1. Bezienswaardigheden‎ > ‎Allier (03)‎ > ‎Vichy‎ > ‎

Religieuze monumenten

Kaart:

Vichy - Religieuze monumenten

Bezienswaardigheden:


1. Eglise Notre-Dame des Malades / Nouvelle église Saint-Blaise

Ondanks haar officiële naam "église Notre-Dame des Malades" is ze bij de meeste inwoners van Vichy beter gekend als de "église Saint-Blaise". De "église Notre-Dame des Malades" werd ontworpen door de architecten Antoine Chanet en Jean Liogier. Ze werd aan de église Sainte Blaise, die te klein was geworden, aangebouwd.

Na vijf jaar bouwen werd ze ingewijd op 5 juli 1931.  De kerk, opgetrokken in Art Nouveau stijl, is een echt curiosum. De binnendecoratie, afgewerkt in 1933, bestaat uit muurschilderingen, glasramen, met emailen en marmeren elementen.

De enorme klokkentoren van 67m hoog die er in 1956 werd aan toegevoegd, is van ver buiten Vichy zichtbaar.


Vichy - Eglise Notre-Dame des Malades
2. Eglise Sainte Blaise

De kleine église Saint-Blaise is gebouwd op de restanten van de chapelle Saint-Michel, de kapel die ooit tot het kasteel van Vichy behoorde.

De bouw ervan werd gestart in 1672 en beëindigd op 26 maart 1714 (met de overbrenging van de Vierge noire). Deze kerk is verbonden met de nieuwere kerk (beide kerken worden van elkaar gescheiden door een gordijn).

Aan de Vierge noire, gemaakt uit notenhout, worden verscheidene mirakels toegeschreven. Het hoofd van de Vierge noire, ook gekend als Notre-Dame des Malades stamt uit de XIIe eeuw, de rest van het beeld uit de XVIIIe eeuw.


Vichy - Eglise Sainte Blaise

Vichy - Eglise Saint Louis

3. Eglise Saint-Louis

Deze kerk werd op bevel van Napoleon III gebouwd. Nadat hij - tijdens zijn eerste verblijf in Vichy - de mis had bijgewoond op zondag 7 juli 1861 in de kleine église Saint-Blaise, vaardigde hij op 27 juli 1861 het decreet uit voor de bouw van een nieuwe kerk.
Ze werd ontworpen door Jean Lefaure (de architect van de Chalets de l'Empereur). 

Op 2 juli 1865 werd ze ingewijd. De negen glasramen in het koor van de kerk stellen alle heiligen voor die behoorden tot de keizerlijke familie.

In augustus 1915 wordt de kerk opgesmukt met een schilderij van Alphonse Osbert en in 1944 met een beeldhouwwerk van Raymond Rivoire.

Foto's Jean-Louis Zimmermann