1. Bezienswaardigheden‎ > ‎Puy-de-Dôme (63)‎ > ‎Riom‎ > ‎

Musea

Musea


Kaart: Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaart
Bezienswaardigheden:

1. Musée Mandet

Riom - Musée Mandet

Het 'musée Mandet' is ondergebracht in twee particuliere hotels. Het éne - het Hôtel Dufraisse du Cheix - is een XVIII-eeuws klassiek gebouw in 'pierre de Volvic', het andere dateert uit de XVIIe en XVIIIe eeuw. Beide locaties zijn met elkaar verbonden via een galerij, waar tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden.

Het museum beschikt over een aantal zalen met werken van schilders uit de Vlaamse en Hollandse School uit de XVIIe eeuw (Ykens - Saftleven - J.A Backe) en uit de Franse School uit de XVIIe en XVIII eeuw (Natoire - Raoux - Regnault).

Een volledige verdieping is opgebouwd rond stukken uit de XIXe eeuw. Hier vind je o.a. een galerij met portretten van beroemde personen uit de Auvergne, maar ook schilderijen van artiesten uit de streek (Cornet - Berthon - Devedeux) en beeldhouwwerken van Rodin en Meissonier.

In een ander deel van het museum ziet men een collectie decoratieve kunst, die gaat van de Oudheid tot de XVIIIe eeuw. Het pronkstuk hier is ongetwijfeld het begrafenisportret uit de IIe - IIIe eeuw N.C., afkomstig uit de Egyptische regio Gayoum. Dergelijke klassiek-antieke schilderijen zijn uiterst zeldzaam.

De middeleeuwse collectie bestaat grotendeels uit beeldhouwwerken, met als pareltje een Romaanse Maagd uit de Auvergne. Hier kan je ook een zeer mooie collectie Vlaamse en Italiaanse Primitieven bewonderen.

Ook de bemeubelde zalen uit de XVIe, XVIIe en XVIIIe eeuw zijn de moeite waard, alleen al voor hun collecties profaan zilverwerk - waarvan een belangrijk deel in Riom zelf werd vervaardigd - en de mooie verzameling Franse faiences.

Tot slot is er een zaal volledig gewijd aan wapens uit de XVIe tot XIXe eeuw.

 

Hier kan u de informatiebrochure van het Musée Mandet downloaden.


  • Openingsuren:

Van september tot juni: alle dagen van 10h00 tot 12h00 en van 14h00 tot 17h30, behalve maandag.
In juli en augustus: alle dagen van 10h00 tot 18h00, behalve maandag.

Gesloten op 01 januari, Paaszondag, 01 mei, 14 juli, 15 augustus, 01 en 11 november en 25 december.  • Inkomprijs

Prijs per Pers: 3.00 €
Gratis voor personen onder 18 jaar

Elke woensdag gratis voor alle bezoekers

Voor groepen van minimum 15 Pers: 1,5€/Pers  • Adres

Rue de l’Hôtel de Ville 14
63200 Riom


Riom - Musée régional d'Auvergne

2. Musée régional d'Auvergne

Dit museum opende in 1969 zijn deuren. Het wil zich vooral toespitsen op objecten die een voortrekkersrol hebben gespeeld in het dagdagelijkse leven. Vaak gaat het om voorwerpen die nu niet meer voorkomen in de maatschappij en waarvan de esthetische waarde eerder van ondergeschikt belang is.

Alle facetten van het leven op het platteland staan hierbij centraal. Zo heeft men vooral aandacht voor het werken op het veld, het fokken, de jacht en visvangst, de imkerij, de druiventeelt. Maar ook kantklossen, kralen, spinnen, weven, steenhouwen, aardewerk maken en mandenmakerij worden hier in de schijnwerpers gezet.

Het museum bezit ook een belangrijke verzameling kostuums, pruiken en juwelen uit de verschillende regio's van de Auvergne alsook een belangrijke verzameling van polychrome houten heiligenbeelden.

Hier kan u de informatiebrochure van het 'Musée régional d'Auvergne' downloaden 
  • Openingsuren
Open van april tot midden november van 10h00 tot 12h00 en van 14h00 tot 17h30
In juli en augustus van 10h00 tot 18h00

Gesloten op maandag
Gesloten van midden november tot eind maart
Gesloten op 01 mei, 14 juli, 15 augustus, 01 en 11 november
  • Inkomprijs

Prijs per Pers: 3.00 €
Gratis voor personen onder 18 jaar

Elke woensdag gratis voor alle bezoeker

Voor groepen van minimum 15 Pers: 1,5€/Pers  • Adres

Rue Delille 10 bis 
63200 Riom 


Riom - Le Musée de la Moto André Baster


3. Musée de la Moto " André Baster "

Het 'musée de la moto' toont een verzameling van meer dan 300 legendarische moto's, sidecars en auto's op een oppervlakte van meer dan 2000m².  • Openingsuren

Open op maandag van 14h00 tot 19h00. 

Van dinsdag tot zaterdag, net zoals elke tweede zondag van de maand, open van 09h00 tot 12h00 en van 14h00 tot 19h00.  • Inkomprijs

6€/Pers
Gratis voor kinderen -12 jaar
Groepen (Min 10 Pers): 4€/Pers


  • Adres

Rue de l'Ambène
63200 Riom
Tél. +33 (0)4 73 63 19 09