Châteauneuf-les-Bains

Châteauneuf-les-Bains

Algemene informatie:

Châteauneuf-les-Bains is een in verval geraakt kuuroord gelegen op de oever van de Sioule. In het dorp ontspringen er maar liefst 25 bronnen. Het meeste water uit deze bronnen wordt gebotteld, maar enkele van deze warmwaterbronnen leveren water aan een kuurinrichting. Het water is heilzaam bij de behandeling van reuma en neurologische aandoeningen.

Het bewegwijzerde parcours 'Au fil de l'eau' laat u toe Châteauneuf-les-Bains en zijn omgeving te ontdekken. Dit parcours van 10 km bestaat uit twee lussen (een van 6,5 km en een van 3,5 km).

U kan de beschrijving van de wandeling hier downloaden.
 

"A la découverte de la source rouge" is dan weer een 3,5 km lang parcours, speciaal uitgetekend voor kinderen. Het begint aan het 'Office du Tourisme' (63390, Lachaux). Hier krijgen de kinderen een pet, een potlood, een proefbuis en een avonturiersschriftje (te koop voor 1€). Ze moeten vervolgens 8 raadsels oplossen. Op een ludieke manier maken ze zo kennis met de geschiedenis van het water in Châteauneuf.

Kaart:


Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaart

Bezienswaardigheden:

Châteauneuf-les-Bains - Pic Albert

1. Le Pic Alibert

Dit 3 meter hoge Mariabeeld werd in 1893 ingehuldigd. Het staat boven op een hoge rots die uitkijkt over Châteauneuf-les-Bains. Een trap brengt je tot aan de voet van het beeld.

Deze Madonna is het tastbare bewijs van de belofte die Jean-Pierre Alibert ooit had gemaakt. Als ingenieur was hij bij de exploratie van de Batougol - een berg in Siberië waar hij een grafietader had ontdekt - op het nippertje aan de dood ontsnapt. Zijn langdurig verblijf in het ijzige Siberië bezorgde hem reuma. Dat was dan ook de reden waarom hij vanaf 1871 regelmatig naar Châteauneuf kwam om er te kuren.

 


Châteauneuf-les-Bains - Arboretum

2. L'Arboretum

Dit 2,5 hectaren grote park ligt op de oever van de Sioule. Het was de familie Viple, de uitbaters van de thermen, die het hier in 1882 lieten aanleggen op wat ooit een hennepveld was geweest.

Het is een typische creatie "à l'anglaise": een uitgestrekte, zeer natuurlijk uitziende tuin, waarin je naast de vele loofbomen ook tal van naaldbomen uit Noord-Amerika en uit Europa aantreft, typisch voor het Napoleon III tijdperk.

3. Château de Châteauneuf-les-Bains

SONY DSC

In de Xe eeuw stond er hier - recht tegenover het gehucht La Mongie - al een mottekasteel. Dat werd in 1200 vervangen door een nieuwe burcht, de "castronovi". Etymologisch ligt hier de oorsprong van Châteauneuf. Van dit kasteel dat in de Late Middeleeuwen de Sioule-vallei controleerde, blijft er niets meer over.

Het huidige kasteel werd in opdracht van J.B. Thomas, Marquis de Pange gebouwd. Vanaf augustus 1767 was hij immers ook de landheer van Châteauneuf en Saint-Gervais geworden. In de XIXe eeuw werd het helemaal heringericht, onder meer door Eugène Talon, een volksvertegenwoordiger van de Puy-de-Dôme.

Het kasteel is privébezit en niet toegankelijk voor het grote publiek.
Châteauneuf-les-Bains - Eglise de Lachaux

4. Eglise de Lachaux

Er werd gestart met de bouw van deze kerk in 1856 en in 1863 kon de eerste mis erin worden opgedragen. Ze is gebouwd in neo-romaanse stijl

Binnen zie je naast het altaar - dat eigenlijk een oude molensteen is - ook nog een XII-eeuws Mariabeeld. De legende wil dat het vanuit het Midden-Oosten ooit hier is beland, toen de Heren van Montmorin terugkeerden van hun kruistocht. Het is een eikenhouten beeldje, versierd met edelmetaal.


5. Les sources

Van alle bronnen in Châteauneuf worden er slechts twee gebruikt voor het kuuroord. Van de andere wordt het water gebotteld.

Châteauneuf-les-Bains - Sources  • Source Lefort

Het water van deze 'Source Lefort' wordt in de thermen gebruikt bij de bestrijding van reuma. Het is licht gezouten van smaak en heeft een temperatuur van 35°C.

De bron levert per minuut 37,5 liter water en 34 liter koolstofgas.  • Source du Bain Tempéré

De 'Source du Bain Tempéré' heeft een debiet van 230 liter per minuut.  Ze wordt gevoed door de vroegere bronnen van de oude "Bains Tempérés", "Grand Bain Chaud", "Bain Auguste" et "Bain Julie".  • Source Saint Cyr

De 'Source Saint Cyr' ligt te midden de bossen, op het schiereilandje Saint-Cyr. Ondanks haar kleine debiet werd ze al in 1909 gebruikt bij de drinkwatervoorziening.
  • Source du Pré

Van deze 'Source du Pré' blijft alleen nog de kleine kiosk over, recht tegenover de 'Résidence du Parc'. De bron verdween na een overstroming van de Sioule.

Vandaag kan je hier een audiopresentatie horen, die u de geschiedenis van de thermen in Chateauneuf vertelt, van aan het begin van de vorige eeuw.