Montfermy

Montfermy

Algemene informatie:

Montfermy is een mooi dorpje, verborgen in de vallei van de meanderende Sioule. De naam - 'Mons Fruminus' - verwijst naar de heilige Firminus.

Een legende verhaalt hoe op een dag Saint Brachion – een vertrouweling van Sigisvald, zoon van Clovis – tijdens een everzwijnenjacht in de buurt van Pionsat een kluizenaar, Emilien genaamd, ontmoette. Deze Emilien kon hem ervan overtuigen in een klooster binnen te gaan. Brachion koos voor de abdij van Menat waarvan hij later de grote hervormer zou worden. Het was zijn uitdrukkelijke wens ooit begraven te worden op een zo ruige en desolaat mogelijke plaats. Dat werd het latere Montfermy.

In 576 begon men met de bouw van het gebedshuis, waar de heilige in 578 werd begraven. Op diezelfde plek werd later een klein romaans kerkje gebouwd, gewijd aan Saint-Léger dat je vandaag nog kan bezoeken. In 1118 behoorde Montfermy aan de abdij van Ebreuil, die er in 1130 een priorij liet bouwen.

Kaart:


Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaart

Bezienswaardigheden:

1. Eglise Saint-Léger de Montfermy

Zowel het koor, als de toren boven de viering en als de absidiolen die de armen van het transept vormen, zijn romaans. Het schip werd in de XIXe eeuw verbouwd.

Binnen in de kerk zie je niet alleen verschillende mooie kapitelen, maar ook muurschilderingen uit het begin van de XIVe eeuw. Ze werden ontdekt bij renovatiewerken in de jaren 1980 en maken deze kerk tot een echt pareltje.

Montfermy - Eglise Saint-Léger de MontfermyDe fresco op de noordelijke muur toont een kerk in aanbouw. Arbeiders gebruiken daarbij de stenen van een ruïne van een burcht. Daar onder zie je een afbeelding van zeven personen bedekt met een sluier knielen voor een geestelijke. Dit zou een huwelijksviering uitbeelden.

Op de zuidelijke muur zie je een begrafenis in een massagraf, bijgewoond door zowel monniken als abten of bisschoppen. Het zou wel eens kunnen dat dit de begrafenis voorstelt van monniken, omgekomen bij de instorting van het gewelf, maar dat blijft tot nu een hypothese.

Montfermy - Cascade de Montfermy

2. Cascade de Montfermy
 
De Sioule beschreef rond Montfermy oorspronkelijk vier meanders na elkaar. Door het afgraven van een landtong tussen twee ervan, verkreeg men een ideale locatie voor de bouw van een watermolen. Van deze molen zie je nu nog de ruïnes links van de waterval.


Montfermy - Fontaine La Brigitte

3. Fontaine La Brigitte
 
Deze fontein – een creatie van Yves Gaude uit Chapdes-Beaufort - ligt op de oever van de Sioule. Ze toont ons Brigitte die een stenen emmer laat vollopen.