító erők fokozása.

 

A masszázs hatása magzati és idős korban


Már az anyaméhben fejlődő magzat is részesül természetes és automatikus masszázsban az anya testének mozgása által.
Idős korban a rendszeres masszázs nem csupán frissességet ad, de a megerőltetés és a sérülések kockázatát is minimalizálja. Segíti a betegek és gyengélkedők felépülését, valamint oldja a feszültséget. Enyhíti az öregedéssel együtt járó magányérzetet. Az öregek sokat szenvednek a simogató kéz hiányától.


Enyhíti a stressz hatásait


Sokak számára az ellazulás, relaxáció nehéz feladat, mégis nagyon fontos, hiszen napjainkban a stressz egyre több panaszt és betegséget vált ki. Az általános orvosokat 90%-ban olyan stresszhez kapcsolódó panaszok miatt keresik fel, mint a fej-, hát- és nyakfájás, szem túlterhelés, gyenge koncentrálóképesség, szorongás, depresszió, ingerlékenység, harag, magas vérnyomás, kimerültség stb.
A masszázsterápia nem csak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is. A masszázs aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, vérnyomás és keringés helyreállását
A masszázsterápia segít tudatosítani a testben önkéntelenül fenntartott feszültségeket. Minél inkább tudatosodnak a test reakciói, annál gyakrabban fogja időben felismerni a feszültségek kialakulását, és így tudatosan megszabadulhat azoktól, még mielőtt kifejthetnék káros hatásukat a szervezetre.

Jobb alvást biztosít


A relaxációs masszázs ellazítja a feszült izmokat és megnyugtatja az idegrendszert, ami a test ritmusának lelassulását idézi elő. Ennek következtében csökken a vérnyomás, lelassul a szívritmus, mélyebb és szabályosabb lesz a légzés és így megteremtődnek a pihentető alváshoz szükséges feltételek.

Fokozza az izmok teljesítőképességét


A masszázs közvetlen hatásaként csökken az izomtónus, fokozódik az anyagcsere és így növekszik az izmok rugalmassága és teljesítőképessége. A fáradt izmok gyorsabban regenerálódnak, állóképességük javul.
Javítja a bőr állapotát
A nap, szmog, hiányos étrend és a természetes öregedés mind hozzájárulnak a bőr kiszáradásához, ráncosodásához és fiatalos jellemzőinek általános elvesztéséhez. A masszázs kitágítja a bőr kapilláris ereit, ezzel növelve a létfontosságú, sejteket tápláló anyagok felvételét, és felgyorsítja az ártalmas méreganyagok eltávolítását. A fokozott vérkeringés elősegíti a bőr megfelelő nedvességtartalmának biztosítását, megakadályozva annak kiszáradását és viszketését.

Enyhíti a krónikus fájdalmat


Nagyon sokunknak sérülésekből vagy betegségekből származó krónikus fájdalmakkal kell élnünk mindennapjainkat. A masszázsterápia segíti a fájdalmat előidéző állapot megszüntetését, azon kívül önmagában is fájdalomcsökkentő hatású. A szakképzett masszőr-terapeuta kezével olyan ingerületeket gerjeszt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Ezen kívül az agyat endorfin (a test természetes érzéstelenítőjének) kiválasztására készteti, ami mesterséges gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmat, és a kellemetlen közérzetet.

 

Hasznos link:

http://nyugdijas.lap.hu/