Orcival

Orcival

Algemene informatie:

Je vindt dit mooie bergdorpje in het hart van de Sioulot-vallei. Orcival ligt in de schaduw van een basiliek, een juweeltje van Romaanse architectuur en één van de vijf grote kerken uit de 'Art Roman Auvergnat'.

Etymologisch gezien zijn er voor Orcival verschillende verklaringen mogelijk. Het kan komen van "Ourche Val" (vallei van de bron), "Ursus Vallius" (vallei van de beer) of van "Val d'Orcus" (vallei van de Gallische God voor de Bliksem).

Deze naam duikt voor het eerst op in een XI-eeuws document, dat handelt over de bouw van een kloosterkerk die beheerd werd door de abdij van ‘la Chaise-Dieu’.

In de XIe eeuw had je ten westen van het dorp een kerk met errond een kerkhof. Men vereerde er een Mariabeeld, dat - volgens de legende – nog door Saint-Luc was gebeeldhouwd.

Aan de ‘Basilique Notre Dame d’Orcival’ werd van 1146 tot 1178 gebouwd.

Door de jaren heen werd dit bedevaartsoord steeds maar rijker en dus ook belangrijker. Dit leidde tot de oprichting in 1245 van een kapittel dat bestond uit 26 kanunniken. Door de vele giften, die ze kregen, konden deze kanunniken verschillende herenhuizen met ronde torentjes laten bouwen.

Op 2 km van Orcival vind je het ‘château de Cordès’, waarvan de tuinen nog werden ontworpen door Le Nôtre. Verder heb je er ook nog twee vulkanische meren en een aantal opvallende rotsformaties.


Kaart:


Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaartBezienswaardigheden:

1. Basilique Notre-Dame-d'Orcival

Op deze plek stond er tot op het einde van de IXe eeuw een kerkje, maar dat werd door de Noormannen vernield. Deze basiliek is het resultaat van een gezamenlijk initiatief van de Graven van Auvergne en van de machtige bisschop van Clermont.

Om het gebouw de correcte oriëntatie te kunnen geven - koor naar het oosten, hoofdportaal naar het westen - moest de helling gedeeltelijk afgegraven en de rivier naar het oosten verlegd worden.

In 1146 werd de eerste steen gelegd. In 1178 was de kerk af. In de Middeleeuwen was het een belangrijk bedevaartsoord voor noodlijdenden en zieken. Op het einde ervan was Orcival alom bekend en kon het rekenen op de financiële steun van de plaatselijke kasteelheren.

Na een zware aardbeving in de XVe eeuw werd de klokkentoren lichtjes aangepast.

Uit de Moderne Tijd komen de verhalen over de verschijningen van de maagd Maria en over de wonderbaarlijke vrijlating van onschuldige gevangenen. Uit dankbaarheid hingen deze hun zware ijzeren boeien op aan de zuidelijke zijgevel. Vandaar dat de kerk ook gekend is als de 'Notre Dame des Fers'.

Ook nu nog dragen op O.L.H-Hemelvaart mannen op blote voeten dit Mariabeeld rond in een processie.


Orcival - Notre-Dame-d'Orcival


De basiliek 'Notre-Dame-d'Orcival' is een schoolvoorbeeld van Romaanse kerkbouw. Opmerkelijk is dat er door de eeuwen heen nagenoeg geen veranderingen zijn aan aangebracht. Wat je nu ziet, is in feite nog steeds de oorspronkelijke vorm van het gebouw. Zelfs de hengsels van de toegangsdeuren zijn authentiek Romaans.

Deze kerk bezit een achthoekige klokkentoren met een piramidale torenspits. Het interieur is sober en donker, maar de lichtinval is hier toch wel bijzonder en dat komt doordat er van de ingang naar het altaar toe steeds meer ramen werden aangebracht. Daardoor wordt de aandacht direct getrokken naar het koor met zijn granieten hoofdaltaar. Op een zuil achter dit altaar zie je het gave, met bladgoud belegde XII-eeuwse beeld van Notre-Dame d'Orcival.

Onder het koor bevindt zich een crypte. Hier zie je een XIV-eeuws Mariabeeld en een altaar van beeldhouwer Kappelin.

In tegenstelling tot andere Romaanse kerken in Auvergne heeft deze kerk slechts één kapiteel met een ‘verhaal’: Foldives, de rijke vrek houdt met beide handen een geldzak vast, twee duiveltjes zitten aan hem te trekken. Dit kapiteel vind je aan de zuidzijde van de kerk. Andere kapitelen in de koorommegang zijn versierd met afbeeldingen van vogels, vissen en demonen.


    • Openingsuren:

Van juni tot september van 08h30 tot 19h30.
De rest van het jaar van 08h30 tot 16h30.


2. Château de Cordès

Orcival - Chateau de Cordès

Twee kilometer ten noorden van Orcival ligt het XIII-eeuwse ‘Château de Cordès’. In 1268 behoorde het toe aan Guillaume de Chalus. De familie Chalus zou het kasteel bijna 400 jaar in haar bezit houden. In 1659 verkochten ze het door aan Emmanuel d'Allègre. Zijn zoon, Yves de Tourzel, Marquis d'Allègre, de latere Maréchal de France (1724), liet het kasteel renoveren en verfraaien tot het een echt lustkasteel werd.

In 1695 deed hij een beroep op Le Nôtre om een typische Franse tuin te ontwerpen. Le Nôtre slaagde daarin door het aanplanten van haagbeukhagen en eiken, op een dergelijke hoogte (900 m) uniek in hun soort. De tuin wordt dan ook bekroond met het logo van ‘jardin remarquable de France’.

Uit diezelfde periode stammen ook de onderkeldering van het benedenplein, de vijvers, de passerelle tussen de tuinen, net zoals het 'bâtiment des communs'. 

De kasteelkapel bezit een XVI-eeuws retabel (achterdeel van een altaar) in Carrara-marmer. Dat retabel werd tijdens de oorlogen nooit vernield, omdat men het als trede voor het altaar had gelegd en het zo onopgemerkt bleef tot het in 1947 herontdekt werd.

  

  • Bezoekuren :

Van 31 mei tot en met 2 juni van 14h00 tot 18h00
Juni: alle zondagen van 14h00 tot 18h00
Juli en Augustus, alle dagen van 10 tot 12 uur en 14 tot 18 uur
September: 14 en 15 september van 14 tot 18 uur


  • Inkomprijs:

3 € per Pers
2,5 € voor senioren en studenten
Gratis voor kinderen onder de 16 jaar


  • Adres:

Château de Cordès
Tel : 04 73 21 15 89

3. Lac de Servières 

Orcival - Lac de Servières

Het 15 hectaren grote ‘Lac de Servières’ ligt op een hoogte van 1202 m. De maximale diepte bedraagt 26 meter. Eigenlijk is het de volgelopen ronde krater van een uitgedoofde vulkaan.

Het meer wordt omringd door naaldbomen en lariksen. In de zomer kunt u zich er volop tegoed doen aan wilde frambozen.

In dit meer ontspringt de Sioule.

Orcival - Roche Tuilière en roche Sanadoire

4. Roche Tuilière en roche Sanadoire

Als je vanuit Orcival de D27 volgt in de richting van de 'Mont Dore', zie je deze twee vulkanische rotsen. Ze zijn geboetseerd door de gletsjer, die de U-vormige vallei tussen hun beide heeft uitgesleten. Nu vormen ze de grens tussen de 'Monts Dore' en het 'Massif de la Banne d'Ordanche'.

Het gesteente van de 'Roche Tuilière' (1288m) werd - zoals de naam het al aangeeft - gebruikt bij de daken van de huizen uit de omgeving.

Boven op de 'Roche Sanadoire' (1286 m) stond er in de Middeleeuwen een burcht. Vanuit deze burcht terroriseerden Engelse huurlingen tijdens de Honderdjarige Oorlog de streek, tot ze in 1375 door Louis II, hertog van Bourbon, verdreven werden. Na een aardbeving in 1477 bleef er van deze burcht niets meer over. 


5. La roche branlante d'Orcival

Van aan de basiliek trek je te voet naar ‘La roche branlante d’Orcival’: een 7 meter lange trachieten rots, 2,6 meter dik en 5,4 meter hoog - resultaat van erosie.

U kan dit rotsblok zelf in beweging brengen door hard te duwen op de plaats die op het rotsblok wordt aangeduid met een rode pijl.

 

 
Orcival - Chapelle Notre Dame

6. Chapelle Notre-Dame de la Source

In de kleine kapel "Notre-Dame de la Source", die uitkijkt over het dorp, droegen de kanunniken - vanaf 1636 tot aan het einde van het Ancien Régime - maandelijks een mis op.

Dat was helemaal anders in de XVIIIe eeuw, toen de kapel niet langer gebruikt werd voor vieringen. In 1877 heeft men de kapel volledig opnieuw opgebouwd. Jaarlijks - op O.L.H.-Hemelvaart - vertrekt er van hier een fakkeltocht.

Om er te geraken volg je het pad dat start tussen de bakkerij en het hotel Roche. Wanneer u boven uitkomt op de weg, steek je die gewoon over en loop je verder langs de kapelweg.7. Lac de Guéry

Dit 25 hectaren grote meer ligt op een hoogte van 1244 m en is maximaal 16 m diep.
In de buurt ervan zijn verschillende wandelingen mogelijk.