Saint-Rémy-de-Blot

Saint-Rémy-de-Blot

Algemene informatie:Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaart


Bezienswaardigheden:

1. Château Rocher - Château fort de Blot le Rocher

Op 150 meter boven de 'Gorges de Sioule' vind je hier de ruïnes van een burcht uit de XIe en XIIe eeuw. Van hieruit controleerde men de "Pont de Menat", de enige brug over de Sioule tussen Ébreuil en Châteauneuf-les-Bains. De ligging ervan was dan ook strategisch perfect uitgekiend. 

Al in de Xe eeuw had je hier aan de voet van het klif een mottekasteel. Het was in de XIe eeuw dat Archambaud le Fort, Heer van Bourbon, hier zijn burcht liet bouwen. Toen Philippe Auguste de Auvergne had veroverd, liet hij deze burcht in 1213 aanpassen en verbouwen volgens de plannen van het "Château Gaillard".

In 1365 - in volle Honderdjarige Oorlog - werd het kasteel, na verraad, ingenomen door een troep huurlingen in dienst van de Engelsen aangevoerd door Bertucat d'Albert. In datzelfde jaar nog zou het kasteel aan Jean II de Chauvigny de Blot, een vazal van de Hertog van Bourbon, overgedragen worden.

Vanaf de XVe eeuw verloor de burcht haar strategisch belang. Men liet ze dan ook links liggen en zo begon toen het langdurig verval. Op het einde van de XVIIIe eeuw was het 'château Rocher' volledig ten prooi gevallen aan de weersomstandigheden.

Saint-Rémy-de-Blot - Château Rocher

Pas in 1964 kwam daar verandering in. Toen begon men met de consolidatie en de restauratie van de kasteelruïne en werden er op de site steeds meer evenementen georganiseerd.

Om deze burcht te kunnen betreden moest je drie verdedigingsgordels passeren. Je liep eerst door een poort het benedenplein op. Van daar moest je dan in de richting van het kasteel klimmen, tot aan een ophaalbrug, gedeeltelijk opgetrokken uit steen. Daar liep je dan de gracht over en zo door een poort door de omwalling heen. Vervolgens trok je langs een barbacane naar een volgende ophaalbrug, waar je dan uiteindelijk onder de hoofdpoort door aankwam bij de donjon.

De burcht telde ook nog drie andere torens.


  • Gegidste bezoeken zijn elke woensdag in juli en augustus mogelijk om 11h00, 14h00 en 16h00.
  • De rest van het jaar op afspraak bij het Maison de Pays de Menat, 
Tél. : 04.73.85.51.15

2. Pont-de-Menat

Deze brug ligt voor de helft op het grondgebied van de gemeente Saint-Rémy-de-Blot en voor de helft van de gemeente Menat.