Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand

Algemeen:

Praktisch

Wanneer u Clermont-Ferrand wilt bezoeken bent u best er een volledige dag voor uit te trekken. Wil je dat met een geleid bezoek doen, dan wendt u zich tot het Office de Tourisme. Doe je dat op eigen initiatief, dan is het aangeraden op voorhand reeds te bepalen wat u wenst te bekijken. Door de veelheid aan bezienswaardigheden bent u immers bijna verplicht een selectie te maken. De bedoeling van deze webpagina is u te helpen bij het maken van deze selectie.

Er zijn een aantal vrij toegankelijke thematische wandelingen uitgestippeld door het Office du Tourisme. U kan de folders verkrijgen in het kantoor van het Office de Tourime of downloaden via deze site. Deze wandelingen worden aangeduid door middel van bronzen medaillons die op regelmatige afstanden zijn aangebracht in de voetpaden. Voor elk van de vier parcours wordt een andere afbeelding gebruikt van een beroemd personage uit de rijke geschiedenis van Clermont-Ferrand: Vercingétorix, Urbain II, de Gravin G. en Blaise Pascal.


Folder betreffende de geleide bezoeken door het Office de Tourisme in 2013:


Office de Tourisme

  • Adres
Place de la Victoire
63000 Clermont-Ferrand
Tel: 04.73.98.65.00

  • Openingsuren
Van 01 Sep tot 30 Jun
Van maandag tot vrijdag van 09h00 tot 18h00
Zaterdag en zon- en feestdagen van 10h00 tot 13h00 en van 14h00 tot 18h00

Van 01 Jul tot 31 Aug
Van maandag tot vrijdag van 09h00 tot 19h00
Zaterdag en zon- en feestdagen van 10h00 tot 19h00

Gesloten op 25 Dec en 01 Jan


Wenst u liever uw eigen parcours uit te stippelen, dan vindt u op de onderliggende pagina's bij elke bezienswaardigheid het adres. U kan hierbij ook gebruik maken van onze kaart.


Parkeermogelijkheid

(Betaal-)parkings nabij en in het centrum vind je op volgende plaatsen. Klik op het icoontje voor het exacte adres.


Parkings Clermont weergeven op een grotere kaart


Een gewaarschuwd man....

Clermont-Ferrand is een grootstad en zoals in vele grootsteden is criminaliteit ook hier een probleem. Vooral na het vallen van de duisternis bent u zich best niet te voet te begeven in bepaalde wijken. Dit is zeker niet bedoeld om u schrik aan te jagen, maar gewoon om u te waarschuwen,...

Onder meer de wijken 'quartier des Vergnes' en 'quartier Saint-Jacques' zijn 's avonds te vermijden. (Ref artikel Lamontagne)

Openbaar vervoer

Clermont-Ferrand beschikt over een tramnet dat niet ingewikkeld is (in tegenstelling tot dat van Parijs of Brussel), en dat zeker handig kan zijn om u te verplaatsen van uw parkeergelegenheid naar de binnenstad. De haltes kan u terugvinden op deze kaart (door in te zoomen op de rode lijn die de tramlijn weergeeft).
Kaarten

  • Kaart van het centrum van Clermont-Ferrand.

  • Kaart van het centrum van Montferrand

  • Kaart agglomeratie Clermont-Ferrand

  • Kaart met alle bezienswaardigheden die worden beschreven op deze site

Geschiedenis

Clermont

Clermont-Ferrand ligt in een licht bergachtig gebied en slechts op een paar kilometer van het vulkanengebied van de Auvergne en van de Puy-de-Dôme in het bijzonder. Het is wellicht door deze ligging dat de Arvernen in de IIe eeuw v.C. naar hier werden gelokt om er zich te vestigen. Ze noemden hun nieuwe thuis, Nemessos. Een woord dat verwees naar het heilige bos, waar hun druïden hun riten hielden.

Tijdens de Romeinse bezetting en na de slag bij Gergovie, werd deze plek als eerbetooon aan keizer Augustus omgedoopt in Augustonemetum. Tussen dat moment en de IVe eeuw werden de meeste antieke monumenten in deze stad en haar omgeving opgericht. Jammer genoeg werd het merendeel daarvan in de daaropvolgende eeuwen vernield, zodat er nu niet veel meer van te zien is. Het enige wat daarvan nog rechtstaat zijn een stuk muur, onderdeel van een tempel voor Vasso Galate - een Arvanese godheid - in het Jaude-kwartier en de ruïnes van een tempel gewijd aan Mercurius, boven op de Puy-de-Dôme.

Na de val van het Westromeinse Rijk kende de cité alleen nog maar donkere tijden en dat had alles te maken met invallen en verwoestingen van allerlei soort. De vele inspanningen geleverd door mensen zoals Saint-Alyre in het begin van de Ve eeuw en door Sidoine Apollinaire op het einde van diezelfde eeuw ten spijt, kwam de stad in een neerwaartse spiraal terechtl, die slechts zou ophouden in de IXe eeuw. Het is dan ook rond deze tijd (848 om exact te zijn) dat deze woonkern omgedoopt werd tot "Clairmont", als aandenken aan het "château de Clarus Mons", dat hier in 761 door Pepijn de Korte werd verwoest.

Vervolgens werd de stad in 864, in 898 en in 910 door de Noormannen geplunderd en zou de rust in de stad slechts terugkomen in het midden van de Xe eeuw. Het is onder bisschop Etienne II dat de kathedraal (die daarvoor al verschillende keren was verwoest) in Romaanse stijl opnieuw werd opgebouwd. In 948 werd de kathedraal ingewijd. Die nieuwe spirituele boost, die daaruit voortkwam, werd in 1095 nog eens met een factor tien versterkt , toen paus Urbanus II in deze streek opriep tot de Eerste Kruistocht. Het was dan ook rond deze tijd dat men startte met de bouw van de "Notre-Dame du Port"-basiliek. Dit pareltje van Romaanse architectuur zou pas in het begin van de XIIe eeuw volledig klaar zijn.

Om de groeiende macht van de bisschoppen van Clermont te kunnen fnuiken, stampten de Graven van Auvergne zo rond 1120 een nieuwe stad uit de grond: Monferrand. Eeuwenlang zou dit de grote rivaal zijn van Clermont.

Halverwege de XIIIe eeuw onderging Clermont grootse veranderingen, want rond die tijd startten de bouwwerkzaamheden aan een nieuwe kathedraal, deze keer in gotische stijl. In diezelfde periode werden ook nog tal van andere - zij het minder belangrijke - religieuze gebouwen opgetrokken, zoals de "église Saint-Genis-les-Carmes" of de "chapelle des Cordeliers". Dank zij de economische welvaart die Clermont bij de aanvang van de Renaissance kende, waren de rijke handelaars bij machte om in het historische stadscentrum prachtige huizen en herenhuizen te laten bouwen. De meest interessante van deze bouwsels zijn zeker het "hôtel Fontfreyde", het "hôtel Savaron", het voormalige kasteel van Catharina de Médicis (waar nu het stadhuis is in ondergebracht) en de wondermooie "fontaine d'Amboise".

In de XVIIe eeuw deden er zich twee markante gebeurtenissen voor in deze stad. Als eerste de geboorte in 1623 van de beroemde schrijver Blaise Pascal, in een huis in de buurt van de kathedraal en als tweede de aanhechting in 1630 van Montferrand aan Clermont.

In de daaropvolgende eeuw verrezen er tal van nieuwe gebouwen, zoals het "hôtel de Chazerat" en het "hôtel Montlosier". Rond diezelfde tijd kwam zich hier ook een nieuwe kloosterorde vestigen in de buurt van de "place de Jaude". Ze lieten hier de huidige "église Saint-Pierre-les-Minimes" bouwen. In de XIXe eeuw werd dit plein verfraaid met twee standbeelden: eentje van generaal Desaix en het andere van Vercingétorix.

Tot slot, al van eind XIXe eeuw is Clermont-Ferrand onafscheidelijk verbonden met de bandenproductie, waardoor de broers Michelin wereldberoemd zijn geworden.


Montferrand

Vieux-Montferrand - dat nu integraal deel uitmaakt van Clermont-Ferrand - was oorspronkelijk een volledig op zich zelf staande stad. Ze werd rond 1120 opgericht door Graaf Guillaume VI d'Auvergne die op die manier probeerde de macht van de bisschoppen van Clermont te breken. De stadskern ontwikkelde zich oorspronkelijk rond het kasteel, dat de Graven d'Auvergne hier lieten optrekken (op de plek van de huidige "place Marcel Sembat").

Al snel vestigde er zich een aantal monniken afkomstig van de abdij in "la Chaise-Dieu" in de huizen in de buurt van het kasteel. Die monniken bouwden hier in die tijd verschillende religieuze gebouwen waar onder de huidige "église Notre-Dame-de-Prospérité". Van in het begin was Montferrand een handelscentrum, en het werd dan ook al heel snel een welvarend stadje. Veel had het daarbij te danken aan Gravin Brayère (de vrouw van Robert Dauphin), die in een keure aan de bewoners het recht op zelfbestuur verleende. Dit charter trok heel wat handelaars aan, die de hele Middeleeuwen door deze stad rijkdom en welvaart zullen bezorgen. In die periode - die ging van de XIIIe tot de XVe eeuw - lieten de gegoede burgers voor zich niet alleen prachtige vakwerkhuizen optrekken, maar ook stenen woningen zoals het "maison de l'Apothicaire", het "hôtel de la Chanterie", het "hôtel du Baillage" en het "maison de l'Elephant". 

Door problemen in de XIVe eeuw (pest, plundering, Honderdjarige Oorlog) die het moedig probeerde te doorstaan, verloor Montferrand in die periode toch heel wat handelaars en begon het stilletjes in verval af te glijden. De oprichting in 1557 van een "Cour des Aides", gespecialiseerd in financiële geschillen, kon de aanhechting van Montferrand bij Clermont in 1630 niet verhinderen. In de periode gaande van de Renaissance tot het Classicisme, verrezen er in de straten van het "Vieux-Montferrand" heel wat particuliere herenhuizen en burgerhuizen. De belangrijkste zijn het "hôtel de Fontfreyde", het "hôtel de Lignat", het "hôtel d'Albiat", het "hôtel Gaschier", het "hôtel de Fontenilhes", het "hôtel de la Porte", het "hôtel Doyac" en het "hôtel Régin". De meeste van deze woningen waren eigendom van rijke bankiers of van magistraten die zetelden in het "Cour des Aides". 

Eens het in 1731 definitief bij Clermont-Ferrand was aangehecht, werd het gedurende de gehele XIXe eeuw voornamelijk een stad van wijnboeren. Met de komst van de groep Michelin in het begin van de XXe eeuw herwon de stad een deel van haar vroegere luister weer. Vanaf 1973 kon de stad een beroep doen op een reddingsplan (de "loi Malraux"), waardoor het kon beginnen met de restauratie van het merendeel van de herenhuizen en woningen in de oude stadsskern. Vanaf 1986 werden in Montferrand in het nieuwe "Musée des Beaux-Arts" de collecties schilderijen en beeldhouwwerken samengebracht, die voordien verspreid waren over de drie stedelijke musea van Clermont-Ferrand.