Musea

Musea

Algemene informatie:

Een echte aanrader voor zowel klein als groot is het museum 'L'aventure Michelin'. Je kinderen kunnen er verschillende spelletjes spelen, zoals tegen tijd een wiel vervangen, met race-autootjes rijden, etc... Let wel op, op drukke dagen ben je best je tickets online te bestellen doordat er een limiet staat op het aantal personen die tegelijkertijd in het museum mogen rondlopen.

Daarnaast is ook een bezoek aan 'L'espace Art Roman' verrijkend. Het bevindt zich in het gebouw va het Office de Tourisme en de toegang is gratis.

Wenst u de andere stedelijke musea te bezoeken, dan kan het voordelig zijn een combiticket aan te kopen.


Kaart:


1. L'espace Art Roman


In “L’espace Art Roman” wordt u de volledige geschiedenis en de evolutie van de Romaanse kunst uit de doeken gedaan. Vooral bijzonder is de tentoonstelling over de restauratie van de “Notre-Dame-du-Port” met twee uiterst zeldzame XIe-eeuwse beelden.

“Le jeu de la pierre et de la foi” is een filmvoorstelling die de mooiste Romaanse bouwwerken belicht, die je ook terugvindt op de lichtgevende kaart waarop de 250 voornaamste sites van de Romaanse kunst in het Centraal Massief aangeduid staan.

 • Openingsuren
Van 01 Sep tot 30 Jun
Van maandag tot vrijdag van 09h00 tot 18h00
Zaterdag en zon- en feestdagen van 10h00 tot 13h00 en van 14h00 tot 18h00

Van 01 Jul tot 31 Aug
Van maandag tot vrijdag van 09h00 tot 19h00
Zaterdag en zon- en feestdagen van 10h00 tot 19h00

Gesloten op 25 Dec en 01 Jan


 • Inkomprijs
Gratis toegang

 • Adres
Maison du Tourisme
Place de la Victoire
63000 Clermont-Ferrand
2. L'Aventure Michelin

Dit 2000 m² grote museum toont de bezoeker het Michelin-verhaal van gisteren, vandaag en morgen. Deze unieke locatie is gelegen in Clermont-Ferrand op de industriële site van Cataroux. U kan er talrijke stukken ontdekken uit de collectie van het Michelin-patrimonium, waarvan sommigen uniek of onuitgegeven zijn. Zo wordt u ondergedompeld in het inspirerende verhaal van de gebroeders Michelin, een avontuur dat meer dan 120 jaar geleden begon...


 

Clermont-Ferrand - L'aventure Michelin • Openingsuren
Van 01 Sep tot 30 Jun: alle dagen open van 10h00 tot 18h00 (uitgezonderd maandag)
Van 01 juli tot 31 augustus: open alle dagen van 10h00 tot 19h00


 • Inkomprijzen

 Volwassene 9 €
 +60-jarigen 8 €
 Kinderen (-7 jaar) gratis
 Kinderen (7-18 jaar) 5 €
 Familiepack (4 personen waarvan tenminste 1 tussen 7-18 jaar) 23 €


 • Adres
32 rue du Clos-Four
63100 Clermont-Ferrand

3. Musée Bargoin

Het "musée Bargoin" telt twee afdelingen: de ene gewijd aan de archeologie en de andere aan tapijten en textielkunst.

Departement archeologie
 
Deze afdeling heeft een grote collectie stukken die getuigen van het rijke verleden van de Arvernes. Het chronologische bezoekparcours behandelt drie grote periodes: de Prehistorie, de Brons- en IJzertijd en de Gallo-Romeinse periode.

Hier zie je een grote collectie stukken die getuigen van het rijke verleden van de Arvernes. Het chronologische opgestelde parcours behandelt drie grote periodes: de Prehistorie, de Brons- en IJzertijd en de Gallo-Romeinse periode.

Bij elk van deze periodes worden er verschillende thema's aangesneden die ondersteund worden door vondsten uit de omgeving van Clermont, onder andere uit de graven ontdekt nabij Martres-de-Veyre en de tempel van Mercurius op de top van de Puy-de-Dôme.
De zaal met ex-voto geeft u een volledig beeld van de grootste verzameling van Gallo-Romeinse houten ex-voto.

In de ontvangsthal brengt de 'espace Actualité' u op de hoogte van nieuwe ontdekkingen van sites en van nieuwe aankopen en restauraties door het museum.

Musée BargoinDepartement tapijten en textielkunst

Deze afdeling stelt een zeldzame collectie tapijten en textielkunst tentoon afkomstig uit Iran, Turkije, de Kaukasus, Centraal-Azië, China, Tibet, de Maghrebwoestijn, Congo en Kameroen. Door het fragiele karakter van deze collectie kunnen deze niet permanent tentoon worden gesteld en wisselt de tentoonstelling van deze collectie af met andere tijdelijke tentoonstellingen.
 

 • Openingsuren
Open van dinsdag tot zaterdag steeds van 10h00 tot 12h00 en van 13h00 tot 17h00.
Op zondag open van 14h00 tot 19h00
Gesloten op 1 Jan, 1 Mei, 1 Nov en 25 Dec


 • Inkomprijs
Volwassene: 5 €
-18 jarigen: Gratis

Pass’ 3 musées (Musée Bargoin, Musée d'Art Roger-Quillot, Musée Henri Lecoq) : 9.50 €

 • Adres
Rue Ballainvilliers 45
63000 Clermont-Ferrand


4. Musée d'Art Roger-Quillot / Musée des Beaux-Arts

Het gebouw
 
In juni 1992 opende het “musée des Beaux-Arts” zijn deuren. Het complex – dat in 2000 nog eens werd uitgebreid met 1000 m² - is een van de mooiere realisaties uit het einde van de XXe eeuw. 

Eigenlijk is dit museum ondergebracht in een deel van wat ooit het “Palais Vieux” was, waar vroeger het gerechtshof van de “Cour des aides d'Auvergne, du Limousin et de Marche” zetelde. 

In 1630 – bij de samensmelting van Montferrand en Clermont - bracht Louis XIII dit “Cour des Aides” over van Montferrand naar Clermont. De gebouwen in Montferrand werden toen aan het Jezuïetencollege geschonken, dat er maar een deel van gebruikte. Het overige deel werd in 1637 aan de “Soeurs de Saint-Ursule” overgedragen. 

Toen de Jezuïeten in 1663 van Monferrand naar Clermont verhuisden, namen de Ursulinen het volledige gebouw over. In 1702 lieten de zusters in de buurt een kapel bouwen. In 1769 breidden ze hun klooster nog uit met een vleugel. 

Tijdens de Franse Revolutie moesten ze dit gebouw echter verlaten. Maar in 1801 werd alles terug overgedragen aan de bisschop van Clermont. Die gebruikte het tot in 1905 als “grand seminaire”. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het een hospitaal. Daarna werd het, tot in 1982, een kazerne van de gendarmerie. 

Twee jaar later werd het complex terug aangekocht door de stad Clermont-Ferrand. Die liet het volledig verbouwen: het zuidelijke deel werden sociale woningen, het noordelijke deel een museum. Uit de XVIIIe eeuw zijn alleen nog de gevel en de kapel bewaard gebleven.

Musée d'Art Roger-Quillot
De collecties

Verspreid over zes verdiepingen vind je er alle vertegenwoordigers van de Schone Kunsten, van de Middeleeuwen tot nu. De werken worden chronologisch tentoongesteld, met per tijdsperiode een zaal of ruimte.

Op het gelijkvloers vind je vooreerst de zaal van 'De Middeleeuwen' (vanaf de XIIe eeuw). Hier zie je niet alleen Romaanse kapitelen uit de regio, maar ook enkele prachtige houten beelden zoals de “Vierge de Vernols” en de “Notre-Dame d'Usson”.

Verderop heb je dan de 'Renaissance'-zaal met tal van waardevolle schilderijen zoals de ‘Christuspassie’ van Cornelis Engebrechtsz, maar ook meubilair en beelden zoals de ‘Pallas-Athena’ van Léonard Sarson.

Daar naast heb je nog de zaal van de 'XVIIe en XVIIIe eeuw'. Hier zie je naast de schilderijen van enkele lokale schilders ook nog werken van gerenommeerde Franse, Italiaanse en Noord-Europese meesters (o.a. Theodore Rombouts).

Op de tweede verdieping heb je de zaal van de 'XIXe eeuw' waar men je een beeld krijgt van de lokale geschiedenis via een groot aantal werken.

De collecties van het museum omvatten onder meer werk van Cristofano Allori, Simon Vouet, Philippe de Champaigne, Jacques Blanchard, Il Sassoferrato, Carlo Dolci, Donato Creti, Carlo Cignani, Giulio Cesare Procaccini, Theodore Rombouts, Jan Fyt, Hyacinthe Rigaud, Carle Van Loo, Joseph Vernet, François Boucher, Jean-Marc Nattier, Joseph-Marie Vien, Théodore Chassériau, Camille Corot, Gustave Doré, Othon Friesz en Bernard Buffet. • Openingsuren
Open van dinsdag tot zaterdag steeds van 10h00 tot 12h00 en van 13h00 tot 17h00.
Op zondag open van 14h00 tot 19h00
Gesloten op 01 Jan, 01 Mei, 01 Nov en 25 Dec


 • Inkomprijs
Volwassene: 5 €
-18 jarigen: Gratis
Pass’ 3 musées (Musée Bargoin, Musée d'Art Roger-Quillot, Musée Henri Lecoq) : 9.50 €


 • Adres
Place Louis-Deteix
63100 Clermont-Ferrand

5. Musée Henri Lecoq

Het musée Henri Lecoq is het oudste der musea in Clermont-Ferrand. Het telt meer dan 650.000 objecten. Het museum behandelt zowel planten, geologie, mineralen, paleontologie, zoologie als de geschiedenis van wetenschappen en technieken.

Het museum vernieuwt regelmatig de tentoongestelde collecties.


 • Openingsuren
Open van dinsdag tot zaterdag steeds van 10h00 tot 12h00 en van 13h00 tot 17h00.
Op zondag open van 14h00 tot 19h00
Gesloten op 01 Jan, 01 Mei, 01 Nov en 25 Dec


Musée Lecoq


 • Inkomprijs
Volwassene: 5 €
-18 jarigen: Gratis
Pass’ 3 musées (Musée Bargoin, Musée d'Art Roger-Quillot, Musée Henri Lecoq) : 9.50 € • Adres
Rue Bardoux 15
63000 Clermont-Ferrand

6. Centre photographique / Hôtel de Fontfreyde


In het Hôtel de Fontfreyde bevindt zich nu het Centre photographique waarin regelmatig tentoonstellingen plaatsvinden. Deze tentoonstellingen zijn vrij toegankelijk. Voor elke tentoontselling bestaat de mogelijkheid van een geleid bezoek tegen betaling van 4€.Wilt u meer te weten komen over de architectuur van dit gebouw, ga dan naar Clermont-Ferrand: Historische en culturele bezienswaardigheden.

 • Openingsuren
Open van dinsdag tot zaterdag van 14h00 tot 19h00.
Gesloten op zondag en maandag en op 1 mei, 1 Nov en 25 Dec.

 • Inkomprijs
Gratis
Geleide bezoeken: 4 €

 • Adres
Kruispunt van de Petite-Rue-Saint-Pierre en de Rue des Gras
63100 Clermont-Ferrand