Puy-de-Dôme (63)

Het departement

In het hart van Auvergne ligt het departement Puy-de-Dôme, genoemd naar de uitgedoofde vulkaan die boven Clermont-Ferrand uitsteekt. Het departement Puy-de-Dôme, met nummer 63, grenst in het noorden aan Allier, in het oosten aan Loire, in het zuiden aan Haute-Loire en Cantal en in het westen aan Creuse en Corrèze.

Het departement wordt ingedeeld in de volgende streken. In het noorden de Combrailles met de lichtglooiende en schilderachtige bergengtes van de Sioule. In het noordoosten de Grande Limagne. Op deze vruchtbare vlakte bevinden zich de steden Clermont en Montferrand, die samen de hoofdstad van het departement Clermont-Ferrand vormen. Ten oosten van Thiers verrijst de Montagne Thiernoise. Meer naar het zuiden strekt zich de vallei van de Dore uit.

In het zuidoosten ervan verrijzen de Monts du Livradois en de Monts du Forez, met een hoogste top van 1634 meter. In het zuiden liggen de zuidelijke Limagnes en de vallei van de Allier.

In het zuidwesten ligt de Artense met de hoogvlakte van de Cézallier, een merkwaardig gebied met turfvelden en weilanden. In het westen bevinden zich de bergketens van de Sancy en de Monts Dore, met in het centrum de 40 km lange keten van de Puys met 80 geologisch gezien jonge vulkanen.
Subpagina''s (36): Alle weergeven