Aydat

Aydat

Algemene informatie:

Aydat ligt midden in het Parc naturel régional des Volcans d'Auvergne. Ten noorden ervan verrijzen de toppen van de 'Chaîne des Puys', een keten van 80 vulkanen, in het zuiden het 'Massif du Sancy'. Aydat bestaat uit 17 woonkernen en gehuchten en is vooral bekend om zijn 'lac d'Aydat', het grootste natuurlijke meer in Auvergne.


Kaart:


Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaart

Bezienswaardigheden:

Aydat - Lac d'Aydat

1. Lac d'Aydat

Het meer van Aydat ontstond zo'n 7000 jaar geleden. De loop van het riviertje - de Veyre - werd toen geblokkeerd door lavastromen afkomstig van de nabijgelegen 'Puy de Lassolac' (1187 m) en 'Puy de la Vache' (1167 m).

De gestolde lava deed hier een dam ontstaan - de 'Cheire d'Aydat' - 14 km lang en 1200 m breed. Achter deze barrière vormde zich een 65 ha groot meer, dat op sommige plaatsen tot 15 meter diep is.

Op de verweerde lava plantte men in de XIXe eeuw dennen en sparren aan.


Hieronder kunt u het meer en zijn omgeving virtueel bezoeken.2. Lac de la Cassière

Het 'lac de la Cassière' heeft iets bijzonders. Om een of andere, tot nu toe onverklaarde reden kan het waterpeil van het meer in een tijdspanne van enkele maanden of jaren zakken van zo een 7 meter tot bijna volledig droog. Dergelijk fenomeen, dat al tijdens het interbellum was opgetreden, deed zich ook nog recent voor, begin de jaren 1990. In tegenstelling tot het 'lac d'Aydat' wordt het gevoed door een aantal beekjes en onderaardse bronnen, en niet door de Veyre.


Aydat - Le menhir de Fohet

3. Le menhir de Fohet 

Deze granieten megaliet is 4,75 meter hoog en weegt om en bij de 15 ton. Oorspronkelijk lag hij plat op de grond. In 1991 werd hij opnieuw rechtgezet.

Dat hij uit het Neolithicum stamt, lijdt geen twijfel als je kijkt naar zijn grote afmetingen en naar zijn locatie. Hij ligt geïsoleerd, in het midden van een plateau dat uitkijkt over Aydat en Sancy, met zicht op de Puy de Dôme.

Tot het begin van de vorige eeuw hield elke begrafenisstoet uit het dorp hier halt. Op deze plek reciteerde de priester dan een aantal gebeden voor de overledene.


 

Aydat - Eglise Saint Sidoine

4. Eglise Saint Sidoine

Dit kerkje - gelegen nabij een eilandje in het meer met dezelfde naam - gaat in oorsprong terug tot 1022. Oorspronkelijk was het opgedragen aan Saint-Martin en opgetrokken in een Romaanse overgangsstijl. Nadat het al in de XIIIe eeuw verder was uitgebouwd, werd het - om defensieve redenen - in de XVde eeuw versterkt met vier torens - drie in het zuiden en een in het noorden. In 1637 werd Saint Barthélemy de nieuwe patroonheilige.

Op een tabletje in het koor bestemd voor een relikwieschrijn, lees je een verwijzing naar Caius Modestus Apollinaris Sidonius, een Vde eeuwse bisschop van Clermont-Ferrand en schrijver die een hier in het dorp een Romeinse villa bezat: "HIC SUNT DUO INNOCENTES ET SANCTUS SIDONUS".

 
5. Cabanes de pierre sèche de Rouillas-Bas

Tussen Aydat en St-Genes-Champanelle ligt het 'plateau du Vigeral', dat uitkijkt over Rouillas-Haut en Nadaillat. Hier lieten de herders hun schapen grazen tussen de muren opgebouwd met lavastenen. In deze muren zijn een dertigtal cabanes ingewerkt. Daar konden de herders gaan schuilen bij slecht weer. De meeste cabannes dateren uit de XIXe eeuw. Vaak zijn ze zo erg door planten overwoekerd, dat ze nog moeilijk te vinden zijn. Sommige liggen op privéterrein.

Aan deze cabanes vallen twee zaken op: men kan er alleen gehurkt in zitten en alle openingen zijn steeds naar het oosten gericht, weg van het slechte weer.

Om ze te bezichtigen dien je de met blauwe merktekens aangeduide wandeling te volgen, startend van het kerkhof van het dorp Nadaillat. WANDELING OPZOEKEN + linkAydat - Eglise et fontaine de Ponteix


6. Fontaine calvaire et église de Ponteix

In Ponteix staat voor het kerkje een kruisbeeld boven op een fontein. Aan de voet van het kruis staan twee vrome vrouwen. Een duivelsfiguur spuwt water in een klein opvangbekken geplaatst op een grote steen, waarop een man afgebeeld staat die twee slangen vasthoudt.

Het water stroomt dan verder naar een groter opvangbekken op de grond. Deze fontein gaat terug tot de tweede helft van de XIXe eeuw.
Het geheel is gemaakt uit lavasteen.

Het XIXe eeuwse kerkje van Ponteix werd gedeeltelijk opgebouwd met stenen gerecupereerd bij de sloop in 1867 van de vroegere parochiekerk aan de voet van het 'château de Montredon'. Binnen in de kerk kan je muurschilderingen bewonderen.

Aydat - Château de Montlosier

7. Château de Montlosier

Het château de Montlosier is opgetrokken in arduinsteen, gecombineerd met 'pierre de Volvic'. Het werd in 1820 gebouwd. De muren werden omwille van de onstabiele ondergrond met grote steunberen verstevigd.

In dit 'château de Montlosier' zetelt nu de raad, die het Parc naturel régional des Volcans d'Auvergne beheert.

Indien u een beschrijving wenst, hoe u het gemakkelijkst naar het Château de Montlosier kan geraken, klik hier.

Voor meer uitleg over de Comte de Monlosier, klik hier.    Aydat - Château de Montredon


    8. Château de Montredon

'Mont Redon' is een vulkaan in de buurt van Ponteix.

De burcht van Montredon was opgebouwd rond een grote vierkante donjon, versterkt met een ronde toren uitgerust met weergangen. Het geheel werd omgeven door een muur die de hoektorens met elkaar verbond. De poort werd vanuit twee aanpalende torens beveiligd.

Van dit bolwerk zie je vandaag enkel nog de restanten van een paar torens en een deel van de omwalling.

In de XIIIe eeuw was de burcht in het bezit van de bischop van Clermont die het in leen gaf aan de Heer van Montgâcon. Met het huwelijk van de dochter van Faucon II de Montgâcon met Robert VI d'Auvergne kwam het onder de controle van de Comtes d'Auvergne. Het bleef in de graaflijke familie tot in 1375 wanneer het, opnieuw ten gevolge van een huwelijk, in het bezit kwam van de familie Beaufort.Het kasteel werd echter in 1366 door de Engelsen ingenomen en deze bleven het bezetten tot in 1385.

In 1423 werd de familie de la Tour de nieuwe eigenaar, om dan in 1518 opgevolgd te worden door Catherine de Médicis. De burcht werd in 1587 vernield.

Aan de voet van het kasteel lag tot in 1867 de parochiekerk. Toen werd ze gesloopt. Een deel van de stenen zou later gebruikt worden bij de bouw van het nieuwe kerkje in Ponteix.