Gergovie, Plateau de

Plateau de Gergovie

Algemene informatie:

Het plateau van Gergovie ligt net ten zuiden van Clermont-Ferrand. Van op het plateau heb je een mooi uitzicht over deze stad en de chaine des Puys. Het plateau is echter meer dan enkel maar een mooi uitzichtpunt. In het jaar 52 v.C. was het de plaats van een belangrijke veldslag, tussen twee befaamde krijgsheren: Vercingétorix en Julius Caesar.Praktisch

Het plateau ligt op zo'n 750 m hoogte. Het is er steeds enkele graden kouder dan in het dal. Vaak staat er een strakke wind. Voorzie dus aangepaste kledij en schoeisel om er te wandelen. Bij zeer warm weer is het aangeraden de nodige bescherming tegen de zon te voorzien, want op het plateau zelf is er weinig schaduw.

U kan hier een parcours downloaden dat u langsheen de voornaamste plaatsen van de veldslag leidt.  


Daarnaast kan u hier ook de pedagogische gids downloaden van het 'Musée Maison de Gergovie'. Belangrijk:

In 2013 is het mogelijk dat omwille van uitbreidingswerkzaamheden de activiteiten van het 'Maison de Gergovie' ernstig verstoord zullen worden. Voor de meest actuele situatie, bent u zich best te informeren via deze link: Maison de Gergovie.Geschiedenis

Aan het eind van de winter van het het jaar 52 voor Christus besloot Caesar, na zijn legioenen een korte rustperiode te hebben gegund, zich te richtten tegen het hart van de Gallische rebellie. Nadat hij vier van zijn legioenen onder het bevel van Labienus naar het noorden had gestuurd om er te vechten tegen de Senoni en Parisii, beschikte Caesar voor zijn eigen campagne over zes legioenen met daarnaast nog Gallische hulptroepen - meer bepaald de Aedui -  die zich kort na zijn vertrek uit Avaricum bij hem aansloten. Daarnaast waren er ook nog cavalerieversterkingen en een tienduizendtal infanteriesoldaten op weg die hem later in de campagne dienden te vervoegen. 

Om Gergovie te kunnen bereiken, moesten Caesar's troepen de Allier oversteken. Maar de jonge Vercingétorix die sinds het begin van het jaar 52 aan het hoofd van de Gallische coalitie stond, vernietigde alle bruggen en volgde de Romeinse legioenen op de andere oever om zo te voorkomen dat ze deze zouden oversteken. 

Caesar beval daarop zijn leger verder te marcheren, maar hij slaagde erin één legioen aan het zicht van de Galliërs te onttrekken. Dit legioen was in staat een brug over de rivier te herstellen en daarop riep Caesar de legioenen die verder waren gemarcheerd, terug en stak de Allier over zonder enige tegenstand. Vercingétorix wou geen gevecht aangaan met de Romeinse legioenen in de vlaktes die te gunstig waren voor de Romeinse tactiek en marcheerde naar Gergovie.
Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaartBezienswaardigheden:


1. Le monument de Gergovie


Dit 26 meter hoge monument werd in 1900 opgericht. Het is een ontwerp van architect Teillard, in opdracht van de 'Académie des Sciences, Belles-Lettres et Arts' van Clermont-Ferrand.

Het monument in 'pierre de Volvic' bestaat uit drie pijlers waarop een fronton met een Gallische helm rust. Het staat boven op een tumulus met twee openingen. De volgende inscriptie is aan de westzijde van het monument in het Latijn aangebracht: "Op deze plaats heeft Vercingétorix een nederlaag toegebracht aan de invaller Caesar". In 1984 werd de helm verbrijzeld door een inslaande bliksem en in 1999 werd een nieuwe sculptuur van een helm eveneens beschadigd door een inslaande bliksem.

 

Plateau de Gergovie

2. Maison de Gergovie - Musée de site

Het museum is opgebouwd rond het thema 'leven in een Gallische stad aan de vooravond van de Romeinse verovering'. Daarnaast is er ook aandacht voor de vulkanische fenomenen die van het 'plateau du Gergovie' een mooi natuurlijk uitzichtpunt maakten. Ook zie je er de archeologische vondsten m.b.t. de menselijke aanwezigheid hier, vanaf het neolithicum tot de Gallische periode.


De film "Gergovie, histoire d'une bataille" laat je de confrontatie tussen Caesar en Vercingétorix in het jaar 52 v.C.echt meebeleven.


Er zijn ook geleide bezoeken mogelijk
Geleid bezoek van het Maison de Gergovie, duur  01h00 
Geleid bezoek van het Maison de Gergovie gevolgd door een geleid bezoek aan het plateau de Gergovie, duur 02h00.  • Openingsuren
In april, alle dagen open van 14h00 tot 18h00.
In mei, juni, september, oktober en op 01 november alle dagen van 10h00 tot 12h30 en van 14h00 tot 18h00.
In juli en augustus, alle dagen open van 10h00 tot 19h00 zonder onderbreking.
Het 2de en 3de weekend van november van 14h00 tot 18h00.  • Inkomprijzen
Gewoon tarief: 4€/Pers
Familietarief 4 Pers (2 volwassenen en 2 kinderen) = 12€
Familietarief 5 Pers (2 volwassenen en 3 kinderen) = 13,50€
Familietarief 6 Pers (2 volwassenen en 4 kinderen) = 15,00€

Kinderen minder dan 6 jaar: gratis  • Adres
Office de tourisme Gergovie Val d'Allier - Maison de Gergovie 
Plateau de Gergovie
63670 La Roche Blanche 

Het museum bevindt zich op het plateau de Gergovie op een 300 m van het 'monument de Gergovie'.