Jenzat

Les Mondes d'Ogaiä
Wilt u Jenzat liever ontdekken aan de hand van het spel: "Les Mondes d'Ogaïa"?

Jenzat

Algemene informatie:

Jenzat ligt op de oever van de Sioule op een 7 km ten noorden van Gannat.

Kaart:Te bezoeken plaatsen weergeven op een grotere kaart
Bezienswaardigheden:


1. Eglise Saint-Martin

Op architectonisch gebied is het een zeer complex gebouw. De oudste muren vind je bij de ingang. Het zijn de restanten van een Xe-eeuws kerkje, dat hier werd gebouwd, nadat de abdij van Cluny in 984 dit perceel had geschonken. Tot in 1095 zou het kerkje behoren aan het bisdom Clermont. In dat jaar werd het door bisschop Durand aan de Benedictijnenabdij van Souvigny overgedragen. De monniken van deze abdij richtten hier rond 1100 een priorij op en bouwden toen ook de kerk verder uit. Vooral de muurschilderingen zijn uniek. Op één ervan zie je de middeleeuwse voorstelling van zieken die lijden aan de builenpest of de zwarte pest.

Jenzat - Eglise Saint Martin


Deze kerk behoort tot de “Eglise peintes du bourbonnais”.

Jenzat - Parc et châteaux de l'ancienne baronnie de Jenzat

2. Parc et châteaux de l'ancienne baronnie de Jenzat

Langs een monumentaal hekken betreed je het park. Dat is ontworpen als een Franse tuin met rechtlijnige percelen afgeboord met buxus en dreven die aan het geheel diepte geven.

Het feit dat je op één en hetzelfde domein twee kastelen aantreft maakt van Jenzat toch wel iets bijzonder. In de XIIIe eeuw stond er hier al een kasteel. Daar blijft nu nog slechts één grote, ronde toren van over. Het werd in de XVe eeuw vervangen door een versterkt verblijf, waarvan de façade naar het oosten gericht was. In de tweede helft van de XVIIIe eeuw (1760 - 1780) werd in buurt ervan een klassiek kasteel gebouwd in opdracht van Jean-Baptiste du Jouhannel - raadsman aan het “parlement de Paris”. De as ervan staat loodrecht op die van het oude kasteel, zodat de voorgevel naar het zuiden gericht is.

Deze Jean-Baptiste was de zoon van Guillaume du Jouhannel (1695-1772), die in 1744 de heerlijkheid van Jenzat had aangekocht. Guillaume was een magistraat, die als raadsman verbonden was aan de “sénéchaussée d’Auvergne” in Riom. Het was zijn vader die destijds door de koning in de adelstand was verheven.

Het domein van Jenzat is een privébezit, dat ook nu nog eigendom is van diezelfde adellijke familie. Zowel de tuin als het kasteel zijn beschermd als historisch waardevolle monumenten.


Jenzat - Maison du Luthier


3. Maison du Luthier

Al van in 1795 worden er in Jenzat draailieren (luthiers) gebouwd. In 1986 heeft men in dit huis van Jacques Antoine Pajot (1845-1920) - één van de beroemdste draailierbouwers uit dit dorp - een museum geopend, waar alles in het teken staat van de draailier. Zowel de geschiedenis als de productie ervan worden er belicht. In het “ateliers des veilles” zie je een collectie werktuigen die daarbij werden gebruikt. Er is in dit gebouw ook een documentatiezaal ingericht. In een auditorium kan je kijken naar een film die toont hoe een draailier wordt gemaakt en waar je ook kunt luisteren naar muziek gebracht op dit instrument.


  • Openingsuren
Juni en september: zaterdag en zondag, 14 h 30 - 18 h 30
Juli en augustus: van zaterdag tot woensdag, 14 h 30 - 18 h 30


  • Voordeel bij museumbezoek

    Wanneer u van plan bent meerdere musea in het departement Allier te bezoeken, dan krijgt u reductie met de zogenaamde Pass Allen. Meer weten? klik hier.
    Inkomprijzen
Individueel
volwassene: 4,00 € / kinderen (8 tot 12 jaar): 2,00 €
tarief PASS’ Allen !: volwassene: 3,00 € / kinderen (8 tot 12 jaar): 1,50 €


Tarief gegidst bezoek groepen:
volwassene: 3,50 €
scholieren en voor kolonies: 2,50 €
Minimaal aantal personen per groep om van het groepstarief te kunnen genieten: 15.
Maximaal aantal personen per groep voor een bezoeksessie (duur 70 min.): 25.


  • Adres
Rue des luthiers 8
03800 Jenzat