Parcours

Parcours


Algemene informatie:

Om Clermont-Ferrand te ontdekken zijn er een aantal vrij toegankelijke thematische wandelingen uitgestippeld door het office du Tourisme. U kan de folders verkrijgen in het kantoor van het Office du Tourisme of u kan ze downloaden via deze site.

Deze wandelingen worden aangeduid door middel van bronzen medaillons die op regelmatige afstanden zijn aangebracht in de voetpaden. Voor elk van de vier parcours wordt een andere afbeelding gebruikt van een beroemd personage uit de rijke geschiedenis van Clermont-Ferrand: Vercingétorix, Urbain II, de Gravin G. en Blaise Pascal.

Drie van deze parcours starten op de Place de la Victoire, nabij de Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption. Het vierde parcours, dat u het oude centrum van Montferrand laat ontdekken, start aan het Musée d'Art Roger-Quilliot.

Naast de originele aanduiding op de grond, vindt u langsheen de verschillende parcours bij alle bezienswaardigheden ook informatiepanelen. De informatiepanelen hebben een welbepaalde kleur die u (naast de reeds vermelde medaillons) nog eens aangeeft op welk parcours u zich bevindt.


De verschillende parcours zijn de volgende:

Deze wandeling leidt u doorheen de wijk van de antiquairszaken en kunstgalerijen, het onderscheidt zich door de rijkdom van het culturele patrimonium langs onder meer verschillende "hôtels", mooie fonteinen en parels van de Romaanse kunst waarvan de Basilique Notre-Dame-du-Port het mooiste voorbeeld is.Dit parcours leidt u zowel langsheen middeleeuwse als hedendaagse bezienswaardigheden door het commerciële hart van de stad, doorheen de winkelstraten en langs de terrasjes.Dit is het parcours dat het meest eclectisch is. Het leidt u via smalle middeleeuwse straten naar boulevards uit de XVIIIe en XIXe eeuw. Van het musée Bargoin leidt het u naar de jardin Lecoq.Dit parcours leidt u langsheen de omwallingen die de stad vroeger beschermden. U maakt er kennis met de belangrijke tijdsperiodes in de geschiedenis van Montferrand, van het XIIe-eeuwse kasteel tot de fabrieken en arbeiderswijken uit de XXe eeuw. 

Romaanse huizen, XIIIe eeuwse 'hôtels' van leden van het hof van de Graaf, vakwerkhuizen uit de XVe en XVIe eeuw, gotische 'hôtels' en 'hôtels' opgetrokken in Renaissancestijl met rijk gesculpteerde gevels, kan u allemaal ontdekken langsheen dit parcours.

Het orgelpunt van dit parcours is het musée d'Art Roger-Quilliot met een collectie kunstwerken die gaan van de Middeleeuwen tot de dag van vandaag.Naast deze vier parcours heeft u ook de mogelijkheid het 'Circuit des fontaines' te volgen. Dit leidt u met behulp van een ganzenbord langsheen 26 fonteinen in zowel Clermont als Montferrand. Daarnaast ontdekt u ook talrijke andere bezienswaardigheden.Dit parcours, dat is aangeduid door verschillende informatiepanelen met het silhouet van Mercurius erboven, leidt u langsheen verschillende archeologische vindplaatsen. Mercurius leidt u langsheen de stad uit de Oudheid met zijn verschillende wijken: de woonwijk, de voorstad, het stadscentrum en de openbare monumenten.