Thiers

Thiers

Algemene informatie:

Praktisch

Aan de voet van Thiers stroomt de Durolle. Dit riviertje telt in de omgeving van deze stad niet minder dan 140 stroomversnellingen en watervalletjes. Langs de Durolle lagen er dan ook vele watermolens, waar men deze waterkracht gebruikte om messen te vervaardigen en te slijpen. Al in de XVe eeuw groeide Thiers uit tot hét centrum van de messenindustrie in Frankrijk, met een afzetgebied dat reikte tot in Nederland, België en Spanje.

Nu worden de messen niet meer in die molens, maar in ruim 300 messenfabrieken gemaakt. Deze industrietak - waarvan de producten nog steeds zeer gegeeerd zijn in heel Frankrijk - stelt een derde van de bevolking van Thiers te werk. Waar watermolens zijn, werd ook vaak papier gemaakt. Dat was ook hier zo, maar die bedrijvigheid is door de jaren heen volledig verdwenen.

Langs smalle, steile straatjes klim je naar het oude stadscentrum. Vaak loop je onder een "peddes" of "traboules" door. Zo noemt men hier de doorsteken boven de steegjes, waarlangs twee gebouwen aan weerszijden ervan met elkaar verbonden worden.

Naarmate je steeds verder van de Durolle in de richting van de bovenstad gaat, worden de huizen steeds mooier. Hier geldt dus letterlijk, hoe hoger je welstand, hoe hoger je woonde. De positie op de maatschappelijke ladder bepaalde waar je woonde, in de benedenstad of in de bovenstad.

U zult weg zijn van de oude gebouwen met heel vermakelijke namen - zoals het 'Maison de l’Homme des Bois' (huis van de houten man) of het 'Maison des 7 Pêchés Capitaux' (huis van de 7 hoofdzonden)… - die woorden op zich al maken deel uit van het patrimonium.

Als je dat wil, kan je in tal van ateliers van dichtbij kennis maken met alle facetten van de messenproductie: het bewerken, het monteren, het slijpen en het polijsten. Zowel oude exemplaren als hedendaagse creaties liggen daar uitgestald.

In het gehucht "Le creux de l’enfer" kan je boven de watervallen op de Durolle, het centrum voor hedendaagse kunst gaan bezoeken.

 
Het Office du Tourisme van Thiers heeft een gids uitgegeven met verschillende themawandelingen, die kan je hier downloaden.Daarnaast kan je hier ook een het parcours van de Vallée des Usines downloaden.Een uitgebreide toeristische folder kan je hier downloaden


Geschiedenis

Etymologisch stamt 'Thiers' af van het Keltische woord waarmee 'de woning van het stamhoofd' werd aangeduid.

In de Ve eeuw had Sidoine Apollinaire (430-486) het in zijn werk al over de 'église Saint Symphorien' in Thiernum. Meteen de oudste vermelding van Thiers in een document. Grégoire de Tours (539-593) had het een eeuw later ook nog over een burcht, naast de twee kerken: de 'église Saint Symphorien' in de vlakte en 'Saint-Genès' boven op een heuvel.

In de VIIIe eeuw zou deze ‘église Saint Symphorien’ deel gaan uitmaken van de nieuw opgerichte ‘abbaye du Moutier’. Moutier werd vanaf dat moment ook de nieuwe naam van de benedenstad. De abdij zelf zou achteraf door de orde van Cluny overgenomen worden, om pas op het einde van de XVIIIe eeuw op te houden met te bestaan.

In de VIIIe eeuw viel Thiers ten prooi aan plundering en brandstichting door de Saracenen tijdens een van hun plundertochten in de streek. Doordat het hoger gelegen gedeelte meer bescherming bood verkozen vele inwoners zich te gaan vestigen op de uitstekende rots nabij het kasteel en nabij de église Saint-Genès. Tegelijkertijd bleef ook de tweede woonkern, rond de ‘abbaye du Moutier’, zich verder ontwikkelen.
In de Xe eeuw werd Thiers een baronie, volledig los van het Graafschap van de 'Terre d’Auvergne'.

Er ontwikkelde zich een bovenstad rond het kasteel en de 'église Saint-Symphorien' en een benedenstad rond de 'abbaye du Moutier', elk met een eigen bestuursvorm. Zo genoot de benedenstad Moutier sinds het verdrag uit 1251 tussen de abt en Alphonse de Poitiers, de broer van de Franse koning Saint-Louis, koninklijke bescherming. Terwijl de bovenstad als onderdeel van de baronie bestuurd werd door de baronnen van Thiers. Deze opsplitsing zou pas bij de Franse Revolutie opgeheven worden.

Net zoals zovele andere steden in de Auvergne kwam ook Thiers niet ongehavend uit de Honderdjarige Oorlog (1337-1453). Tussen 1455 en 1530 moest het historische centrum volledig opnieuw opgebouwd worden, wellicht na een alles vernielende brand. In 1568 veroverden de Hugenoten de stad. Hierbij werden vele religieuze gebouwen in brand gestoken.

In de XVIe en XVIIe eeuw groeide Thiers door haar industriële activiteiten uit tot de belangrijkste stad van de Auvergne.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou het pas na hevige gevechten worden bevrijd. Op 25 augustus 1944 stonden de FTP (franc-tireurs et partisans) van het 103de bataljon FFI-FTPF - aangevoerd door commandant Roger Beligat - tegenover 400 man van de SS-Panzergrenadier-Ausbildungs-Bataillon 18 "Horst Wessel". Samen met Châteldon is Thiers de enige stad in het departement Puy-de-Dôme die pas na gevechten zou worden bevrijd.
Kaart:


Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaart